Primele rezultate despre eficacitatea vaccinurilor anti-Covid în România

10 februarie 2021 | 0 comentarii |

Datele preliminare sunt încurajatoare, indicând un răspuns imun foarte bun în cazul majorității subiecților care sunt monitorizați și au primit doza de rapel.

 

reginaNe aflăm în perioada în care persoanele vaccinate în primele zile ale campaniei de vaccinare anti-Covid beneficiază de efectul maxim al dozelor administrate, conform specialiștilor care indică faptul că acest lucru se întâmplă la o săptămână după administrarea dozei de rapel. Prin urmare, divizia de cercetare a companiei MedLife a comunicat rezultatele preliminare ale unui studiu pe care îl derulează de la debutul campaniei de vaccinare în rândul personalului medical. Într-o primă etapă a fost inclus în studiu un eșantion de 179 de persoane care au primit doza de rapel, trecând o perioadă suficientă de timp de la acel moment pentru a putea fi formulate primele concluzii despre efectul vaccinului.

Studiul vizează evoluția în dinamică a titrului de anticorpi în urma vaccinării împotriva Covod-19, iar primele rezultate sunt încurajatoare, confirmând faptul că vaccinul este eficient. Acestea arată  că persoanele care nu au trecut anterior prin boală au dezvoltat anticorpi anti-Spike cu concentrații mai mari de 80 AU/ml într-o proporție apropiată de 100%, la 7-10 zile de la rapel.

 

Din cele 179 de persoane incluse în prima etapă doar 3 nu au dezvoltat anticorpi după vaccinare, una din acestea trecând anterior prin boală. Într-un comunicat al companiei se precizează că subiecții fac parte din personalul medical și auxiliar, cu vârste între 24-79 de ani, cărora li s-au recoltat probe de sânge după administrarea primei doze, apoi după ce au primit doza de rapel. Scopul urmărit de cercetătorii de la MedLife este acela de a  compara titrurile de anticorpi după prima și a două doză de vaccin, în raport cu studiile efectuate în alte țări, precum și stabilirea statistică a unui titru de anticorpi neutralizanți, raportat la lotul prelucrat.

Neexistând încă un standard de concentrație de anticorpi anti-SARS-CoV-2 și nici un titru de anticorpi neutralizați care să indice nivelul de protecție, rezultatele testelor serologice se interpretează cu rezervă, presupunând că, cu cât este o concentrație de anticorpi de legare mai mare față de intervalul stabilit de producător, cu atât se presupune că există un titru de anticorpi de neutralizare crescut, mai ales în cazul anticorpilor anti-Spike”, se arată într-un comunicat pe această temă.

 

Din cele 179 de persoane incluse în prima fază a studiului, 142 au fost testate negativ la testul PCR înainte de administrarea primei doze de vaccin, 33 de persoane au avut un test RT-PCR pozitiv în perioada mai – decembrie 2020, iar 4 persoane s-au pozitivat după prima doză de vaccin. „Luând în considerare profilul persoanelor care nu au trecut anterior prin infecție, s-a constat că răspunsul imun este scăzut înainte de administrarea rapelului. Astfel, doar la 20% dintre persoane s-au determinat concentranții >=80 AU/ml, aceștia aflându-se în intervalul 15 – 21 de zile de la prima doză de vaccin. Procentul se dublează, însă, în primele zile după rapel. Ca urmare, la 42% dintre persoane, care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 până acum, s-au dezvoltat anticorpi anti-Spike în concentrații >=80 AU/ml în primele 6 zile de la administrarea celei de-a doua doze”, mai explică specialiștii. În ceea ce privește eșantionul format din persoane diagnosticate cu Covid-19 în trecut, s-a observat că titrul de anticorpi dezvoltat este semnificativ mai mare decât în cazul celor care nu au fost infectați, chiar din primele zile după vaccinare. Din totalul de 33 de persoane din acest eșantion, una singură nu a dezvoltat anticorpi în primele 7 zile. Comparând persoanele aflate în intervalul 1 – 6 zile de la rapel, specialiștii au remarcat faptul că cei care au trecut prin boală pot dezvolta un titru de anticorpi neutralizanți de peste 10 ori mai mare.

Studiul continuă și în perioada următoare, când cercetătorii intenționează să crească la 1.000 eșantionul de subiecți, astfel încât informațiile obținute să capete  o mai mare relevanță științifică. Tirurile de anticorpi vor fi evaluate la 20 de zile de la prima doză de vaccin, respectiv la 10-14 zile după cea de-a doua doză, iar evaluarea va continua, urmând să fie analizate datele la 3 luni și 6 luni după vaccinare.

 


Categorii: Actual, Companii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*