Cseke Attila, primele declarații în calitate de ministru interimar la Sănătate
Spitalele care primesc pacienți cu Covid-19, fondurile alocate Sănătății la rectificarea bugetară, campania de vaccinare în școli și legi mai aspre pentru vaccinarea „la chiuvetă”, între preocupările imediate ale acestuia.
Cseke Attila a revenit, astăzi, oficial în fotoliul de ministru al Sănătății, pe care l-a părăsit în urmă cu 10 ani, după un mandat de doi ani. Acesta a fost numit interimar în urma demisiei Ioanei Mihăilă din Guvern, odată cu toți miniștrii USR-PLUS, în scandalul politic al momentului. Noul interimar a preluat astăzi mandatul, iar cu această ocazie a făcut și câteva declarații în noua sa calitate.
După ce Mihăilă declarase la plecarea din minister că situația finanțării programelor naționale de sănătate era dramatică și că era urgentă nevoie de fonduri alocate la rectificarea bugetară, Cseke Attila a precizat că fondurile alocate Sănătății la rectificarea bugetară sunt suficiente. „Pot să asigur pe toată lumea că la rectificarea bugetară, care a apărut aseară în Monitorul Oficial, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au primit fondurile necesare pentru continuarea activităţii şi aceste fonduri sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile de zi cu zi din sistemul sanitar, inclusiv legat de programe, inclusiv pentru bolnavii HIV/SIDA, pentru tuberculoză şi inclusiv pentru plata centrelor de vaccinare” a declarat Cseke Attila la puțin timp după preluarea mandatului.
Un alt subiect de actualitate abordat de ministrul interimar al Sănătății este legat de spitalele cu fluxuri mixte, care internează și pacienți cu Covid-19 și pacienți cu alte patologii. „Sunt câteva chestiuni care ne preocupă şi care au fost pregătite. În primul rând, cel mai important lucru este menţinerea capacităţii instituţionale a unităţilor sanitare de gestionare a pandemiei, a valului patru. S-a pregătit această decizie, pe care categoric o susţinem, în sensul menţinerii deschise a spitalelor cu fluxuri mixte Covid şi non-Covid. Şi acesta este unul dintre cele mai importante deziderate – acela de a asigura această capacitate instituţională” a declarat acesta.
Noul ministru a reamintit că săptămâna viitoare începe și campania de vaccinare în învățământul preuniversitar, odată cu debutul noului an școlar, și a făcut un apel la părinți să își vaccineze copiii, pentru a asigura astfel prezența fizică la cursuri, pe tot parcursul anului. „Suntem la începutul anului şcolar şi categoric o să am discuţii chiar astăzi cu domnul ministru al Educaţiei, pentru că există acel ordin comun, dar şi reglementările sunt comune, iar scopul nostru este acela de a asigura menţinerea prezenţei fizice a elevilor – sigur, în anumite condiţii. Începe campania de vaccinare în unităţile de învăţământ în 13 septembrie şi apoi în învăţământul universitar şi îndemn atât părinţii – atât pentru ei cât și pentru copii – dar şi cadrele din aceste unităţi de învăţământ, să se vaccineze. Vaccinul este sigur, este singura metodă de a ne apăra de această pandemie”, a mai precizat Cseke Attila.
Rămânând la subiectul vaccinării, noul ministru a spus că fenomenul vaccinărilor fictive este de neacceptat și după o analiză rapidă a legislației se vor identifica și se vor face modificări de înăsprire a acesteia.
„O asemenea fraudare a sistemului nu poate fi permisă. Nu putem să acceptăm ca alţii, mult mai puţini, dar totuşi unii din acest sistem medical, să fraudeze acest sistem şi să contribuie la eliberarea unor certificate prin fraudare, fără a fi vaccinate persoane. Aici trebuie să facem o analiză rapidă a legislaţiei, pentru că mai mult ca sigur se impune o înăsprire a ei. Din punctul meu de vedere, oameni care fac asemenea lucruri nu au ce căuta în sistemul medical. În primul rând, pentru că toţi ceilalţi îşi fac treaba zi de zi şi sunt eroii noştri, ai tuturor, care au grijă de semenii lor. O asemenea atitudine nu poate fi tolerată şi cine are o asemenea atitudine în sistemul medical trebuie să plece. Eu am vorbit despre cei care contribuie la o asemenea fraudare a sistemului şi dacă există o asemenea fraudare a sistemului, categoric se face de către cineva din interiorul sistemului, nu se face din afara sistemului. Nu vorbim despre foarte mulţi, probabil, dar nici nu putem să acceptăm acest lucru”, a subliniat Cseke Attila referitor la acest subiect.