Primarul Capitalei face plângere penală împotriva Ministerului Sănătății
Gabriela Firea acuză ministerul că prin intermediul DSPMB a blocat în mod abuziv programul de testare a imunității bucureștenilor, demarat ieri.
Demarat ieri cu surle și trâmbițe pe Arena Națională din București, programul de testare imunologică a locuitorilor Capitalei s-a împotmolit la nici 24 de ore, generând un scandal între primarul general Gabriela Firea – pe de o parte, și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) și Ministerul Sănătății (MS), de cealaltă parte. Programul „Sunt imun la Covid?” a fost lansat de Primăria Capitalei, în colaborare cu Institutul Matei Balș și cele șase primării de sector. Acesta presupune testarea imunologică a unui eșantion de locuitori ai Bucureștiului, pentru a depista prezența anticorpilor ce indică faptul că aceștia au fost infectați cu noul coronavirus și s-au vindecat.
Conform declarațiilor făcute ieri, cu ocazia lansării, în program este inclus un eșantion de 10.500 de persoane, din s-au înscris circa 2.000 de persoane, iar în prima zi s-au prezentat la testare aproximativ 500. Punctele de testare au fost amplasate pe Arena Națională, însă la câteva ore după lansare, activitatea a fost suspendată, ca urmare a vizitei unei echipe de la DSPMB, care le-a comunicat că aceasta nu are avizul instituției și contravine prevederilor unui ordin al ministrului Sănătății.
Prin urmare, programul a intrat în impas, pentru că testările nu mai pot fi efectuate pe Arena Națională și trebuie identificate unități medicale în care activitatea de testare să poată fi continuată.
Primarul Gabriela Firea a reacționat dur după acest incident, acuzând Ministerul Sănătății că a blocat, prin intermediul DSPMB, programul care făcea parte dintr-un studiu științific menit să determine gradul de contaminare a populaţiei din Capitală, circulaţia virusului şi procentul de imunizare pe cale naturală a bucureştenilor.
Aceasta a precizat că, inițial, fuseseră propuse alte spații pentru efectuarea testărilor, respectiv cabinetele medico-sociale de la sectoare și apoi cabinetele medicale școlare. Niciuna dintre aceste variante nu a fost acceptată, ceea ce o determină pe Gabriela Firea să declare că programului i-au fost puse piedici încă de la început. S-a ajuns astfel la varianta amplasării punctelor de testare pe Arena Națională, iar în urmă cu două săptămâni, o echipă de la DSPMB a inspectat zona și a precizat că nu sunt probleme, urmând ca ulterior să fie eliberat avizul necesar.
Primarul Capitalei spune că acest aviz nu a mai venit, în ciuda demersurilor repetate făcute pe lângă DSPMB.
În schimb, a venit o nouă echipă chiar în ziua în care programul a fost lansat, comunicând organizatorilor că trebuie să sisteze activitatea, din cauza lipsei avizului și a unui ordin de ministru ale cărui prevederi referitoare la activitățile de laborator erau încălcate. „În loc de acuzaţii absolut nefondate şi calomnioase, ar fi fost constructiv ca Ministerul Sănătăţii să-şi facă treaba şi să emită norme pentru testările Covid. În prezent, fiecare oraş face cum consideră, preia din practica internaţională şi aplică local în funcţie de ce spaţii deţine, în lipsa unor reglementări naţionale unitare. Este un proiect preluat din practica ţărilor civilizate şi care au luptat real cu noul virus. În toate marile capitale, acest tip de testare se face la oameni acasă sau în laboratoare organizate în spaţii temporare de tip container, corturi”, a declarat primarul general al capitalei.
În aceste condiții, Gabriela Firea a adăugat că urmează să depună plângere penală împotriva DGPMB și a Ministerului Sănătății, pentru zădărnicirea combaterii bolilor și pentru abuz în serviciu. Aceasta a dat și asigurări că programul de testare imunologică va continua, cei înscriși urmând a fi anunțați în zilele următoare în legătură cu data și unitatea medicală la care trebuie să se prezinte pentru recoltarea probelor.