Sanatatea, in viziunea noului Guvern

4 mai 2012 | 0 comentarii |

Guvernul Ponta isi propune sa finalizeze, sa promoveze si sa aprobe noul Proiect al Legii Sanatatii. In Programul de guvernare al premierului Victor Ponta, pe care l-a prezentat astazi, se arata ca „o reforma adevarata a Sanatatii nu se poate realiza decat prin consultarea larga a cetatenilor, a tuturor oragnizatiilor profesionale si a societatii civile in ansamblu”. Adica exact asa cum NU se intampla de patru ani incoace, de cand orice proiect este aprobat inainte de a fi discutat, iar organizatiile profesionale au fost excluse de la masa dialogului, pana la miscarile de strada care au condus la caderea lui Boc.

Nemultumirile si insatisfactiile exprimate atat in randul populatiei cat si al profesionistilor din sistem arata ca reforma Sistemului de Sanatate nu se poate realiza doar prin masuri punctuale, ci implica elaborarea si implementarea unei conceptii strategice, care sa abordeze global si integrat necesara remodelare fundamentala a mecanismelor functionale din sistemul de sanatate”, se mai arata in documentul mentionat.

 

Punct si de la capat

Identificarea si sistematizarea directiilor optime de actiune pentru implementarea masurilor de reforma constituie una dintre principalele sarcini pe care noul ministru, dr. Vasile Cepoi, trebuie sa le indeplineasca daca Guvernul Ponta va primi votul de investitura al Parlamentului.

Constient de limitele temporale si politice generate de noua postura, doctorul Cepoi va trebui, in scurtul mandat care i-a fost incredintat, sa se concentreze pe masuri punctuale, mai ales ca potrivit proiectiilor lui Ponta va trebui s-o ia, ca Sisisf, de la capat, cu reforma pe care de patru ori in trei ani au reinventat-o ministrii care s-au perindat la Sanatate.

Aceste directii de actiune vor putea constitui suportul unor masuri legislative strategice necesare a fi analizate si adoptate de catre puterea politica instalata dupa alegerile parlamentare”, se mai arata in document, lasandu-se sa se inteleaga ca noua lege, asa cum au cerut si sindicatele din Sanatate, va fi amanata pana dupa alegerile din toamna, cand actuala guvernare spera sa ramana la Putere si sa formeze noul Executiv, care va putea elabora, astfel, strategii pe termen mediu si lung.

De asemenea, Ponta vrea implementarea unui proiect pilot privind salarizarea diferentiata, in functie de performanta, a personalului din Sanatate, promovarea integritatii in sistem, precum si elaborarea unor strategii de echilibrare financiara in urmatorii cinci ani.

 

Colegiul Medicilor gireaza noul Guvern

Imediat dupa anuntarea componentei Guvernului Ponta, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), dr. Vasile Astarastoaie, a anuntat „sprijinul medicilor” fata de noul Cabinet, in special fata de ministrul Cepoi. Ramane de vazut daca si dupa instalare va fi mentinuta aceeasi pozitie, iar asta va depinde, in mare masura, nu numai de masurile adoptate, ci mai ales de felul in care noul sef de la Sanatate va colabora cu organizatiile profesionale.

Printre directiile imediate de actiune si obiectivele Guvernului Ponta se numara elaborarea actelor normative privind functionarea sistemului de sanatate pentru anul 2012, in concordanta cu modificarile preconizate in noua Lege, dar si pregatirea conditiilor tehnice necesare reorganizarii sistemului de sanatate.

In privinta accesului persoanelor defavorizate la serviciile de sanatate, Ponta ia in calcul infiintarea unor centre multifunctionale in zonele in care s-au desfiintat spitale in mandatul lui Ritli, asigurarea accesului la tratamentele cu medicamente esentiale, reducerea costurilor cu medicatia, implementarea unui sistem de achizitii generice, dar si infiintarea unor noi Unitati de Primire Urgente in zonele cu risc ridicat.

 


Adaugati un comentariu


 

*