Spitalul Municipal Râmnicu Sărat a internat astăzi primii bolnavi cu patologie non-COVID

12 mai 2021 | 0 comentarii |

După un an și două luni în care aici s-au tratat doar bolnavi infectați cu noul coronavirus, cadrele medicale și populația din zonă se readaptează la „situația normală”.  

 

Spitalul Municipal Râmnicu Sărat este accesibil, începând de astăzi, 12 mai, atât pacienților infectați cu SARS-CoV-2 cât și celor cu afecțiuni non-COVID.

Este un act prin care normalitatea își reintră în drepturi, iar râmnicenii și toți locuitorii din zonele limitrofe se vor simți, din nou, în siguranță. Fac apel la toți cei care au nevoie de servicii medicale și vor merge la spital în perioada următoare, să țină cont de câteva recomandări: să respecte întocmai regulile impuse de pandemie și de măsurile de organizare; să manifeste înțelegere și respect față de întregul personal ce deservește spitalul. Ne aflăm încă în plină pandemie, iar activitatea spitalului, modul în care sunt organizate circuitele pentru accesul pacienților, implică eforturi suplimentare din partea medicilor și personalului de îngrijire. Trebuie să-i protejăm, deci, să-i susținem și, mai ales, să-i respectăm! Să le dorim sănătate și putere pentru a putea face față situațiilor care vor apărea! Să ne bucurăm de normalitate, iar Bunul Dumnezeu să ne ferească de probleme medicale!”, a declarat primarul Sorin Cîrjan, care mai bine de o jumătate de an a bătut la toate ușile, împreună cu conducerea unității medicale, pentru ca spitalul râmnicean să primească aviz de funcționare în regim mixt.

 

Transformat în martie 2020 în spital-suport COVID-19, Spitalul Municipal Râmnicu Sărat a avut, în ultima perioadă, din ce în ce mai puțini pacienți infectați cu noul coronavirus. La jumătatea săptămânii trecute, autoritățile locale anunțau că Ministerul Sănătății a aprobat, în sfârșit, ca aici să se poată trata și pacienți cu alte afecțiuni. După redeschiderea porților pentru pacienții non-COVID, mai mulți pacienți s-au prezentat pentru evaluare medicală și internare. Primele internări au fost făcute în secțiile Chirurgie și Ginecologie.

Revenim, în sfârșit, la normalitate. Spitalul poate interna și trata, începând de astăzi, și pacienții cu patologie non COVID, după mai bine de un an în care au fost privați de accesul la asistență medicală în spitalul nostru. În această dimineață au fost internați, deja, primii pacienți. Unii dintre ei sunt bolnavi cu afecțiuni cronice, care locuiesc în comunele din zona municipiului Râmnicu Sărat și care, în toată această perioada, și-au temperat afecțiunile de care sufereau și s-au tratat la domiciliu, amânîndu-și intervențiile de care aveau nevoie. Au ținut legătura cu medicul de familie și cu medicii noștri la care erau în evidență. Imediat ce au aflat că se redeschide spitalul au venit și au solicitat ajutorul specialiștilor, iar cei care prezentau urgențe au și fost internați”, a explicat managerul Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, Adrian Danielescu.

 

Din fericire, Spitalul Municipal Râmnicu Sărat este construit în regim pavilionar, așa că s-au putut asigura circuite separate pentru pacienții infectați cu noul coronavirus și cei cu alte afecțiuni. Imediat după primirea veștii bune, întregul personal al spitalului s-a mobilizat, totul a fost din nou igienizat și dezinfectat, în weekend și luni s-au pus la punct ultimele detalii, iar astăzi s-a început activitatea în regim mixt. O parte dintre medici vor îngriji în continuare pacienți infectați cu noul coronavirus, iar ceilalți au revenit la activitatea normală.

Am rezervat pacienților infectați cu coronavirus întreaga secție exterioară Pneumologie și Secția de Boli Infecțioase din cadrul clădirii vechi a spitalului, iar pentru afecțiunile chirurgicale sunt rezervate 14 paturi în fosta locație a compartimentului ORL. În Secția ATI am organizat două circuite, păstrând cinci paturi pentru pacienții COVID, dintre care trei sunt prevăzute cu ventilatoare”, a detaliat dr. Felicia Vasile, directorul medical al spitalului.

Astăzi, în județul Buzău s-au confirmat doar 10 noi infectări, iar în spitalul râmnicean mai erau internați și 37 de pacienți diagnosticați cu COVID-19, dintre care cinci la Terapie Intensivă.

În ceea ce privește pacienții cu afecțiuni non-COVID, directorul medical a menționat că aceștia sunt în general pacienți cu afecțiuni cronice, unii cu patologie oncologică, iar o parte dintre ei necesitau intervenții chirurgicale și abia așteptau redeschiderea spitalului, dorindu-și  să fie tratați de medicii care-i aveau în evidență și le cunoșteau boala și evoluția clinică.

 


Adaugati un comentariu


 

*