Analiza comparativa a variantelor Reformei Sanitare

17 mai 2012 | 0 comentarii |

In lipsa unor resurse suplimentare, sistemul de sanatate din Romania nu poate oferi bolnavilor servicii de o mai buna calitate. Aceasta a fost principala concluzie desprinsa din studiul „Veniturile si cheltuielile sistemului de sanatate: analiza comparativa a variantelor de reforma”, lansat in dezbatere publica de ExpertForum (EFOR), impreuna cu Local American Working Group (LAWG).

Dintr-un Raport de peste 60 de pagini, in care se arata care sunt problemele majore cu care se confrunta sistemul medical romanesc si care ar fi solutiile de a-l reforma astfel incat sa nu mai fim ultimii din Europa la serviciile de sanatate, se desprind cateva idei esentiale.

Printre acestea, necesitatea gasirii unor resurse suplimentare de finantare, tinand cont ca Romania este statul cu cele mai mici cheltuieli de sanatate din PIB din Uniunea Europeana.

 

Creante de peste 6 miliarde de lei la FUNASS

Potrivit coordonatorilor studiului, FNUASS are creante de peste 6 miliarde de lei, iar principalii datornici sunt companiile de stat, la fel ca si la Fisc. Iar dintre cei 19 milioane de asigurati, numai 6,8 milioane sunt contribuabili, ceilalti facand parte din categoriile „scutite”.

Unul dintre obiectivele Legii sanatatii este realizarea echilibrului financiar. FNUASS va acoperi servicii de care vor beneficia doar asiguratii, in timp ce serviciile de preventie sau urgentele vor fi acoperite strict din buget. Vom clarifica cine plateste pentru persoanele scutite, cine sustine cheltuielile copiilor sau gravidelor”, a promis ministrul Vasile Cepoi, prezent la eveniment,  nu fara a sublinia ca in Romania se plateste una dintre cele mai mici contributii la sanatate si de aceea este necesara implicarea sectorului privat in asigurarile de sanatate. In 2011, FUNASS a ajuns la 17,8 miliarde de lei.

 

Clawback relaxat, fast-food taxat

Din punct de vedere al consumului de medicamente per capita, exprimat in euro, Romania inregistreaza cea mai mica valoare de la nivelul intregii Uniuni Europene, cu 40% mai mica decat in Polonia, Lituania sau Estonia.

Din totalul resurselor alocate sanatatii, 80% sunt publice, iar 20% private. In privinta celor publice, cele mai multe – 85% – sunt administrate de Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS).

In ceea ce priveste suspendarea taxei de clawback, solicitata de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), ministrul Cepoi a confirmat ca a avut deja intalniri cu ministrul de Finante si cu reprezentantii producatorilor de medicamente, iar sapatamana viitoare va discuta aceasta problema si cu CNAS, unde spera ca va fi si un nou presedinte.

Referitor la taxa pe mancarea fast food si pe berea cu alcool ministrul Sanatatii a ramas consecvent, a spus ca ea va fi cuprinsa in noua lege.


Adaugati un comentariu


 

*