Trei noi ventilatoare primite de SJU Buzău vor salva pacienții aflați la Terapie Intensivă

15 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Donația firmei BTL România face posibilă asigurarea ventilării mecanice și pentru pacienții non-Covid aflați în stare gravă la Terapie Intensivă, cele 14 ventilatoare pe care secția le avea până astăzi fiind folosite în totalitate pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.

 

O gură de oxigen a primit astăzi, la propriu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, din partea firmei de apartură medicală BTL România, care a donat trei ventilatoare pentru Secţia ATI a unității medicale. Dispozitivele urmează a fi folosite îndeosebi în tratamentul pacienților infectați cu SARS-Cov-2, dar și pentru pacienții non-Covid.

Este o donație care poate salva vieți, în contextul în care numărul pacienților care ajung zilnic în stare gravă la Terapie Intensivă, în urma infectării cu SARS-CoV-2, este în creștere. Am pornit cu 4 paturi de Terapie Intensivă pentru pacienții diagnosticați cu Covid-19, am crescut numărul acestora la 7, apoi la 9, dar tot nu facem față. Am ocupat cu pacienți în stare gravă și paturile din rezervele-tampon de la Terapie Intensivă, este din ce în ce mai dificil să facem față. La ora actuală, toate cele 14 ventilatoare pe care le aveam sunt folosite pentru asigurarea oxigenării acestor pacienți, din care 4 sunt intubați și 10 pe mască CPAP. Pentru pacienții non-Covid nu mai aveam niciun aparat la ATI, deși există cazuri în care și aceștia au nevoie de ventilare mecanică. Este o gură de oxigen, la propriu, pentru că aceste aparate asigură concentrația de oxigen necesară pacienților care nu pot respira spontan. Prin conectarea la un asemenea ventilator, pacientul primește volumul de aer necesar funcționării organismului, iar asta înseamnă șansa lui la viață”, a explicat managerul SJU Buzău, Claudiu Danian.

 

Mulțumind reprezentanților societății comerciale BTL România aparatură medicală SRL pentru cele trei ventilatoare care, practic, vor salva vieți în ATI, conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău subliniază că aparatele sunt extrem de utile în tratarea pacienţilor cu forme medii sau grave de boală.

Valoarea celor trei ventilatoare primite astăzi de SJU Buzău se ridică la suma de 158.700 de lei, dar managerul unității medicale spune că „valoarea lor reală este neprețuită, pentru că la fel sunt și viețile pe care le pot salva”.

Alte zece aparate sunt folosite de secțiile exterioare de Boli infecțioase și Pneumologie, unde se află internați peste 50 de pacienți infectați cu noul coronavirus, niciunul cu forme ușoare de boală.

Spitalul suport Covid-19 din Rmnicu Sărat nu dispune decât de șase ventilatoare, deși aici sunt internați 100 de pacienți, din care 44 dintre ei au forme severe de boală. 14 dintre ei sunt la Terapie Intensivă, ventilați mecanic.

Buzăul a depășit 7.500 de cazuri de pacienți infectați cu noul coronavirus de la debutul pandemiei, din care 6.395 s-au vindecat, iar 195 au decedat. În ultimele zile, cu excepția weekend-ului, numărul persoanelor testate pozitiv a scăzut sub 100, dar a crescut numărul celor care ajung la spital în stare gravă și al deceselor.

 

Claudiu Damian

Managerul Claudiu Damian și-a exprimat îngrijorarea și pentru pacienții post-Covid care, deși s-au negativat, nu pot fi externați pentru că au rămas cu leziuni pulmonare grave și au nevoie, la rândul lor, să fie ținuți la oxigen. „Din păcate, firmele producătoare și cele care le închiriază nu mai fac față solicitărilor, nu mai au disponibile concentratoare de oxigen, pentru ca pacienții post-Covid să poată fi externați și să-și continue terapia la domiciliu. În baza recomandării medicului, la cererea pacientului, Casa de Asigurări de Sănătate poate deconta închirierea concentratorului, dar trebuie să aibă de unde să-l procure”, a mai spus Damian.

Concentratoarele de oxigen pot, practic, să facă diferența între viață și moarte pentru că un pacient cu o formă moderată de Covid-19 sau unul care s-a negativat dar a rămas cu grave sechele pulmonare și are insuficiență respiratorie, poate rapid să se degradeze și să aibă nevoie de Terapie Intensivă sau chiar să facă stop respirator. Concentratorul de oxigen conține un compresor care trage aer din cameră și-l trece printr-un sistem de filtre de zeolit, care rețin azotul din aer și produc aer cu o concentrație de aproximativ 95% oxigen. Oxigenoterapia, spun medicii, face jumătate din tratament.

 


Adaugati un comentariu


 

*