Mitul infertilității feminine date de vaccinul anti-Covid, demontat de un studiu de specialitate

28 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Cercetarea a fost realizată în Israel și este primul studiu care confirmă lipsa efectelor negative ale vaccinurilor asupra funcției ovariene a fertilității.

 

Celebra aberație conform vaccinarea anti-Covid „dă infertilitate pe trei generații” nu a fost concepută în totalitate de mintea celei ce a lansat-o, ci doar a fost updatată cu precizarea referitoare la cele trei generații, cu intenția de a accentua pretinsele efecte nocive ale vaccinului. Faptul că cei care au debitat această afirmație nu au reușit decât să se facă de râs, este o altă poveste, însă teoria care susține că vaccinul anti-Covid generează infertilitate este una care circulă la nivel internațional, fiind preluată din zbor și de adepții anti-vaccinismului autohton, capabili să creadă orice face referire negativă la vaccinuri, în general.

Pentru a combate cu argumente științifice și acest mit, cercetătorii de la centrul medical Sheba din Israel au efectuat un studiu asupra impactului pe care îl are vaccinul anti-Covid pe bază de ARN mesager asupra fertilității femeilor. Rezultatele au fost publicate recent în revista de specialitate Human Reproduction și confirmă faptul că vaccinarea împotriva Covid nu afectează în vreun fel activitatea ovariană, astfel că fertilitatea femeilor nu are cu nimic de suferit de pe urma vaccinării.

 

Studiul a fost realizat în colaborare cu Școala de Medicină Sackler a Universității din Tel Aviv și a fost inițiat și condus de dr. Aya Mohr-Sasson, medic senior în Divizia Femei și Maternitate din cadrul centrului medical Sheba.

Pentru această cercetare au fost selectate 200 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 42 de ani, în cazul cărora a fost monitorizat nivelul hormonului anti-Müllerian (AMH) înainte și după vaccinare. În articolul publicat în revista Human Reproduction, coordonatorul studiului explică faptul că AMH este considerat o măsură fiabilă pentru a evalua sănătatea ovariană și fertilitatea generală a unei femei.

Femeile participante la studiu au fost testate înainte de a primi primul vaccin Pfizer împotriva Covid-19, și retestate după trei luni după ce au primit a doua doză de vacin. De asemenea, li s-a cerut să completeze chestionare despre posibilele efecte secundare.

 

Din cele 200 de femei selectatei inițial, aproximativ 130 au finalizat studiul, însă nivelul AMH a rămas neschimbat, la toate femeile care au făcut parte din cohorta finală.

Una dintre preocupările ridicate de la introducerea vaccinului anti-Covid cu ARN mesager, care afectează femeile de vârstă fertilă din întreaga lume, a fost că ar putea afecta funcționarea ovarelor femeii și ar putea duce la infertilitate viitoare. Multe femei și mame preocupate ne-au abordat pe această temă, iar acest studiu revoluționar arată că vaccinul nu afectează nivelul de fertilitate al unei femei. Concluzionam că vaccinările anti-Covid  pe bază de ARN Mesager nu sunt asociate cu o scădere a rezervei ovariene la trei luni. Aceste informații ar putea avea o valoare semnificativă atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Studii suplimentare și urmărirea pe termen lung ar putea consolida și mai mult concluziile noastre” – se arată în încheierea articolului de specialitate care prezintă rezultatele acestui studiu.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*