O nouă comisie în cadrul Ministerului Sănătății

10 februarie 2021 | 0 comentarii |

Propunerea a venit din partea membrilor Comisiei de hematologie și este motivată de aprobarea primelor terapii genice și celulare pentru pacienții cu  leucemie acută limfoblastică.

 

Săptămâna aceasta a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului Sănătății care consfințește înființarea unei noi comisii în cadrul ministerului. Este vorba de Comisia de terapii celulare, care este cea de-a 64-a comisie ce funcționează în cadrul instituției. Decizia înființării acestei noi comisii a venit ca o necesitate, în urma aprobării pe piața europeană a unor noi terapii pentru tratamentul pacienților adulți și copii, care suferă de leucemie acută limfoblastică.

Recent, Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat primele terapii genice și celulare (terapii CAR-T) pentru administrare în țările din Uniunea Europeana și implicit în România, pentru tratamentul pacienților copii, adolescenți și adulți tineri cu leucemie acută limfoblastică cu celule B, refractar sau recăzut și pacienților adulți cu limfom difuz, cu celulă mare de tip B, recidivant sau refractar, după cum se arată în referatul de aprobare ce însoțește ordinul de ministru.

 

Dat fiind procesul complex de recoltarea a celulelor T ale pacienților prin procedura de afereză și, ulterior, readministrarea acestor celule modificate la pacient, tratamentul trebuie administrat în centre cu expertiză în ceea ce privește  recoltarea celulelor T și administrarea ulterioară a acestor terapii, fiind vorba de centrele sau compartimentele de transplant medular, membrii Comisiei de hematologie au înaintat ministrului o adresă care subliniază necesitatea înființării acestei noi comisii.

Comisia de terapii celulare va fi alcătuită din specialiști hematologi cu expertiză în transplantul medular, atât la pacienții copii, cât și la adulți, care vor coordona din punct de vedere științific și metodologic administrarea noilor terapii în cazul acestor pacienți.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*