Protocoale si negocieri intre Ministerul Sanatatii, asociatiile de pacienti, sindicate si farmacisti

26 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Ministrul Eugen Nicolaescu s-a intalnit cu reprezentantii COPAC si UNOPA, precum si cu cei ai Colegiului Farmacistilor, iar secretarul de stat Ion Chiriac a participat la Consiliul National al SANITAS.

 

Ministerul Sanatatii a incheiat, ieri, un protocol de colaborare cu doua importante asociatii de pacienti, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) si Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), pentru implementarea unui mecanism de colaborare si consultare in politicile care privesc pacientul, prin actiuni concrete in vederea asigurarii unui dialog continuu.

Ne dorim ca impreuna cu Ministerul Sanatatii sa punem piatra de temelie a dialogului si a solutiilor, astfel incat impreuna sa constituim un dialog permanent pentru ca problemele pacientilor sa-si gaseasca rezolvarea”, a declarat Presedintele COPAC, Gheorghe Tache.

Ministrul Sanatatii a spus ca incepand de ieri, grupurile de lucru formate din reprezentantii MS si cei ai pacientilor au inceput sa lucreze, pentru el, cel mai important fiind respectul pe care autoritatile trebuie sa il acorde pacientilor, mentionand ca in fiecare luna vor exista intalniri comune pentru evaluarea programelor, a proiectelor, pentru cunoasterea realitatilor direct de la cei implicati in sistemul sanitar, pacienti si medici.

 

Tot ieri, Iulian Chiriac, secretar de stat in Ministerul Sanatatii a participat la Consiliul National al Federatiei SANITAS. Cu aceasta ocazie, oficialul MS i-a anuntat pe membrii consiliului ca  ministrul Sanatatii a aprobat infiintarea comisiei de monitorizare a Acordului pe care Ministerul Sanatatii il are semnat cu Federatia SANITAS din Romania si a exprimat „disponibilitatea autoritatilor pentru mentinerea, in permanenta, a unui dialog deschis si constructiv pe toate temele de interes comun”.

Secretarul de stat Iulian CHIRIAC, i-a asigurat pe reprezentantii sindicatelor ca ori de cate ori vor exista premisele unor proiecte noi, partenerii sociali vor fi consultati, asa cum s-a intamplat si pana in prezent.

El a reafirmat, de asemenea, hotararea conducerii MS „de a pune ordine in sistemul sanitar, de a corecta ceea ce nu functioneaza in momentul actual, inclusiv prin schimbarea legislatiei”.

 

Politica de preturi, aprovizionarea cu medicamente, situatia farmaciilor de spital, salarizarea farmacistilor, precum si necesitatea actualizarii si completarii cadrului normativ actual au fost discutate de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cu reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania, in cadrul unei intalniri care a avut loc miercuri.

La intalnire, ministrul si-a reafirmat hotararea de a pune ordine in sistemul sanitar, de a corecta ceea ce nu functioneaza in momentul actual, inclusiv prin schimbarea legislatiei. De asemenea, Ministerul Sanatatii si Colegiul Farmacistilor din Romania vor fi parteneri in informarea corecta si educarea publicului cu privire la uzul medicamentelor.

Intalnirea face parte din seria de dialoguri pe care ministrul Sanatatii le are cu reprezentantii asociatiilor si organizatiilor profesionale care isi desfasoara activitatea in domeniul sanitar.


Adaugati un comentariu


 

*