Sezonul căpușelor a trimis primii buzoieni la spital

Medicii atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă aceste insecte și fac recomandări preventive.

 

La Spitalul Județean de Urgență Buzău a fost declarat „deschis” sezonul căpușelor, în ultima săptămână, la secția UPU a unității medicale ajungând 13 pacienți înțepați de aceste insecte. Până acum nu a fost vorba de cazuri grave, însă medicii buzoieni consideră că este cazul să reamintească pericolul pe care îl reprezintă aceste insecte, precum și recomandările de urmat pentru a evita contactul cu acestea, dar și cele referitoare la modul în care trebuie acționat în situația în care o persoană a fost înțepată de o căpușă.

Subiectul a fost abordat pe larg de medicul specialist Cristina Nicoleta Răduţă, din cadrul secției de Boli Infecțioase a SJU Buzău, care spune că în România există aproximativ 27 de specii de căpușe, care devin active odată cu încălzirea vremii. Perioada în care există riscul de a fi înțepați de căpușe este cuprinsă între lunile aprilie și noiembrie, însă incidența maximă a acestora este în perioada mai-iulie. Acest fapt este demonstrat și de situația de la SJU Buzău, unde au început să se prezinte primii pacienți, începând cu luna  în curs.

Dr. Cristina Nicoleta Răduţă spune că aceste insecte preferă zonele cu vegetație abundentă, în special pajiștile de la marginea pădurilor, parcurile și orice zone cu vegetație înaltă. De acea, autoritățile dar și proprietarii de terenuri trebuie să acorde o atenție sporită tunderii vegetației în această perioadă, pentru a crea un mediu mai puțin propice dezvoltării căpușelor.

 

Dr Cristina Nicoleta Raduta

Cu toate acestea, în cursul ieșirilor la iarbă verde, al plimbărilor prin parc sau prin intermediul animalelor de companie, există riscul de a fi înțepați de una sau chiar mai multe căpușe, iar în această situație, medicul infecționist spune că pacienții trebuie să e prezinte la camera de gardă a spitalului. „Există tot felul de metode empirice pentru a extrage căpușele, pe care nu le încurajăm, pentru că sunt riscuri pe care cei care recurg la ele nu le conștientizează. De exemplu, căpușa se poate rupe în timpul extracției sau poate fi strivită, iar tot conținutul se transferă astfel în corpul pacientului. Primul lucru care trebuie făcut când observăm că am fost înțepați de o căpușă este să ne prezentăm imediat la camera de gardă”, spune dr. Cristina Nicoleta Răduţă. Medicii vor dezinfecta locul în înțepăturii și vor extrage insecta printr-o procedură simplă și nedureroasă, îndrumând apoi pacientul către camera de gardă de la Boli Infecțioase, unde i se va recomanda administrarea unui medicament în scop profilactic, pentru prevenirea complicațiilor.

Medicul buzoian a mai precizat că este ideal ca insecta să fie extrasă în primele 24 de ore de la înțepătură, pentru că atunci nu există nici un risc de contaminare, însă perioada optimă este de 72, de ore, timp în care pacientul trebuie să se prezinte la spital.

 

După ce căpușa a fost extrasă, pacientul va trebui să monitorizeze locul înțepăturii timp de 31 de zile, pentru a observa eventuale modificări la nivelul pielii, caz în care trebuie să se adreseze din nou medicilor.

Chiar și după 72 de ore sunt șanse ca înțepătura de căpușă să nu aibă alt efect nedorit în afară de disconfortul creat, însă există riscul ca insecta să fie purtătoare a unui agent patogen, pe care să îl transmită prin intermediul înțepăturii. Acest lucru nu avem de unde să îl știm, de aceea medicul insistă asupra necesității ca insecta să fie extrasă cât mai repede posibil, de preferat în primele 24 de ore. Cea mai cunoscută afecțiune transmisă prin intermediul căpușelor este boala Lyme, cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi.

Ca măsuri de prevenire medicul Cristina Nicoleta Răduţă recomandă evitarea zonelor cu vegetație abundentă, însă pentru că nu toți rezistă tentației de a ieși la iarbă verde sau de a merge cu cortul în natură, există și alte metode simple. Astfel, este recomandată purtarea de pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă, de preferință în culori deschise, pentru a putea observa orice insectă care se urcă pe haine. Eficientă este și utilizarea se sluții de protecție a pielii, iar la întoarcerea acasă se recomandă verificarea bagajelor. „Chiar dacă suntem în natură, un duș pe zi reduce riscul de a fi înțepați de căpușe, iar dacă avem un animal de companie trebuie să îl protejăm și pe el și să îi examinăm frecvent blana, pentru că poate fi vector de transmitere”, a mai declarat medicul buzoian.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*