Boala Lyme, confirmata la o fetita de 13 ani

18 mai 2012 | 0 comentarii |

Institutul Cantacuzino a confirmat, astazi, primul caz de Boala Lyme la Buzau, informeaza Directia de Sanatate Publica.

Directorul adjunct al institutiei, dr. Viorica Mihalascu, mentioneaza ca „este vorba despre o fetita in varsta de 13 ani, din Ramnicu Sarat, eleva a Scolii generale nr. 6 din localitate, care insa a fost tratata la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean, iar acum se afla la domiciliu, in stare buna si in afara pericolului.  Este unul dintre primele cazuri de intepaturi de capusa aparute la Buzau, la care au fost recoltate probe si s-au trimis la Institutul Cantacuzino pentru analize specifice de laborator. Abia acum a venit confirmarea, dar copilul a primit din primul moment tarapie specifica, iar acum este bine”.

Se pare ca fetita a fost intepata de capusa in timp ce facea curatenie in curtea scolii, iar insecta  i s-a asezat pe scalp, de unde abia a fost eliminata ulterior de catre cadrele medicale. Din fericire a fost vorba despre o singura insecta, care a fost indepartata la timp si in totalitate.

 

Boala Lyme (Borelioza) este o afectiune cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi, cunoscuta si ca boala muscaturii de capusa. Este extrem de periculoasa daca nu se intervine la timp, cu terapie specifica, sau daca insecta nu este indepartata in maxim 48 de ore. Afecteaza pielea, in special incheieturile, sistemul nervos si alte sisteme sau organe, putand duce la paralizia intregului organism (cazul actorului Serban Ionescu este edificator).

Simptomele si gravitatea lor pot varia de la o persoana la alta si sunt, de obicei, descrise prin trei stadia ale bolii, desi nu toti bolnavii trec prin toate aceste stadia. Primul semn al infectiei este o urticarie circular, denumita eritem migrator, care apare in una-doua saptamani de la infectie, dar poate aparea si la 30 de zile de la intepatura capusei. Are aspect caracteristic de tinta, cu un punct rosu central, inconjurat de o zona de piele curate, la randul ei inconjurata de o zona rosie care se extinde. Impreuna cu urticaria pot aparea simptome asemanatoare cu cele ale gripei, precum umflarea ganglionilor limfatici, oboseala, dureri de cap si dureri musculare. Simptomele pot disparea de la sine, chiar daca persoana infectata nu a fost tratata, dar mai tarziu pot aparea consecinte si complicatii cu o evolutie de obicei ireversibila”, atrage atentia dr. Mihalascu, insistand asupra necesitatii prezentarii la medic in cazul unei suspiciuni de muscatura de capusa.

In ultima luna, peste 100 de buzoieni s-au prezentat la medic dupa ce au fost intepate de capuse, fie la iarba verde, fie in alte imprejurari. Autoritatile locale, alertate de DSP au efectuat deratizari repetate in zonele cu multa verdeata, in parcurile de joaca pentru copii si in adaposturile pentru cainii  comunitari, astfel ca in ultimele doua saptamani numarul persoanelor afectate a scazut considerabil.

 


Categorii: Actual, Comunitate, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*