Adeverință electronică verde, în loc de pașaport de vaccinare

18 martie 2021 | 0 comentarii |

Acest document a fost propus de Comisia Europeană pentru a facilita libera circulație în interiorul UE, evitând riscurile de răspândire a infectării cu noul coronavirus.

 

Varianta așa-zisului „pașaport de vaccinare” care ar fi urmat să fie eliberat doar celor care s-au vaccinat împotriva Covid-19, pentru a putea călători în spațiul UE, nu mai este una de actualitate, Comisia Europeană propunând o soluție nediscriminatorie, care să permită deplasarea și celor care nu s-au imunizat.

Este vorba de Adeverința electronică verde – document care va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva Covid-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat recent de Covid-19. Astfel, va exista certitudinea că persoana respectivă prezintă un risc scăzut de răspândire a infecției, și va putea circula liberă, fără restricții, în statele din spațiul UE.  Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.

Comisia Europeană a mai anunțat că va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în tot spațiul UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare, din punct de vedere tehnic, a adeverințelor. „Statele membre vor avea în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar trebuie să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde”, se arată într-un comunicat pe această temă.

 

Astfel, fie ca s-au vaccinat sau nu, toți cetățeni ar trebui să posede o astfel de adeverință verde când călătoresc în spațiul UE, document conceput pentru a elimina discriminarea și a da aceleași drepturi de a se deplasa și celor care nu au primit vaccinul din diverse motive.

În cazul în care acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la anumite restricții în materie de sănătate publică precum testarea sau carantina, statele membre ar trebui să accepte, în aceleași condiții, și adeverințele de vaccinare eliberate în cadrul sistemului de adeverințe electronice verzi. Această obligație s-ar limita la vaccinurile care au primit o autorizație de introducere pe piața UE, dar statele membre pot decide să accepte și alte vaccinuri. Totodată, în situația în care un stat membru continuă să le solicite deținătorilor unei adeverințe electronice verzi să stea în carantină sau să efectueze un test, statul respectiv trebuie să notifice Comisia Europeană și toate celelalte state membre și să își argumenteze decizia de a fi luat astfel de măsuri.

 

Didier Reynders

Se dorește ca introducerea Adeverinței electronice verzi să aibă loc până la începutul verii, care coincide cu debutul sezonului estival. Pentru asta, Parlamentul și Consiliul European trebuie să adopte rapid o decizie în acest sens, iar statele membre UE trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere și standardele tehnice convenite în cadrul rețelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a documentelor digitale, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal. Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele. Acestea ar urma să fie eliberate pentru cetățenii UE și membrii de familie ai acestora, indiferent de naționalitatea lor. Didier Reynders, comisarul pentru Justiție, a declarat că „prin instituirea adeverințelor electronice verzi, adoptăm o abordare europeană pentru a ne asigura că cetățenii UE și membrii de familie ai acestora pot călători în condiții de siguranță și cu un minim de restricții în această vară. Deținerea unei adeverințe electronice verzi nu va constitui o condiție prealabilă pentru libera circulație, iar persoanele care nu dețin o astfel de adeverință nu vor face nicidecum obiectul unor discriminări”.

Măsura va fi una temporară, urmând a fi suspendată imediat ce Organizația Mondială a Sănătății va declara oficial sfârșitul pandemiei.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*