Certificatele digitale au marcaje noi, care confirmă și doza booster

28 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a implementat noile marcaje pentru utilizatorii din România, în condițiile în care perioada de valabilitate în UE a certificatului urmează a fi redusă la 9 luni pentru persoanele care s-au vaccinat doar cu schema completă.

 

Începând cu luna februarie a anului viitor, valabilitatea certificatului digital va fi redusă la 9 luni pentru călătoriile între țările din spațiul UE, în cazul persoanelor care sunt vaccinate cu schema completă, fără a avea administrată și doza booster.

Măsura a fost impusă de Comisia Europeană pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare cu tulpina Omicron și se aplică doar în cazul celor care călătoresc dintr-o țară în alta în spațiul UE, însă autoritățile europene recomandă țărilor membre să aplice aceeași măsură și pe plan intern, pentru accesul în zonele și la evenimentele la care se solicită acest certificat.

În baza acestei decizii, STS a implementat noile marcaje pe certificatele digitale, conform noilor norme europene de codificare, astfel încât documentul să indice și efectuarea dozei boster, în cazul celor care și-au făcut această doză.

Conform noilor specificaţii, certificatele de vaccinare se marchează cu „3/3” pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de două doze și „2/1”, pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică

 

Astfel, începând cu data de 24 decembrie, pe certificatele digitale UE privind Covid-19 emise în România pentru certificatele de vaccinare ale persoanelor care au o doză Johnson&Johnson se schimbă marcajul european pentru diferenţierea dozelor suplimentare de rapel.

În aceste condiții, specialiștii STS recomandă persoanelor vaccinate cu Johnson & Johnson şi care au făcut doza booster să îşi genereze un nou certificat digital UE pe platforma dedicată. Pe noul certificat, la secţiunea „Numărul dintr-o serie de vaccinări / doze şi numărul total de doze din serie” va apărea „2/1”, ceea ce confirmă că titularul are administrată și doza booster, iar documentul nu va fi afectat de prevederea europeană care intră în vigoare din luna februarie.

 

Până la data de 24 decembrie 2021, în România au fost generate 10,5 milioane de certificate digitale UE privind Covid-19, prin intermediul platformei dezvoltate de STS. Dintre acestea, 91% au reprezentat certificate de vaccinare, restul fiind certificate care dovedesc trecerea prin boală sau un test negativ.

În România, adoptarea unei legi privind obligativitatea certificatului Covid pentru anumite activități bate pasul pe loc și chiar în retragere, pentru că membrii coaliției de guvernare nu au curajul să își asume o astfel de decizie, pasând răspunderea între primul ministrul și Parlament.

Pentru că nu au fost în stare să ia o decizie, aceștia au zis „să împace și capra și varza”, aducând în discuție varianta ca proiectul de lege să fie retras pentru că nu și-ar mai avea rostul. Asta în situația în care un nou val de îmbolnăviri este așteptat în circa două săptămâni, iar rata de vaccinare anti-Covid a ajuns abia la 40% pe hârtie, fiind posibil să fie mai mică în realitate, din cauza vaccinaților la chiuvetă, care folosesc certificate false.

La începutul acestei săptămâni, problema a fost readusă în discuție, iar conform unor surse din cadrul coaliției se intenționează ca până la finalul acestui an să fie luată o decizie favorabilă în privința acestui proiect, care la vremea sa a fost unul urgent, fiind depus într-o perioadă în care România se afla în vârful valului 4 al pandemiei.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*