Sistem de endoscopie performant, achiziționat de Spitalul Județean de Urgență Buzău

28 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Compartimentul de Endoscopie Digestivă a fost dotat cu aparatură de ultimă generație, asfel că pacienții cu afecțiuni gastrice și duodenale nu vor mai fi nevoiți să mergă la clinici din București sau din alte orașe pentru investigații complexe și anumite tratamente.

 

După ani de zile în care ba au lipsit medicii gastroenterologi, ba aparatura medicală necesară, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău poate spune acum că are, pentru Compartimentul de Gastroenterologie, doi medici tineri și foarte pricepuți, dar și aparatură medicală de ultimă generație.

Gastroenterologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului digestiv, precum afecțiuni gastrointestinale, hepatice, colecistice, pancreatice, ajutând la creșterea acurateței diagnosticului și evaluarea stadiului de boală. Consultul gastroenterologic este completat cu explorari funcționale digestive, endoscopice și imagistice, iar în acest scop, SJU Buzău a achiziționat, din fonduri proprii și de la Consiliul Județean, o linie de endoscopie superioară și inferioară FUJI, de ultimă generație. Astfel, medicii pot vizualiza și diagnostica în stadii precoce, rapid și corect, leziuni ale aparatului digestiv și pot interveni eficient în tratarea unor patologii specifice.

Conducerea unității medicale spune că acum, pacienții vor beneficia de investigații complexe, diagnostic și tratamente de calitate și nu vor mai fi nevoiți să mergă la spitale din București decât în cazuri extreme.

Noua aparatură medicală a fost achiziţionat de SJU Buzău cu fonduri proprii și de la Consiliul Judeţean, iar valoarea investiției a fost de 466.242 lei.

 

Claudiu Damian

Potrivit specialiștilor în domeniu, endoscopia reprezintă „standardul de aur în diagnosticul și tratamentul bolilor aparatului digestiv. Medicul gastroenterolog poate astfel observa și interveni asupra leziunilor existente fără a recurge la operația clasică, poate stabili foarte precis cauza unor simptome adesea dureroase ale pacientului, poate preleva mici mostre de țesut pentru a fi examinate în laborator și poate intervini pentru a trata sau a îndepărta leziunile depistate.

Achiziția face parte din strategia spitalului nostru de a atrage medicii tineri și de a-i păstra în echipă. Când au venit la Buzău, doamnele doctor Daniela Popescu și Andrada Gheorghe mi-au promis că vor rămâne în Spitalul Județean de Urgență dacă le asigurăm echipamentele necesare desfășurării unui act medical de calitate. Această linie de endoscopie a fost prima achiziție pe care și-au dorit-o în acest scop, iar aparatura medicală existentă, PENTAX, de generație mai veche, va fi folosită în continuare și va constitui o rezervă, la nevoie” – a declarat pentru SănătateaBuzoiană.ro, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

 

Medicii gastroenterologi au confirmat că, într-adevăr, managerul spitalului a promis că dotează Compartimentul de Endoscopie Digestivă și s-a ținut de cuvânt, iar în câteva luni (ambele doctorițe angajându-se la SJU Buzău anul acesta), linia endoscopică a venit „ca un dar de Crăciun” pentru medici, dar mai ales pentru pacienți.

Din câte știu eu, aceasta este cea mai performantă linie endoscopică din oraș, iar achiziția sa reprezintă un pas important în dotarea Compartimentului de Gastroenterologie și va permite investigații, diagnostic și tratament în endoscopia digestivă superioară și inferioară. Putem, astfel, să efectuăm hemostază endoscopică pentru pentru ulcere şi pentru alte afecţiuni, bandarea varicelor esofagiene, să montăm gastrostomă (PEG) care ajută pacienții oncologici cu tumori de esofag sau din sfera ORL, care nu se mai pot alimenta normal, să se hrănească. Vom putea efectua, de asemenea, rezecţii endoscopice de polipi gastrici sau de colon și alte investigații necesare unei diagnosticări corecte și unui tratament eficient”, a precizat pentru SănătateaBuzoiană.ro, dr. Daniela Popescu.

