Șoferii cu probleme de sănătate își pierd permisul

4 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege prin care medicii sunt obligați să trimită șoferii cu afecțiuni incompatibile cu condusul la un control de specialitate, iar dacă aceștie nu se supun, ajung pietoni.

 

O lege aprobată luni, de Camera Deputaţilor, ar putea lăsa fără permis de conducere mii de şoferi. Potrivit noilor reglementări, șoferii vor fi obligați să se prezinte la o examinare medicală, la o clinică autorizată, dacă un medic, fie de familie, fie de altă specialitate, depistează o afecțiune care nu permite deținerea permisului auto.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost respins, inițial, de Senat, dar a fost adoptat la Camera Deputaților, care este decizională, iar pentru a intra în vigoare mai trebuie doar să fie promulgat de președinte.

Potrivit noului act normativ „orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau în îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale (…), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată (…), cu diagnosticele constatate și cu datele de contact ale unității medicale în care medicul trimițător își desfășoară activitatea și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducătorului”, precizează proiectul de act normativ, cu mențiunea că există un ordin al ministrului sănătății cu afecțiunile ce nu permit conducerea mașinilor.

 

Potrivit legii, orice medic este obligat să îi trimită la consultaţii de specialitate pe şoferii cu afecţiuni care nu permit condusul auto, cum ar fi cele care afectează vederea, capacitatea de a distinge culorile şi de a aprecia distanţa, bolile asociate cu coordonarea dificilă a mişcărilor. Accidentele vasculare cerebrale, neuroinfecțiile, formele de epilepsie necompensate, diabetul, dar şi tratamentele medicamentoase care scad atenţia pot fi motiv pentru pierderea dreptului de a conduce pe drumurile publice.

Odată ce medicul a emis biletul de trimitere și l-a înmânat pacientului, acesta are la dispoziţie 3 zile ca să se prezinte la specialist, pentru examinare medicală. „În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, persoana care posedă permis de conducere este obligată să se prezinte la unitatea de asistenţă medicală autorizată pentru a efectua examinarea medicală de specialitate”, se stipulează în noua lege.

La rândul lor, specialiştii sunt obligați ca cel mai târziu a doua zi să anunţe la poliţie rezultatul examinării, adică dacă şoferul este sau nu apt să mai conducă.

În cazul în care a trecut o lună şi pacientul nu a ajuns la specialist, este raportat automat de către primul medic şi rămâne fără permis.

Pentru medicii și clinicile care nu-i vor raporta pe şoferii inapţi medical să conducă, legea prevede sancționarea contravențională a acestora, cu amendă.

 

În lege se precizează că în cazul în care șoferul se prezintă la examenul de specialitate și se constată că este apt să conducă autovehicule în continuare, clinica va comunica medicului trimițător, în maximum 15 zile, rezultatul examinării, iar șoferul își păstrează permisul auto.

Dacă șoferul se prezintă la examinare, dar medicul specialist constată că este inapt să mai conducă automobile, în 24 de ore de la data constatării, clinica/doctorul are obligația să informeze poliția rutieră, medicul trimițător și șoferul în cauză, despre rezultatul examinării. În această situație, șoferul își pierde permisul, care-i va fi retras automat, de poliția rutieră, la data primirii informării.

În cazul în care șoferul nu se prezintă la examinarea de specialitate, sau dacă medicul trimițător nu va fi informat despre rezultatul examinării, în maximum 30 de zile de la emiterea biletului de trimitere, acesta va informa poliția rutieră. Și în acest caz șoferul își pierde permisul, după ce poliția rutieră îl va retrage, la data primirii comunicării medicului.

În cazul retragerii permisului, șoferii vor fi informați de poliție, iar de la data comunicării nu mai au dreptul să conducă. În maximum trei zile lucrătoare de la comunicare sunt obligați să se prezinte la poliție pentru a preda documentul.

Permisul va putea fi recuperat numai după ce șoferii respectivi vor scăpa de afecțiunile medicale din cauza cărora li s-a retras acest document.

 


Adaugati un comentariu


 

*