Se caută un nou sediu pentru maternitatea Giulești

4 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Primăria Capitalei dorește relocarea în regim de urgență a unității medicale, după ce internările și operațiile au fost sistate, la finele săptămânii trecute.

 

Situația de la maternitatea Giulești rămâne incertă, fapt ce sporește îngrijorarea cadrelor medicale, întrucât există riscul ca în scurt timp să își întrerupă activitatea. Internările au fost sistate la finele săptămânii trecute, în urma apariției mai multor cazuri de infecții cu stafilococ auriu la copii născuți aici. Analizele au relevat faptul că doi medici și nouă asistente erau purtători ai acestei bacterii, prezența stafilococului auriu fiind identificată, ulterior, și în urma analizelor efectuate de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB). Astfel, s-a ajuns la decizia de sistare a internărilor și a restrângerii activității pe măsură ce pacienții sunt externați, accentul punându-se în perioada următoare pe efectuarea procedurilor de curățenie și dezinfecție.

Fiind vorba de una din cele mai importante maternități din Capitală, măsurile impuse de către DSPMB generează o serie de probleme colaterale, întrucât trebuie găsite soluții pentru redirecționarea numărului mare de paciente care se adresează unității medicale, mai ales că există și multe programări pentru perioada următoare.

 

Maternitatea Giulesti

În aceste condiții, Primăria Capitalei, în subordinea căreia funcționează maternitatea, a decis relocarea unității medicale în regim de urgență, într-un nou sediu, pentru ca activitatea să fie cât mai puțin afectată de măsurile impuse pentru efectuarea curățeniei și dezinfecției în imobilul în care își desfășoară activitatea în prezent. Astfel, după ce a recunoscut că este vorba de o „situație neplăcută”, Gabriela Firea, primarul Capitalei, a declarat aseară că deja se fac demersuri pentru găsirea unui nou imobil în care maternitatea Giulești să fie relocată, precizând că, în perspectivă, are în vedere și construirea unui nou sediu în care să funcționeze pe viitor unitatea medicală.

„Cu siguranţă este necesară construirea unei noi maternităţi și chiar mă gândesc foarte serios. Poate că până construim – pentru că ar dura mai mult, ar fi un proiect mai complex să construim de la zero – relocăm maternitatea Giuleşti într-un spaţiu propice şi nu vă ascund faptul că, chiar din acest week-end, am luat legătura cu colegii mei de la Compania Imobiliară, care vor încerca să identifice un spaţiu adecvat pentru relocarea de urgenţă a maternităţii Giuleşti într-un spaţiu nou, modern. Medicii sunt extraordinar de buni – şi medicii, şi asistentele, şi tot personalul medical – de aceea sunt şi căutaţi atât de mult, din întreaga ţară şi din Bucureşti”, a declarat Gabriela Firea.

 

Gabriela Firea

Continuând să pună la îndoială faptul că cei 20 de copii infectați cu stafilococ auriu ar fi luat bacteria din maternitate, pe motiv că manifestările specifice au apărut la mai mult de 48 de ore de la externare, primarul Capitalei consideră că ar trebui regândit sistemul de igienă pentru toate spitalele din țară, astfel încât să se pună accent pe sterilizare și dezinfectare, dat fiind că nu întotdeauna există un mediu steril din cauza faptului că pacienții și aparținătorii nu respectă cu strictețe regulile de igienă impuse în spitale.

„Primăria Generală, ca autoritate locală, are atribuţii legale în ceea ce priveşte funcţionarea clădirii şi investiţiile în aparatură. Responsabilitatea actului medical este stabilită prin legislaţia în vigoare, medicii sunt plătiţi de către Ministerul Sănătăţii, actul medical este, de asemenea, supravegheat, controlat de cei care au răspundere în domeniu. Dar asta nu înseamnă că ne derobăm sau că arătăm către altcineva. Noi, tot ceea ce putem să facem, şi am întreprins şi până acum, este să investim cât mai mult atât în această maternitate, cât şi în celelalte maternităţi care sunt în subordinea Primăriei şi, printr-o colaborare foarte bună cu Ministerul Sănătăţii, cu Direcţia de Sănătate Publică şi cu instituţiile abilitate, să contribuim ca actul medical să fie unul de calitate”, a mai precizat primarul general al Capitalei.

 


Adaugati un comentariu


 

*