Noutăți de la STS despre certificatele verzi digitale
Este vorba de instrumentul care va facilita circulația în spațiul Uniunii Europene pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva Covid-19, au obținut imunitate naturală sau fac dovada că nu sut infectate cu SARS-Cov-2.
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat că a început demersurile pentru implementarea soluției IT care se va interconecta cu sistemul informatic folosit la nivelul Uniunii Europene, pentru eliberarea certificatelor verzi digitale.
Specialiștii STS reamintesc faptul că este vorba de un document digital care va putea fi printat și pe suport de hârtie, cu ajutorul cărora persoanele care pot face dovada să sunt imunizate împotriva Covid-19 sau nu sunt infectate cu coronavirusul, vor călători mai ușor în spațiul UE. Nu este vorba de un document care să restrângă dreptul la libera circulație a celor care nu vor să se vaccineze, ci de un instrument care să faciliteze traficul în zonele de tranzit, evitându-se aglomerația. Persoanele care posedă un astfel de certificat vor trece mai ușor de triajul epidemiologic pentru că în cazul loc nu va mai fi nevoie de testare, putând fi excluse și de la măsurile de carantină și izolare impuse pentru cei care vin din zone cu o rată de infectare ridicată.
Practic, oricine poate obține un astfel de certificat, vaccinarea anti-Covid nefiind o condiție obligatorie. Certificatul se emite în egală măsură pentru persoanele care fac dovada vaccinării anti-Covid, dar și a celor care au trecut prim boală și mia au încă imunitate naturală, si pentru cei care dețin un rezultat negativ la testarea Covid-19 în ultimele 72 de ore, efectuată într-un centru autorizat, care poate atesta rezultatul.
Specialiștii de la STS spun că certificatul va conține un cod QR ce va include toate datele posesorului, care va putea tranzita astfel mai ușor spațiul UE, prin simpla scanare a acestui cod.
„În urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel european, a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state. Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate”, se arată într-un comunicat al STS.
Totodată, STS a realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora.
În prezent, are loc la nivel european, testarea de interconectare între țările membre și sistemul informatic european care va centraliza și administra cheile publice ale țărilor membre, pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi. STS a trimis deja către grupul de suport tehnic de la nivel european certificate verzi digitale de test, pentru verificarea implementării de către fiecare țară a procesului de generare și verificare, iar acestea au fost validate cu succes de către țările membre. La acest moment, mai este necesară validarea din partea UE, care este așteptată pe data de 21 mai.
Între timp Parlamentul European și Comisia Europeană lucrează la adoptarea regulamentului de implementare a acestui instrument, și se estimează că certificatele verzi digitale vor putea fi folosite începând cu prima parte a lunii iulie.