Pacienții cronici dau Statul în judecată pentru încălcarea drepturilor garantate de Constituție

9 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Aceștia spun că actuala criză politică, ce vine în contextul problemelor generate de pandemie, le pune viața în pericol, întrucât le îngrădește accesul la serviciile medicale esențiale.

 

Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) a trimis politicienilor și autorităților o scrisoare deschisă prin care atrage atenția că actuala criză politică îngreunează și mai mult situația persoanelor care suferă de afecțiuni cronice, care se confruntă deja cu numeroase probleme generate de pandemie. În document se arată că în România exista deja o criză în Sănătate, datorată pandemiei, care a venit pe fondul unor probleme acute cu care acest sector se confruntă de ani buni. Ca și cum nu ar fi fost suficient, criza politică actuală vine să amplifice și mai mult problemele pacienților cronici care, în contextul actual consideră că le sunt încălcate drepturile fundamentale garantate de Constituție, respectiv dreptul la viață, dreptul la sănătate și dreptul la asistență medicală.

Printre cei mai afectați de situația actuală sunt pacienții bolnavi de cancer și pacienții cu HIV/SIDA. Pentru aceștia din urmă, frica de a nu mai primi tratamentul vital este o constantă în fiecare lună. Medicii fac eforturi disperate de a calcula medicația la plic, la bucată, pentru a ajunge la fiecare pacient. Această practică încalcă toate normele legate de farmacovigilență, siguranța medicamentului și siguranța pacientului, periclitându-i sănătatea. Nu în ultimul rând, calcă în picioare demnitatea și calitatea vieții acestor oameni, punându-i pe drumuri, să aștepte cu orele la porțile spitalelor de boli infecțioase sau lăsându-i fără acces la analizele de monitorizare ale viremiei” se arată în scrisoarea deschisă.

 

Reprezentanții APCR spun că toate centrele regionale de boli infecțioase reclamă, la acest moment, lipsa fondurilor destinate programelor naționale de sănătate, iar în aceste condiții, un sfert din pacienții români diagnosticați cu HIV/SIDA nu urmează tratamentul antiretroviral specific bolii. În document se mai menționează că întreruperea acestui tratament crește riscul de deces, dar și pe cel de transmitere a bolii, iar dacă  nu se vor lua măsuri urgente, numărul pacienților rămași fără tratament va crește.

Medicii infecționiști sunt alături de pacienți în acest demers și chiar i-au îndemnat să facă publice problemele de care se lovesc zi de zi. Aceștia vorbesc despre pacienți care sunt chemați săptămânal de la sute de kilometri la centrele regionale pentru a-și ridica medicamentele și care nu își pot permite costul deplasării, ajungând astfel să abandoneze tratamentul. Totodată, fiind permanent puși pe drumuri, pacienții sunt expuși unui risc mai ridicat de a se infecta cu SARS-Cov-2.

 

Cezar Irimia

O soluție pentru rezolvarea acestei situații ar fi implementarea unui sistem de Home Delivery, prin intermediul căruia medicamentele să poată fi livrate direct la domiciliile pacienților cronici, însă reglementarea unui astfel de sistem este tergiversată de foarte mult timp. În plus, în cazul în care starea lor de sănătate se agravează din cauza lipsei tratamentului, pacienții riscă să nu poată fi internați, pentru că spitalele de boli infecțioase au început din nou să se umple de pacienți cu Covid-19. Spre exemplu, la spitalul de boli infecțioase din  Iași, deja nu se mai fac internări decât pentru cei cu această afecțiune.

În cazul pacienților cu cancer, lipsa medicamentelor reprezintă direct condamnare la moarte, deoarece cancerul este o urgență, iar majoritatea tipurilor de cancer au o evoluție fulminantă. Facem apel încă o data la politicienii din  Guvern, să înceteze orice mascaradă politică și să se dedice rezolvării acestor probleme, pentru a preîntâmpina  un  nou  val  de decese  cauzate  de  cinismul  si  lipsa  lor  de  empatie,  dar  și de lipsa  finanțării  si  a  politicilor coerente din  sănătate. Reamintim faptul că în 2020  decesele  generale  au  crescut apreciabil, iar în 2021, daca nu se iau măsuri urgente, numărul deceselor va crește și mai mult” declară președintele APCR, Cezar Irimia, citat în scrisoarea deschisă.

În finalul documentului se arată că toate aceste probleme vor fi semnalate Parlamentului European, iar APCR  își rezervă dreptul de a acționa în judecată toți factorii responsabili pentru aceste derapaje.

 


Adaugati un comentariu


 

*