Sanatatea intra in greva generala pe 28 noiembrie

13 noiembrie 2013 | 1 comentariu |

Astazi, dupa o intalnire avuta cu reprezentantii ministerelor Sanatatii si Finantelor, prim-vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi, a declarat ca principalele revendicari ale Coalitiei raman valabile si a cerut ca majorarea veniturilor sa se faca pentru tot personalul din Sanatate, incepand de anul viitor.

 

SANITAS BUZAU (SB)Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, spune ca pe 28 noiembrie cadrele medicale vor intra in greva generala pe termen nelimitat, intrucat in urma seriilor de proteste ale angajatilor din sanatate din aceasta toamna,  revendicarie nu au fost rezolvate. In plus, in proiectul de buget pentru Sanatate aferent anului 2014, suma alocata este mai mica fata de cea de anul acesta, adica de 7,9 miliarde lei, fata de 9,7 miliarde lei in 2013.

Pe 28 noiembrie, incepem greva generala in sanatate. In perioada 15 – 19 noiembrie vor fi notificate toate spitalele, de catre Federatia Sanitas. Pe 25 noiembrie va fi greva de avertisment, intre orele 8 – 10, iar pe 28 vom declansa greva generala, pe termen nelimitat. Aceasta este propunerea Biroului executiv catre Consiliul national al Federatiei, care va avea loc joi, 14 noiembrie. Reprezentam cinci mii de medici, am pus umarul inclusiv pentru medicii rezidenti. Trebuie sa rezolvam problema tuturor medicilor. Vrem sa avem salarii cat de cat decente. Populatia ar trebui sa fie alaturi de noi.”, a declarat Marius Sepi, vicepresedintele Sanitas, linistind populatia ca in cazul grevei, va fi asigurata activitatea spitalelor, cu o treime din personal, asa cum prevede legea, astfel incat bolnavii sa poata primi ingrijirile medicale de urgenta sau neaparat necesare de care au nevoie.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae, spune insa ca in Coalitie nu a fost luata inca o decizie privind declansarea grevei generale, dar admite ideea ca in contextul in care nu au mai avut loc negocieri „probabil ca se va ajunge, intr-adevar la greva”.

 

marius sepi protestReprezentantii Federatiei Sanitas au solicitat, astazi, in cadrul unei intalniri avuta cu ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, si cu secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Gheorghe Gherghina, ca incepand cu 2014, sa fie majorate veniturile tuturor categoriilor de personal din Sanatate, avand in vedere ca de la 1 ianuarie valoarea salariului minim va creste de la 800 la 850 de lei.

La finalul intalnirii, prim-vicepresedintele organizatiei sindicale, Marius Sepi, a motivat solicitarea prin faptul ca odata cu majorarea salariului minim ar putea aparea situatii in care salariul unei asistente devine mai mic decat cel al unei femei de serviciu.

Din bugetul alocat Sanatatii pentru anul 2014, in valoare de 28 de miliarde de lei, se poate asigura cresterea veniturilor pentru intreg personalul din acest domeniu. Daca autoritatile nu vor lua aceasta masura, dupa majorarea salariului minim pot aparea situatii in care venitul unei asistente medicale sa fie mai mic decat salariul femeii de serviciu, fapt care nu este normal. Printr-un control eficient al cheltuielilor, se poate asigura cresterea salariilor cu minimum 10% pentru cei care nu beneficiaza de majorarea salariului minim si care nu intra nici in categoria medicilor rezidenti”, a  declarat prim-vicepresedintele Sanitas.

 

sanitas buzau  1Principalele revendicari ale Coalitiei profesionistilor din sanatate se refera la alocarea a 6% din P.I.B pentru Sanatate; asigurarea finantarii sistemului sanitar pentru trimestrul IV al anului in curs si acordarea integrala a drepturilor salariale; mentinerea sistemului actual de organizare a spitalelor pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti in regim public; cresterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar, incepand cu 1 ianuarie 2014; respectarea normativelor de personal si elaborarea regulamentelor de sporuri; aplicarea principiilor si coeficientilor de ierarhizare privind clasele de salarizare conform Legii 284/2010; negocierea si semnarea contractului colectiv de munca la nivelul sectorului de sanatate.

Inaintea actiunilor de protest din septembrie, Marius Sepi declara: „ Nu suntem sub nicio forma de acord cu transformarea spitalurilor in ONG-uri, SRL-uri sau SA-uri, pentru ca din experienta externalizarilor si privatrizarilor din sistemul sanitar nu avem niciun exempu de buna practica. Ne dorim niste spitale publice in care banii colectati prin sistemul de asigurari de sanatate sa ramana in cadrul sistemului”.

 

Primul ministru Victor Ponta

Primul ministru Victor Ponta

Pana la acest moment, oficialii din Guvern au facut referire doar la cateva categorii de bugetari care sunt avute in vedere pentru o majorare salariala in 2014, din sectorul medical doar rezidentii fiind inclusi in aceste categorii.

Avem un fond de crestere a salariilor in domeniul bugetar. Nu va fi o crestere egala pentru toti angajatii, ci va fi o crestere tintita, pe anumite categorii: vom continua negocierile, pentru a stabili gradul in care vor creste salariile medicilor rezidenti, ale profesorilor debutanti si ale altor categorii asupra carora, chiar si in situatii de restrangere bugetara, trebuie sa luam decizii de crestere in 2014”, a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul a aratat insa ca raportat la bugetul consolidat de cheltuieli impartit pe domenii, care include nu doar bugetul ministerelor de resort, ci si alocarile din partea primarilor si alte surse, Asistenta Sociala, Sanatatea, Transporturile si Educatia sunt domeniile care vor avea in 2014 cel mai mare volum de cheltuieli bugetare.

La randul sau, ministrului Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a afirmat ca  medicii rezidenti vor beneficia, de anul viitor, de burse in valoare de 100 sau 150 de euro, iar salariile profesorilor debutanti vor creste peste rata inflatiei prognozata pentru anul viitor.

 



Comentarii (1)

  1. Dr. Jan Marin spune:

    Este cazul Sustinem cauza!

Adaugati un comentariu


 

*