Vaccinul antirabic e pe drum – buzoienii pot sta linistiti

17 mai 2012 | 0 comentarii |

Teama buzoienilor ca ar putea ramane nevaccinati in cazul in care vor fi muscati de cainii vagabonzi a fost, astazi, spulberata de oficialii din Sanatate.

Spitalul Judetean nu mai are Verorab (solutie injectabila pentru prevenirea rabiei), iar pacientilor muscati de caini nu li se mai pot administra zilele acestea decat antibiotice si antitetanic. Nemultumirea lor, ca si a medicilor, este vizibila, dar Ministerul Sanatatii a anuntat astazi ca reprezentantul in Romania al producatorului Sanofi-Pasteur are deja „in depozite apoximativ 10.000 de doze din acest produs, care pot fi distribuite imediat catre unitatile sanitare care realizeaza tratamentul post expunere al plagilor rabigene”.

In urma cu o saptamana, Spitalul Judetean de Urgenta Buzau a comandat, pentru Cabinetul de profilaxie antirabica si antitetanica a plagilor si intepaturilor,  din cadrul Sectiei de Boli Infectioase, 1.000 de doze de vaccin rabic, de la Sanofi-Pasteur. In conditiile in care vaccinul a ajuns deja in depozitul din Romania, cel mai tarziu la inceputul saptamanii viitoare se vor onora comenzile, iar buzoienii pot sta linistiti din acest punct de vedere, se afla pe lista beneficiarilor.

In plus, in comunicatul remis presei de MS se precizeaza ca „producatorul francez a asigurat Ministerul Sanatatii ca in luna iunie mai are programat un transport de 30.000 de doze de vaccine rabic”.

Nu la fel de linistiti pot fi insa din cauza cainilor comunitari care impanzesc orasul. Oricate eforturi se fac de a-i strange si a le asigura sterilizarea, vaccinarea si adapostul, „permanent apar alti caini pe strazi, mai ales in zonele de la marginea orasului, adusi de persoane straine de municipiu. Este o problema careia municipalitatea incearca sa-i gaseasca rezolvarea, dar este nevoie ca si populatia, in masura in care observa astfel de fenomene, sa sesizeze imediat autoritatile”, a precizat dr. Danut Pale, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari, care atrage atentia si asupra pericolului pe care-l reprezinta in ultima vreme capusele. Peste 600 de buzoieni au ajuns in ultima luna la Urgente dupa ce au fost intepate de temutele insecte. Dr. Pale ii sfatuieste, in aceasta circumstanta, pe cei care ies la plimbare, sa evite mersul prin iarba inalta, iar pe proprietarii de caini sa vaccineze si sa deparaziteze patrupedele, pentru ca in blana acestora s-ar putea ascunde si temutele capuse.

Distributia vaccinului rabic se face prin distribuitorii autorizati ai Sanofi- Pasteur, direct, catre centrele unitatilor sanitare, astfel incat pacientii sa primeasca tratamentul profilactic corespunzator si in timp util”, se mai mentioneaza in comunicatul MS. In acelasi document se arata ca spitalele au fost informate de existenta vaccinului in depozitul din Romania, astfel incat  „serul salvator” sa poata fi comandat imediat.


Categorii: Actual, Comunitate, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*