Necesitatea vaccinării, acceptată de majoritatea românilor și mai ales de femei

O confirmă o cercetare sociologică efectuată la comanda Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

 

Rezultatele unui sondaj de opinie efectuat INSCOP Research, la solicitarea Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, pe tema percepției pe care o au românii în privința vaccinurilor, arată că o mare poarte din populația României este convinsă de necesitatea vaccinării, fiind chiar de acord și cu vaccinarea obligatorie a copiilor, în timp ce numărul celor care refuză categoric vaccinarea și consideră că aceasta este nocivă este foarte mic.

Totuși, autorii cercetării sociologice, proiectată de INSCOP împreună cu Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti şi Societatea Română de Microbiologie, atrag atenția că există un segment semnificativ de populație care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării.

S-a constatat însă o anumită ezitare chiar la segmentul de populație cel mai vulnerabil la mesajele anti-vaccinare, iar în acest context, specialiștii spun că tocmai în direcția acestora trebuie să fie îndreptate, cu precădere, campaniile de promovare a imunizării.

Potrivit studiului amintit, 81,1% dintre cei chestionați în timpul sondajului au declarat că sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară, iar 62,7% dintre aceștia spun chiar că sunt de acord cu vaccinarea obligatorie în cazul copiilor. Totodată, două treimi dintre subiecţi consideră că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie sau cu pediatrul despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor lor, iar puţin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile.

 

Mai precis 63,6 la sută dintre respondenți sunt de părere că este obligația părinților să se informeze despre siguranța vaccinării în cazul copiilor. Locuitorii din Banat, Crişana, Maramureş au reprezentat categoria de respondenţi care în cea mai ridicată proporţie au considerat că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie sau cu medicul pediatru despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor.

În ceea ce priveşte eficienţa vaccinurilor în faţa bolilor, peste jumătate dintre respondenţi, 54,1%, au fost de acord că bolile care pot fi prevenite prin vaccinare sunt grave şi pun în pericol viaţa, 32,2% nu au fost nici în acord, nici în dezacord, în timp ce 7,4% au fost în dezacord.

Puţin sub 50% au fost de părere că vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a ne apăra faţă de unele boli, în timp ce 36,1% nu au fost nici de acord, nici în dezacord, iar 10,5% şi-au exprimat dezacordul.

Femeile, vârstnicii, locuitorii din Banat, Crişana, Maramureş au fost de părere într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii că vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a ne apăra faţă de unele boli.

În același timp, doar 54,9% dintre respondenţi au fost de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 28,7% au considerat că vaccinarea este o problemă complicată şi trebuie evaluată de la caz la caz, iar 10,3% consideră că riscurile sunt mai mari decât beneficiile vaccinării.

 

Femeile, respondenţii cu vârsta cuprinsă între 35-49 de ani, cu educaţie medie, care au copii sub 18 ani, rezidenţii din rural şi cei din Banat, Crişana şi Maramureş au considerat într-o măsură mai ridicată decât celelalte categorii de persoane intervievate că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile.

În cadrul aceluiași sondaj,  89% dintre respondenţi au fost de părere că accesul la vaccinare ar trebui să fie gratuit, 7% că ar trebui să fie parţial gratuit şi 1% spun că vaccinarea trebuie făcută contracost.

Doar 19,5% dintre cei intervievaţi au declarat că s-au vaccinat anul trecut sau anul acesta împotriva gripei sezoniere, iar femeile, vârstnicii, persoanele cu studii medii şi superioare, rezidenţii din mediul urban şi locuitorii din Transilvania, Muntenia, Oltenia şi Dobrogea au declarat într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii că s-au vaccinat anul trecut sau anul acesta împotriva gripei sezoniere. Din totalul persoanelor care nu s-au vaccinat, 31,3% au declarat că s-au imunizat altfel, 16% că nu au avut timp, 15,3% că le-a fost teamă, iar 12,3% au considerat că vaccinarea nu este eficientă.

Aproximativ două treimi dintre respondenţi au declarat că şi-au vaccinat copiii ori nepoții conform Programului naţional de Vaccinare, iar 4,3% au precizat că nu au făcut acest lucru, in timp ce 27,7% au precizat că nu au copii sau nepoţi. Rezidenţii din mediul urban şi cei cu studii primare au declarat că şi-au vaccinat copiii conform Programului Naţional de Vaccinare în proporţii mai reduse decât alte categorii.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*