Medicii de ambulator renunță condiționat la propunerile de modificare a Contractului Cadru pe 2021

12 mai 2021 | 0 comentarii |

Aceștia spun că documentul necesită o amplă regândire, ce necesită o consultare amănunțită între părți, „nu un simulacru de 90 de minute”.

 

Dr. Cosmin Alexandrescu

Reprezentații Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator (APMA) au anunțat că renunță la toate propunerile înaintate până acum, legate modificarea Contractului Cadru și a normelor sale de aplicare pentru anul 2021, în speranța că vor putea participa ulterior la un proces mai amplu de consultări pe această temă, dar și din dorința ca noul contract să fie semnat până la 1 iulie.

Dintr-un comunicat remis pe această temă reiese că reprezentanții medicilor din ambulator nu sunt mulțumiți de modul în care au fost dezbătute propunerile înaintate de ei, calificând discuțiile purtate în acest sens cu reprezentanții CNAS drept „un simulacru” de consultări, care a durat doar o oră și jumătate

Dr. Cosmin Alexandrescu, președintele asociației profesionale, spune că decizia de renunțare la propunerile înaintate pentru Contractul Cadru pe 2021 a fost luată plecând de la premisa că este necesară o amplă regândire a acestui document care impune un proces real de consultări „nu un simulacru de 90 de minute”.

 

La acest moment, nu mai este timp pentru un astfel de proces de consultări amănunțite, astfel că APMA a decis să renunțe la propunerile de modificare pentru anul în curs, încă cu condiția ca  noul contract să fie semnat la 1 iulie, la o valoare a punctului pe servicii de 4 lei, iar documentul să fie menținut în actuala formă, la fel și normele de aplicare. Dr. Cosmin Alexandrescu spune că această decizie nu reprezintă o renunțare definitivă, fiind luată ținând cont că este esențială semnarea unui nou Contract Cadru începând cu 1 iulie, care să prevadă o creștere semnificativă a finanțării ambulatoriului în concordanță cu prevederile bugetului de stat și al asigurărilor de Sănătate. Totodată, reprezentanții APMA au făcut acest compromis și în speranța demarării unui amplu proces de consultări după data de 1 iulie, pentru rescrierea în totalitate a Contractului Cadru și a normelor sale de aplicare, bazându-se pe promisiunile făcute în acest sens de Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

 

Medicii de ambulator mențin însă câteva propuneri care se referă la domeniul serviciilor paraclinice. Este vorba de trei propuneri, prima dintre ele referitoare la creștere cu 25% a tarifelor pentru înalta performanță sau menținerea nemodificată a tarifelor, dar cu decontarea timpului nativ în cazul examinărilor cu substanță de contrast. Se solicită totodată creșterea tarifelor la 100 lei în cazul ecografiilor vasculare și transvaginale/transrectale, precum și renunțarea la sintagma „înaltă performanță” și la limitările prescrierii acestora pentru investigații care au apărut în urmă cu 50 de ani.

Cu ocazia consultărilor care au avut loc pe marginea Contractului Cadru pe 2021, APMA a propus trei scenarii. Unul prevedea rămânerea la  actualul  panel  de  servicii  paraclinice, la  actualul  buget și la actuala modalitate  de  decontare, dar și asumarea publică a incapacității  sistemului  de  acoperire  a  obligației  constituționale  de  ocrotire  a sănătății populației, din cauza bugetului actual, insuficient. Al doilea scenariu propus prevedea implementarea prevederii legale de introducere a contribuției personale  pentru  a suplini deficitele bugetare din Sănătate, concomitent cu introducerea sistemelor de asigurări private complementare și suplimentare. Ultimul scenariu făcea referite la „ajustarea pachetului de servicii medicale de bază la realitățile financiare, eventual fără  introducerea contribuției  personale,   dar   cu   limitarea serviciilor   medicale oferite asiguraților doar la afecțiunile de urgență, cu risc vital și cronice debilitante. Și în acest caz ar putea interveni contribuția personală și asigurările private”.

 


Adaugati un comentariu


 

*