 

Dr. Popescu a explicat că endoscopia digestivă superioară (gastroscopia) este o procedură care permite medicului să examineze „tubul digestiv superior (esofag, stomac și duoden) și să distingă leziuni pe care alte investigații precum ecografia, radiografia sau CT nu le pot depista”. Se pot identifica astfel boala de reflux gastro-esofagian, stricturi (îngustări) la nivelul tractului digestiv superior, varice esofagiene, inflamații, ulcere, hernie hiatală, leziuni produse de ingestia accidentală a unor substanțe toxice etc. În anumite situații oferă și posibilitatea terapeutică fără intervenție chirurgicală și, foarte important, recuperarea rapidă a pacientului.

Endoscopia digestivă inferioară (colonoscopia) este o metoda performantă de diagnostic, o procedura minim-invazivă prin care medicul, folosind un video-endoscop, poate observa „mucoasa tractului digestiv inferior (rect și colon), și poate efectua anumite tratamente evitând intervențiile chirurgicale”, completează dr. Gheorghe. Procedura este indicată pentru screeningul cancerului de colon și rect în cazul persoanelor de peste 45 de ani, persoanelor care au avut polipi înlăturați printr-o colonoscopie anterioară sau care au fost tratate de cancer colorectal și necesită monitorizare, persoanelor care au avut în familie cazuri de cancer colorectal și celor cu boală intestinală inflamatorie.

 

Claudiu Damian promite că, în perioada următoare, spitalul va achiziționa încă două aparate medicale performante, pentru completarea dotării necesare Compartimentului Gastroenterologie, pentru că vrea să le ofere medicilor condițiile de lucru cu care s-au obișnuit în Spitalul Colentina, unde și-au făcut pregătirea în rezidențiat, iar pe de altă parte, să ofere pacienților buzoieni servicii medicale performante și de calitate.

Încercăm să facem asta pentru medicii și pentru pacienții noștri. De aceea, așa cum le-am promis doamnelor doctor, în perioada următoare vom face noi achiziții, astfel încât să nu mai fim nevoiți să trimitem la București sau la alte spitale mari din împrejurimi, pacienții buzoieni cu probleme de gastrointestinale. Eu nu sunt medic, dar de când conduc Spitalul Județean de Urgență Buzău am învățat să identific adevăratele nevoi și știu că investițiile în oameni reprezintă cel mai important capital. Atunci când mi se cere ceva în mod justificat, fac tot posibilul pentru a răspunde pozitiv solicitărilor”, a punctat managerul SJU Buzău, conștient că tehnicile de diagnostic și tratament utilizate de medicii gastroenterologi avansează permanent, iar echipamentele de ultimă generație cresc posibilitățile de a investiga și de a stabili un diagnostic rapid și de acuratețe, precum și efectuarea unui tratament precis.

 

Doctorițele gastroenterolog spun că celelalte două aparate solicitate sunt un duodenoscop, necesar pentru efectuarea ERCP (Colangiopancreatografie Retrogradă Endoscopică) – prin care se pot identifica stenozele (îngustările) în ductele biliare și pancreatice, se pot biopsia anormalități sau se evaluează și se extrag calculii biliari fără bsturiu, și un electrocauter cu argon-plasmă coagulare – pentru tratarea leziunilor sângerânde localizate la nivelul tubului digestiv superior. „După aceea, peste 95% din cazurile care ajung la gastroenterologie vor putea fi rezolvate la Buzău, așa că va fi un mare câștig pentru pacienții noștri și pentru spital”, a concluzionat managerul Damian.

Deocamdată, „cu dotarea nou-achiziționată, Compartimentul de Endoscopie Digestivă poate să îndeplinească numeroase manevre endoscopice simple, de diagnostic, dar și mai complexe, intervenționale”, a subliniat dr. Ştefania Manolescu, directorul medical al SJU Buzău, care mulțumește la rândul său Consiliului Judeţean pentru sprijinul permanent acordat spitalului, în eforturile pe care le face pentru tratarea pacienţilor la cele mai înalte standarde.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*