P.A.V.E.L. propune un cod etic pentru asociatiile de pacienti

16 mai 2012 | 0 comentarii |

In cadrul celei de-a doua editii a Conferintei Nationale Actualitati in Oncologia Pediatrica – Asistenta Multidisciplinara a Copilului si Tanarului cu Cancer, Asociatia P.A.V.E.L. a propus crearea unui cod etic pentru asociatiile de pacienti, se arata intr-un comunicat de presa al asociatiei.

Potrivit reprezentantilor P.A.V.E.L. aceasta ar insemna atat alinierea la principiile etice si deontologice internationale, cat si coordonarea unitara a activitatii asociatiilor de pacienti din Romania, pentru o cat mai mare eficienta.

„In opinia noastra, o organizatie de pacienti are un comportament etic fata de pacientii pe care ii reprezinta, fata de celelalte asociatii, fata de autoritati, colaboratori si finantatori, atunci cand exista congruenta intre ceea ce afirma ca face si ceea ce face de fapt. Ar putea exista chiar si un colegiu al asociatiilor de pacienti care sa recunoasca, in conditii etice clar definite, meritele unor asociatii, sa ofere acreditari sau, dupa caz, sa aplice sanctiuni”, se mentioneaza in comunicatul Asociatiei P.A.V.E.L.

In acelasi document se mai mentioneaza ca pe langa inegalitatea teritoriala de acoperire, de multe ori asociatiile lucreaza independent unele de altele,  iar din cauza lipsei fondurilor, lupta pentru supravietuirea serviciilor create face ca aceste asociatii sa fie mereu in stare de alerta, putand sa isi asume doar obiective strategice pe termen scurt sau mediu.

Codul etic al asociatiilor de pacienti ar aduce numeroase beneficii organizatiilor care vor adera la principiile si valorile comune care vor duce  la crestere fortei acestora. Pe langa promovarea respectului si increderii reciproce, asociatiile vor putea colabora pentru dezvoltarea si diversificarea serviciilor, astfel incat sa existe o acoperire teritoriala uniforma.

Un alt avantaj al adoptarii unui cod etic este posibilitatea ca asociatiile performante sa impartaseasca si celorlalti din experienta dobandita, pentru o mai buna performanta.


Categorii: Organizatii

Adaugati un comentariu


 

*