Sanitas nu renunță la proteste

Întîlnirea de astăzi, dintre sindicaliști și ministrul Sănătății s-a finalizat cu promisiunea Sorinei Pintea că-i va prezenta premierului Viorica Dăncilă propunerile sindicaliștilor.

 

Sindicaliştii din Sănătate s-au întâlnit, astăzi, cu ministrul Sănătății, pentru a rediscuta problema scăderilor salariale din sistemul de sănătate și asistență socială.

Întâlnirea s-a finalizat cu noi promisiuni din partea Sorinei Pintea care a promis că îi va prezenta propunerile sindicaliştilor premierului Viorica Dăncilă.

Voi prezenta premierului propunerile sindicatelor pentru rezolvarea problemelor legate de veniturile din sistemul sanitar. Aceste propuneri coincid în mare parte cu cele transmise premierului de către managerii de spitale. Va fi necesară o analiză foarte atentă și efectuarea unor simulări,  astfel încât în urma modificărilor pe care le vom face nimeni să nu piardă din veniturile obținute deja a declarat ministrul Pintea.

Pe de altă parte,  ministrul Sănătății spune că una dintre solicitările sindicatelor referitoare la demararea negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă este „ca şi rezolvată, în sensul că vom demara aceste negocieri. Cu siguranță se vor gasi soluții pentru rezolvarea acestor probleme”.

Atrage însă atenția, în continuare, că greva nu este o soluție, și că atît guvernanțuu cît și salariații din sistem trebuie să găsească soluții, pentru că   „este important ca pacienții să aibă acces la serviciile medicale de care au nevoie, a subliniat Sorina Pintea.

 

Sindicaliști susțin însă că nu renunță la proteste și că acestea vor continua conform programului, până când revendicările lor vor fi soluționate. Reprezentanţii Sanitas au transmis, printr-un comunicat, că principalele discuţii s-au purtat, astăzi, în jurul revendicării Federaţiei de a se elimina plafonul de 30% pe ordonator principal de credite, impus de Legea salarizării bugetare, plafon care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament. „O posibilă soluţie avansată este excluderea din limita celor 30 de procente a plăţii suplimentare pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, precum şi a plăţii  suplimentare pentru gărzi. Federaţia Sanitas a cerut, în continuare, acordarea creşterilor salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, precum şi negocierea şi semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate, revendicări cu care a declanşat programul de proteste”, se arată în comunicat.

 

Sindicaliştii consideră că modificarea Legii 153/2017 este singura soluţie pentru un sistem de salarizare corect şi nediscriminatoriu în Sănătate și Asistență socială. „În forma actuală a legii sunt multe inechități și omisiuni ce trebuie rezolvate. În discuția de astăzi cu reprezentanții Ministerului Sănătății s-au atins mai multe probleme pe acest subiect. Dar, până la materializarea promisiunilor guvernamentale, Federația Sanitas respectă decizia Consiliului Național privind programul de proteste, respectiv organizarea grevei de avertisment în data de 7 mai și declanșarea grevei generale începând cu 11 mai. Vrem să vedem o soluție clară, completă, asumată și adoptată de guvern, astfel încât nici un angajat din sănătate și asistență socială să nu mai înregistreze pierderi de venituri salariale”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele SANITAS.

În ceea ce privește plata gărzilor, o posibilă soluție avansată de sindicaliști a fostexcluderea din limita celor 30 de procente a plății suplimentare pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale, precum și a plății suplimentare pentru gărzi”, așa cum a agreat și premierul Viorica Dăncilă, zilele acestea, când a menționat că că măsurile propuse vor fi discutate în amănunt cu sindicaliştii, astfel încât „până la 15 mai, nimeni să nu aibă venituri mai mici de 20% peste venitul din decembrie 2016”.

 

Medicii susţin că, la ora actuală, plata gărzilor este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă, gărzile fiind plătite la nivelul lunii ianuarie 2018 şi nu la nivelul lunii martie 2018, când au intrat în vigoare majorările salariale.

În plus, în prezent, şi sporul pentru orele de gardă este plafonat la 30%, iar medicii cer ca „plata muncii în gardă să se facă la ora normată în salariul de bază, sporul de gardă să fie minim 50% în timpul săptămânii şi 100% în weekend şi în timpul sărbătorilor legale şi, nu în ultimul rând, să fie scos din capitolul altor sporuri, fiind aliniat normării activităţii de noapte şi de weekend”. În caz contrar, medicii avertizeză că nu vor mai semna contracte pentru gărzi suplimentare, un medic neputând fi obligat să facă mai mult de patru gărzi pe lună, cât prevede contractul său de muncă. Pentru că nemulţumirea din sistem e tot mai mare, primul ministru a declarat

Odată cu intrarea în vigoare a legii salarizării, personalul medical bugetar a beneficiat de salarii mărite, însă totodată s-au plafonat sporurile pentru specialităţile medicale, pentru orele de gardă și pentru munca în condiţii periculoase ori deosebite, fapt care a generat numeroase proteste spontane în spitale.

 


Adaugati un comentariu


 

*