Peste jumătate dintre părinți nu doresc să își lase copiii la școală, dacă profesorii nu își fac vaccinul anti-Covid
Procentul este egal cu cel al cadrelor didactice care au declarat că nu sunt de acord s se imunizeze.
Rezultatele unui sondaj realizat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret au stârnit îngrijorare în rândul părinților, întrucât studiul relevă faptul că 56,3% dintre angajații din învățământ nu doresc să se vaccineze împotriva Covid-19. Dintre cei chestionați 92,6% au fost cadre didactice care, deși își doresc redeschiderea școlilor și revenirea la un regim de predare normal, spun că nu intenționează să se imunizeze, chiar dacă vaccinul este gratuit. Astfel 43,2% doresc să revină în şcoli cât mai curând posibil, în timp ce 41,4% consideră că reluarea cursurilor ar trebui să aibă loc după finalizarea campaniei de vaccinare la nivel naţional, însă 56,3% nu vor să se vaccineze.
Ca reacție la acest studiu, asociația Mame pentru Mame a desfășurat la rândul său propriul sondaj de opinie în rândul părinților, pentru a afla cum privesc aceștia problema din perspectiva lor.
Un procent dintre părinți chestionați aproape egal cu cel al profesorilor care nu vor să se vaccineze, au declarat că nu își vor trimite copii la școală în cazul în care cadrele didactice nu se imunizează împotriva Covid-19. Mai exact 56% dintre părinți au afirmat acest lucru, iar 58,7% sunt de părere să profesorii care nu se vaccinează ar trebui să predea on-line.
Un procent foarte mic, de doar 13% dintre părinții chestionați consideră că ar trebui luate măsuri radicale împotriva acestor profesori, cum ar fi excluderea din învățământ. Având în vedere acest aspect, Ana Măiţă, președintele asociației Mame pentru Mame, spune că nu se va ajunge la un conflict între profesori și părinți, exprimându-și speranța că se va găsi o soluţie acceptabilă pentru şcoală, care să le ofere profesorilor ce nu doresc să se vaccineze şansa de a-şi face în continuare meseria.
„Avem acum dovada că majoritatea părinţilor înţeleg utilitatea vaccinării şi sunt de acord cu aceasta. Aceste rezultate sunt mai degrabă încurajatoare. Din fericire, doar o mică parte dintre respondenţi, 13%, consideră că aceşti profesori ar trebui excluşi din învăţământ, deci nu avem în faţă perspectiva unui conflict între părinţi şi profesori. Subliniez însă că organizaţia noastră susţine în continuare cu fermitate adoptarea unei legi a vaccinării”, a declarat aceasta.
Vaccinul care va ajunge în țară la finele acestei săptămâni se administrează doar persoanelor peste 18 ani, astfel că elevii vor fi expuși în continuare riscului de infectare, risc ce poate fi diminuat în situația în care cadrele didactice se vaccinează. Totodată, prin imunizare, profesorii devin astfel protejați în fața riscului de a se infecta luând virusul de la elevii contaminați.
„În condiţiile unei pandemii care a ucis deja circa 15.000 de români, oameni din categoriile cele mai vulnerabile – bătrâni, suferinzi de boli cronice, dar şi personal medical din prima linie – refuzul vaccinării este o problemă serioasă. Pentru a se atinge imunizarea de grup şi a reduce astfel la minimum incidenţa cazurilor de COVID-19, este nevoie ca o proporţie mult mai mare din populaţie să fie vaccinată, între 60% şi 70% potrivit majorităţii modelelor epidemiologice. România se confruntă cu un grad relativ redus de acceptare a vaccinurilor şi vaccinării, deşi tocmai graţie acestora, populaţia este acum ferită de boli grave precum difteria sau poliomielita”, a mai declarat Ana Măiță.