Sondaj despre atitudinea personalului medical față de vaccinare

22 aprilie 2019 | 0 comentarii |

Profesioniștii din domeniul sanitar sunt invitați, în această perioadă, să completeze un chestionar on-line, în cadrul unei cercetări lansate de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

 

Radu Ganescu

În perioada 24-30 aprilie este marcată, în întreaga lume, Săptămâna Internațională a Imunizării.  Evenimentul are ca scop promovarea și încurajarea vaccinării, care reprezintă un important scut de protecție a populației împotriva a nenumărate boli transmisibile. Tema campaniei din acest an este „Protejăm împreună: Vaccinurile funcţionează!”, iar COPAC se numără printre primele organizați din România care au demarat deja activități pentru a marca săptămâna imunizării.

Într-un comunicat de presă, Radu Gănescu, președintele organizației, recent reconfirmat și în funcția de vicepreședinte al Formului European al Pacienților, precizează că „imunizarea reprezintă cel mai bun raport cost-eficiență dintre toate intervențiile din domeniul medical, putând salva anual milioane de vieți cu costuri mult mai mici decât cele necesare tratamentului pentru bolile prevenibile prin vaccinare”. Acesta citează și un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății conform căruia, în întreaga lume există, la acest moment, aproximativ 20 de milioane de copii nevaccinați.

 

Nici România nu stă foarte bine la capitolul „acoperire vaccinală”, rata imunizării scăzând îngrijorător în ultimii ani, până sub pragul care asigură o siguranță în privința izbucnirii unor epidemii.

Așa se explică faptul că, de câțiva ani, ne confruntăm cu o epidemie de rujeolă, până la acest moment înregistrându-se 16.552 de cazuri de îmbolnăviri și 62 de decese. Epidemia se manifestă pe tot cuprinsul țării, în ultima săptămână fiind confirmate 102 cazuri noi, dintre care 19 în județul Buzău.  Cauza principală o constituie scăderea ratei de imunizare antirujeolică, marea majoritate a cazurilor de îmbolnăviri și decese înregistrându-se în rândul copiilor nevaccinați.

Campaniile purtate în ultima vreme împotriva vaccinării de către persoane sau entități care nu au nimic în comun cu domeniul medical, precum și întârzierea adoptării unei legi a vaccinării au fost principalele motive pentru care s-a ajuns în această situație. Autoritățile și specialiștii din domeniul medical au demarat o serie ce campanii de conștientizarea și de imunizare a populației pentru a crește acoperirea vaccinală care „a pierdut mult teren”, dar răul deja produs se îndreaptă cu mare greutate.

 

În seria acestor activități se înscrie și o cercetare lansată azi de COPAC, ce urmărește să afle care este atitudinea  personalului medical, legată de vaccinare.

„Ne dorim să aflăm mai multe detalii legate de perspectiva personalului medical vis-a-vis de vaccinare, cât este de importantă, dacă au ultimele informaţii despre vaccinare, dacă vorbesc cu pacienţii lor, dacă ei înşişi se vaccinează”, a mai declarat Radu Gănescu, precizând că studiul se desfășoară on-line şi se adresează medicilor şi asistenţilor medicali.

Acesta le-a adresat o invitație profesioniștilor din domeniul medical să acceseze link-ul unde pot găsi un chestionar în acest sens, pe care să îl completeze, iar rezultatele cercetării  „ne vor ajuta să avem o imagine mult mai aplicată despre nevoile și perspectiva medicilor și asistenților medicali despre vaccinare”.

 

În altă ordine de idei, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a anunțat azi că va fi reluată, săptămâna viitoare, campania de informare și vaccinare antirujeolică, ca urmare a faptului că s-a constatat o nouă creștere a cazurilor de rujeolă, înregistrate în ultima perioadă. Totodată, ministrul a lăsat să se înțeleagă că ar fi vorba și de o anumită delăsare din partea autorităților sanitare din județe, care s-au mobilizat doar în cadrul campaniei similare derulate anterior.

Avem în creştere numărul cazurilor de rujeolă. Am făcut anul trecut acea campanie. Se pare că, în timp ce noi făceam campania, a fost perfect dacă se duce ministrul, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF. Cum am terminat campania, cum a început să crească iarăşi numărul de cazuri. Nu este normal, de la 21 de cazuri pe săptămână să ajungem la 102 din nou, semn că ne interesează din plin, dar pornim din nou campania săptămâna viitoare”, a declarat ministrul Sănătății.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*