A fost confirmat primul caz de Boală Lyme la Buzău

30 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Alte 22 de persoane s-au prezentat la medic, cu mușcături de căpușe, iar în cazul două dintre ele există suspiciune de Borrelioză, dar se așteaptă confirmarea laboratorului de referință.

 

Vremea frumoasă este prielnică nu numai pentru ieșiri la iarbă verde și plimbare prin parcuri, ci favorizează și apariția țânțarilor și căpușelor, vectori ai unor virusuri ce pot duce la boli grave.

În ciuda dezinsecțiilor făcute în ultima perioadă în județul Buzău, 22 de persoane au ajuns la medic în ultimele zile, după ce au fost victime ale insectelor. Deşi, statistic, numărul cazurilor înregistrate în această perioadă este mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut, în aceaste zile a fost confirmat deja primul caz de boală Lyme din acest sezon. Este vorba despre un bărbat dintr-un sat buzoian care fusese mușcat de căpușe. În alte două cazuri există suspiciunea aceleiași boli, dar se așteaptă confirmarea laboratorului de referință, unde sunt efectuate analizele.

Epidemiologul șef al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău, medicul Carmen Scântei spune că bărbatul la care s-a confirmat Boala Lyme este primul caz înregistrat în acest an în judeţ și este din mediul rural, iar după ce a primit tratamentul adecvat a scăpat de orice pericol.

 

Dr Carmen Scantei

În acest context, dar şi pentru că odată cu încălzirea vremii, românii merg la iarbă verde, medicii atrag atenţia să purtăm haine deschise la culoare, pentru a putea observa cu uşurinţă insectele, dar cel mai important este să mergem la medic în cazul în care am fost victimele acestor insecte, pentru a elimina riscul ca insecta să nu fie îndepărtată corespunzător .

În pofida insecticidelor cu care toate primăriile sunt obligate să acţioneze pe spaţiile verzi, există riscul ca stând în iarbă pe zonele expuse tegumentar să luăm o căpuşă. Important e să nu extragem singuri insecta, pentru că riscăm să nu o scoatem în totalitate și ne facem mai mult rău decât bine. Trebuie să se apeleze la medic, e bine să se meargă la prima unitate medicală care poate să facă această extracţie”, a declarat dr. Carmen Scântei, insistând ca că în cazul în care am găsit o căpușă atașată de piele să mergem la medic, pentru că acesta ne va acorda ajutorul și tratamentul care ne va feri de pericol.

Specialiştii atrag atenţia că sezonul căpuşelor este abia la început, iar cei care urmează să iasă la iarbă verde trebuie să fie foarte atenţi la aceste insecte.

 

Boala Lyme (Borrelioza) este o boală infecțioasă, determinată de o bacterie din clasa spirochetelor –Borrelia Burgdoferi, care are ca vector de transmitere căpușa, dar și de alte insecte, precum tânțarii. Studiile recente arata ca 50% dintre căpușe sunt infectate. Adesea, victimele nu simt mușcătura, deoarece această insectă prezintă niște glande care secretă o substanță cu efect anestezic.

Boala Lyme, cunoscută și ca „boala cu 1000 de feţe”, din cauza simptomelor asemănătoare cu cele ale altor boli, se declanșează în cazul în care căpușa rămâne atașată de piele mai multe de 24 de ore. În cazul în care insecta este identificată, este indicat să se meargă de urgență la medic, pentru a fi extrasă corect.

Căpușele se pot atașa de orice zonă a corpului uman, dar sunt adesea găsite în zonele greu de observat, cum ar fi regiunea inghinală, axile și în regiunea scalpului. În cele mai multe cazuri, căpușa trebuie să fie atașată de la 36 până la 48 ore sau mai mult pentru ca boala să poată fi transmisă.

 

Afectarea în borelioză este multisistemică și implică, pe rând, pielea, sistemul nervos, inima și articulațiile.

Mușcătura de căpușă se poate recunoaște după punctul roșu care rămâne pe piele, vizibil la locul de inoculare, înconjurat de un inel roșu bine delimitat, care în câteva zile își modifică forma. Afectarea neurologică și cardiacă apar după câteva săptămâni sau chiar luni. Afectarea neurologică se manifestă la 15% din pacienți și cea cardiacă (manifestată cel mai frecvent prin bloc atrio-ventricular, mai rar prin miocardită sau pericardită) la 8%. Afectarea articulară, care ia forma unei sinovite, apare la 60% din pacienți.

Imediat cum este identificată boala, pacientului i se administrează un tratament cu antibiotice care duce la o evoluție bună, chiar și în cazurile grave.

Boala Lyme nu se transmite interuman prin atingere, sărut sau contact sexual, ori prin transfuzii de sânge. Dobândită în timpul sarcinii, boala poate duce la infectarea placentei și la moartea fătului, dar dacă mama beneficiază de un tratament antibiotic adecvat, fătul na va fi afectat. Nu există rapoarte de transmitere a bolii Lyme prin laptele matern.

 

Pentru a ne proteja de căpușe, medicii ne sfătuiesc să nu mergem desculți prin iarbă, factorii de risc fiind mai frecvenți în zonele împădurite și cu iarbă înaltă. Copiii care petrec mult timp în aer liber în aceste regiuni sunt în mod deosebit în pericol, dar și adulții cu ocupații în aer liber prezintă un risc crescut. Căpușele se atașează ușor de pielea expusă, de aceea se recoamndă ca în cazul în care ne aflăm într-o zonă de risc, să ne protejăm purtand pantaloni lungi  și haine cu mâneci lungi.

De asemenea, medicii veterinari ne sfătuiesc să nu permitem animalelor de companie să rătăcească prin buruieni și iarbă înalte și să nu neglijăm deparazitarea acestora, atât intern cât și extern.

Transmiterea Borreliei burgdorferi între animale și accidental la om se realizează doar prin mușcătura de căpușe infectate, aflate în diferite stadii de viață -nimfă, larvă sau formă adultă.

Incidența crescută a bolii în lunile calde este explicată prin prezența mai frecventă a omului în natură, în scop recreațional.

Deși câinii și pisicile se pot îmbolnăvi, acestea nu vor transmite boala direct stapânilor lor, dar pot aduce căpușe infectate în casă.

 


Adaugati un comentariu


 

*