SANITAS cere demisia ministrului Sanatatii. Nicolaescu face apel la „responsabilitate”

14 noiembrie 2013 | 1 comentariu |

Medicii si asitentii medicali intra in greva. Eugen Nicolaescu le cere „sa dea dovada de responsabilitate fata de pacienti”. In replica, acestia cer „sa dea ministrul Sanatatii si Guvernul dovada de responsabilitate si ca le pasa de bolnavi si de medici”!

 

Sanitas cere demisia ministrului Sanatatiii

Sanitas cere demisia ministrului Sanatatiii

Cerem demisia ministrului Eugen Nicolaescu. Suntem dezamagiti de rezultatul negocierilor pana in acest moment. Organizatorii grevei, impreuna cu spitalele, vor stabili treimea din servicii care va fi asigurata, dar in principiu vorbim de asistenta medicala de urgenta”, a declarat Marius Sepi, reiterand decizia de declansare a grevei generale in sistemul sanitar, incepand cu 28 noiembrie, dar si cum vor functiona unitatile sanitare cu paturi in perioada protestelor.

Greva a fost anuntata dupa ce Guvernul a spus ca nu sunt bani pentru majorarea salariilor si pentru investitii in sistemul sanitar.

Dupa ce i-a facut „iresponsabili”, ministrul Nicolaescu si-a inmuiat tonul si, printr-un comunicat de presa,. sustine ca „este regretabil faptul ca reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate au ales sa declanseze o greva generala, intr-un moment in care partile se afla in negociere pentru solutionarea problemelor stringente din sistemul sanitar”, transmite Minisetrul Sanatatii, printr-un comunicat de presa, apelul sau catre profesionistii din sanatate, de a renunta la proteste.

Liderii sindicatelor din sanatate spun insa ca solicitarea ministrului Eugen Nicolaescu nu mai impresioneaza pe nimeni, atata vreme cat Guvernul nu arata nici pe departe ca i-ar pasa de bolnavi si de personalul medical, care pleaca pe capete sa lucreze in strainatate, lasand sistemul medical romanesc in carca catorva profesionisti care inca mai cred in juramantul lui Hipocrate.

 

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita

Medicii, atatia cati mai sunt in spitale si, in general, in sistem, consideram ca sunt singurii care se mai gandesc la pacienti. Dar suntem, pana la urma, si noi oameni, asa ca din cauza salariilor mizere si lipsei conditiilor de acordare corespunzatoare a asistentei medicale si de respect, o treime din timp ne concentram energia pe problemele personale, care oricat am fi de intelegatori, ne apasa si pe noi, ca si pe bolnavii pe care ii avem in grija. In acest context, ministrul Sanatatii si Guvernul ne cer sa fim intelegatori? Pana cand? De ce nu se gandesc la bolnavi cei care ne conduc si care si-au luat responsabilitati in fata pacientilor, atunci cand le-au cerut votul? Noi suntem, de fapt, specialisti care ne oferim pregatirea si energia pentru a salva vieti, dar Ministerul Sanatatii si Guvernul au datoria sa aiba grija ca aceste serivicii sa fie de cea mai buna calitate. Pentru a se intampla astfel, sunt datori sa plateasca. Altfel, vorbim discutii”, a declarat pentru Sanatatea Buzoiana, dr. Victor Ionita, presedintele Camerei Federative a Medicilor Buzau, care da asigurari ca medicii buzoieni sunt pregatiti sa protesteze, in momentul in care se la nivel central se ia decizia ca reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sanatate sa intre in greva generala.

 

Negocieri Sanitas-Ministerul Sanatatii

Negocieri Sanitas-Ministerul Sanatatii

Ministerul Sanatatii incearca sa arate, in comunicatul amintit, ca in decursul ultimelor luni, in care s-au purtat numeroase discutii cu Coalitia Profesionistilor din Sanatate, „cea mai mare parte a revendicarilor acestora si-au gasit solutionarea”, amintind in acest sens majorarea veniturilor rezidentilor prin acordarea unei burse, constituirea grupurilor de lucru pentru salarizarea personalului medical, dar si probleme de natura organizatorica si functionala a sistemului sanitar.

Profesionistii sustin insa ca acestea sunt doar „firimituri la masa negocierilor si, in plus, nici macar aceste promisiuni nu sunt certe, cata vreme nu sunt concretizate prin publicarea in Monitorul Oficial”.

Prin intermediul aceluiasi comunicat, MS sustine ca actualul Guvern si-a propus ca obiectiv si a reusit sa reintregeasca salariile din sistemul sanitar dupa ce, in anul 2010, Guvernul de la acea data le-a redus intr-un mod nedrept si de natura sa afecteze intr-un mod grav buna functionare a sistemului sanitar, dar „alocarea unui procent de 6% din PIB reprezinta un obiectiv politic pana in anul 2016, asumat prin Programul de Guvernare USL”.

 

astarastoae cu masca

Ieri, profesorul Vasile Astarastoe, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), spunea ca profesionistii din sanatate au tot asteptati sa fie invitati la negocieri, dar acest lucru nu s-a intamplat, astfel ca nu exclude declansarea grevei generale in sistem.

 „Sistemul sanitar functioneaza cu medici, dar nu numai cu ei, ci si cu asistenti medicali si mai ales datorita pacientilor. Pana cand mai vrea Guversul ca bolnavii sa vina de acasa cu medicamente?”, a declarat astazi, dr. Astarastoae.

Schimband registrul ministrul Eugen Nicolaescu transmite ca, impreuna cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, invita reprezentantii  Coalitiei Profesionistilor din Sanatate, in data de 20 noiembrie 2013, la sediul MS, in vederea continuarii dialogului social, avand in vedere prevederile legale referitoare la conflictele de munca, dar si continuarea demersurilor de identificare a solutiilor care sa imbunatateasca activitatea sistemului sanitar si a personalului medical.

 „Imi exprim convingerea ca intelepciunea trebuie sa puna in fata interesul fundamental al cetateanului, ca dialogul va ajuta la clarificarea pozitiilor si la intelegerea cu buna credința a realitatilor care ne determina sa acționam intr-un anume mod”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Profesionistii din sanatate spun insa ca nu se mai lasa amagiti cu vorbe.

 

 Comentarii (1)

  1. Dr. Ioan Dragusin spune:

    Si bine face SANITAS… Halal asa ministru care intr-un an de ministeriat n-a fost capabil sa schimbe nimic in bine … Ba chiar din rau in si mai rau…

Adaugati un comentariu


 

*