Al doilea caz de Boală Lyme la Buzău

Confirmarea unuia dintre cele două cazuri suspectate a fost transmisă astăzi, Direcției de Sănătate Publică, de laboratorul de referință. 

 

Vrem, nu vrem, vremea frumoasă și caldă a venit la pachet și cu insectele (căpușe și țânțari) care transmit, prin înțepăturile lor, diferite boli infecțioase, oamenilor și animalelor de companie.

În ciuda dezinsecțiilor făcute în ultima perioadă de primăriile din toată țara, zeci de persoane sunt, zilnic, victime ale insectelor.

În județul Buzău, două cazuri de Boală Lyme au fost confirmate anul acesta. Pentru unul dintre ele, confirmarea a fost transmisă Direcției de Sănătate Publică, de laboratorul de referință, unde fuseseră transmise pentru conformare probele de la două perosane diagnosticate clinic cu Borelioză.

Deşi, statistic, numărul cazurilor înregistrate în această perioadă este mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut, iar în cazurile confirmate, tratamentul specific aplicat a înlăturat pericolul, medicul Carmen Scântei, epidemiologul-șef al DSP Buzău, spune că este necesar să ne protejăm și mai ales, dacă am constatat că am depistat o căpșă atașată de piele, să ne prezentăm de urgență la medic, pentru a elimina riscul ca insecta să nu fie eliminată corespunzător. „Pentru a elimina orice risc, e bine să se meargă la prima unitate medicală care poate să facă această extracţie”, a declarat dr. Carmen Scântei, menționând că în acest an, 32 de buzoieni au ajuns la spital după ce au fost victime ale căpușelor, iar în două cazuri a fost confirmată Boala Lyme (Borelioza).

Specialiştii atrag atenţia că sezonul căpuşelor este abia la început, iar cei care urmează să iasă la iarbă verde trebuie să fie foarte atenţi la aceste insecte.

 

Boala Lyme (Borrelioza) este o boală infecțioasă, determinată de o bacterie din clasa spirochetelor –Borrelia Burgdoferi, care are ca vector de transmitere căpușa, dar și de alte insecte, precum tânțarii. Studiile recente arata ca 50% dintre căpușe sunt infectate. Adesea, victimele nu simt mușcătura, deoarece această insectă prezintă niște glande care secretă o substanță cu efect anestezic.

Boala Lyme, cunoscută și ca „boala cu 1000 de feţe”, din cauza simptomelor asemănătoare cu cele ale altor boli, se declanșează în cazul în care căpușa rămâne atașată de piele mai multe de 24 de ore. În cazul în care insecta este identificată, este indicat să se meargă de urgență la medic, pentru a fi extrasă corect.

Căpușele se pot atașa de orice zonă a corpului uman, dar sunt adesea găsite în zonele greu de observat, cum ar fi regiunea inghinală, axile și în regiunea scalpului. În cele mai multe cazuri, căpușa trebuie să fie atașată de la 36 până la 48 ore sau mai mult pentru ca boala să poată fi transmisă.

 

Afectarea în borelioză este multisistemică și implică, pe rând, pielea, sistemul nervos, inima și articulațiile.

Mușcătura de căpușă se poate recunoaște după punctul roșu care rămâne pe piele, vizibil la locul de inoculare, înconjurat de un inel roșu bine delimitat, care în câteva zile își modifică forma. Afectarea neurologică și cardiacă apar după câteva săptămâni sau chiar luni. Afectarea neurologică se manifestă la 15% din pacienți și cea cardiacă (manifestată cel mai frecvent prin bloc atrio-ventricular, mai rar prin miocardită sau pericardită) la 8%. Afectarea articulară, care ia forma unei sinovite, apare la 60% din pacienți.

Imediat cum este identificată boala, pacientului i se administrează un tratament cu antibiotice care duce la o evoluție bună, chiar și în cazurile grave.

Boala Lyme nu se transmite interuman prin atingere, sărut sau contact sexual, ori prin transfuzii de sânge. Dobândită în timpul sarcinii, boala poate duce la infectarea placentei și la moartea fătului, dar dacă mama beneficiază de un tratament antibiotic adecvat, fătul na va fi afectat. Nu există rapoarte de transmitere a bolii Lyme prin laptele matern.

 

Pentru a ne proteja de căpușe, medicii ne sfătuiesc să nu mergem desculți prin iarbă, factorii de risc fiind mai frecvenți în zonele împădurite și cu iarbă înaltă. Copiii care petrec mult timp în aer liber în aceste regiuni sunt în mod deosebit în pericol, dar și adulții cu ocupații în aer liber prezintă un risc crescut. Căpușele se atașează ușor de pielea expusă, de aceea se recoamndă ca în cazul în care ne aflăm într-o zonă de risc, să ne protejăm purtand pantaloni lungi  și haine cu mâneci lungi.

De asemenea, medicii veterinari ne sfătuiesc să nu permitem animalelor de companie să rătăcească prin buruieni și iarbă înalte și să nu neglijăm deparazitarea acestora, atât intern cât și extern.

Transmiterea Borreliei burgdorferi între animale și accidental la om se realizează doar prin mușcătura de căpușe infectate, aflate în diferite stadii de viață -nimfă, larvă sau formă adultă.

Incidența crescută a bolii în lunile calde este explicată prin prezența mai frecventă a omului în natură, în scop recreațional.

Deși câinii și pisicile se pot îmbolnăvi, acestea nu vor transmite boala direct stapânilor lor, dar pot aduce căpușe infectate în casă.

 


Adaugati un comentariu


 

*