Disputa in Coalitia de guvernare pe Legea Sanatatii

6 iunie 2012 | 0 comentarii |

Cheltuielile privind asistenta medicala de urgenta ar putea fi finantate din bugetul de stat, sustine ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, influentat in mare masura de prietenul sau dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), care periodic ii transmite propuneri pentru noul proiect al Legii Sanatatii.

In paralel, fostul ministru liberal al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustine ca noua lege are sorti de izbanda numai daca va fi promovata si aprobata in forma in care ea va iesi din laboratoarele PNL.

Si unul si celalalt, promoveaza insa ideea adoptarii unei legi eficiente, cu valabilitate pe termen lung, care sa imbunatateasca atat finantarea sistemului, cat si calitatea serviciilor si perceptia fata de actul medical.

 

Subfinantare cronica, recunoscuta si asumata

 

Ministrul Vasile Cepoi a recunoscut, ieri, in cadrul unui seminar despre medicina de urgenta ce are loc la Palatul Parlamentului in aceste zile, ca sistemul pe care il pastoreste sufera de subfinantare cronica si ca trebuie sa se gaseasca solutii pentru ca situatia sa se schimbe.  „Sumele colectate prin asigurarile de sanatate nu acopera in prezent pachetul de baza de servicii medicale”, a spus ministrul, mentionand insa ca „in conditiile actuale, nu avem in vedere cresterea contributiei la asigurarile de sanatate”.

Totodata, ministrul si-a asumat responsabilitatea finantarii corespunzatoare a asistentei medicale de urgenta, recunoscand ca in acest sector supraaglomerarea Unitatilor de Primire Urgente trebuie sa constiuie o prioritate a politicii de guvernare. A promis, in consecinta, ca intentioneaza sa includa in noua Lege a Sanatatii finantarea de la bugetul de stat a serviciilor de ambulanta si cheltuielile privind asistenta medicala de urgenta, preluand astfel o poarte dintre propunerile PNL pentru noul act normativ.

Dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii a fost prezent la deschiderea seminarului cu tema „Unitati de Primiri Urgente. Prezent si Viitor – Problema aglomerarii in unitatile de primiri urgente din România”.

 

Desfiintarea Caselor de Sanatate?

 

In viziunea fostului ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prezent saptamana trecuta la Buzau pentru o consultare cu medicii privind noile politici sanitare, „a mentine Asigurarile Sociale de Sanatate inseamna mentinerea subfinantarii sistemului sanitar. Asta nu inseamna ca dumneavoastra, medicii, veti trece inapoi la stat, ci ca statul va fi obligat sa faca plata justa a serviciilor medicale pe care le acordati”, a declarat Nicolaescu. El a aratat ca experienta altor tari europene a demonstrat ca fondul asigurarilor de sanatate nu poate acoperi cheltuielile unui pachet de baza de servicii medicale, iar asta explica de ce la ora actuala spitalele sunt pline de datorii, farmaciile sunt platite cu intarzieri de 180 de zile, iar medicii pleaca pe capete din tara pentru ca sunt prost platiti.  „Sunt doua tari in UE (Cehia si Spania) care au experimentat, ca si noi, asigurarile sociale de sanatate, si ambele au revenit la sistemul de stat, una dupa 5 ani, alta dupa 20 de ani. Din bugetul de stat se va suporta pachetul de baza, care trebuie sa fie explicit si sa cuprinda medicina de urgenta, programele nationale de sanatate si medicina preventiva, la care orice cetatean are dreptul, fie ca este sau nu asigurat, iar pentru servicii medicale suplimentare vor exista asigurari de sanatate private”, a declarat Nicolaescu, explicand ca este „un mit” faptul ca fondul asigurarilor sociale acopera serviciile medicale de baza, dand exemplu Cehia si Spania care una dupa cinci ani, alta dupa 20, au revenit la stat.

 

Reluarea programului de evaluare a starii de sanatate

 

La intalnirea lui Nicolaescu cu medicii buzoieni, vicepresedintele PNL Marian Cristinel Bigiu, candidatul USL la sefia Consiliului Judetean Buzau, a promis ca „o prioritate a liberalilor este reluarea Programului de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei. Acest program, care a fost aplicat in perioada 2007 – 2008, a avut nu doar succes la populatie, pentru ca a aratat care este starea de sanatate a natiunii si directiile in care trebuie actionat, ci si un ecou international extrem de favorabil. Potrivit Eurostat, acest program a situat Romania pe primul loc in UE in domeniul alocarii de fonduri. A fost preluat de patru tari din Uniunea Europeana si de alte doua non-UE, iar acestea continua sa-l aplice, ceea ce ne face sa intelegem ca si la noi trebuie reluat. Este unul dintre obiectivele PNL, iar pentru asta, noua Lege a Sanatatii trebuie aprobata inainte de alegerile generale, astfel incat bugetul pe anul viitor sa cuprinda finantarea necesara atingerii acestor obiective”, a declarat Bigiu.

Un raspuns la solicitarea medicilor buzoieni ca Nicolaescu sa revina in fruntea Ministerului Sanatatii a fost oarecum evitat atat de acesta cat si de oragnizatorii intalnirii, deputatul George Scutaru si senatorul Marian Cristinel Bigiu, care au sustinut insa ca „oricum s-ar numi ministrul Sanatatii, important este felul in care se aplica politicile sanitare”.


Adaugati un comentariu


 

*