Aproape 80 de transplanturi de cornee realizate anul trecut la Spitalul Militar Central

12 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Operatiile au fost efectuate la Clinica de Oftalmologie a unitatii medicale, iar beneficiari au fost pacienti cu varste cuprinse intre 20 si 80 de ani.

 

Transplant de corneeIn cursul anului recent incheiat, 78 de pacienti si-au recapatat vederea multumita medicilor Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Cntral Dr. Carol Davila, care au relizat tot atatea transplanturi de cornee reusite, in cadrul Programului National de Transplant Cornee. Conform declaratiilor locotenent-colonelului doctor Mihai Zemba, coordonatorul programului la nivelul Spitalului Militar Central, cei 78 de pacienti care au beneficiat de transplantul de cornee in cursul anului 2013 provin din toate zonele tarii si au varste cuprinse intre 20 si 80 de ani, fiecare suferind de afectiuni oftalmologice ce necesitau o astfel de interventie chirurgicala, cea mai indicata metoda pentru a-si recapata vederea normala. Toate operatiile au decurs fara probleme deosebite, iar interventiile de acest gen vor continua si in cursul acestui an, avand in vedere ca pe listele de asteptare pentru un transplant de cornee se mai afla 287 de pacienti.

Tot in cursul anului trecut, Agentia Nationala de Transplant a inregistrat 41 de prelevari de cornee de la pacienti aflati in moarte clinica, procentul de tesuturi ce nu au putut fi utilizate fiind de doar 4,87 la suta.

 

Lt. col. dr. Mihail Zemba

Lt. col. dr. Mihail Zemba

Numarul de transplanturi de cornee realizate anul trecut reprezinta un record pentru Spitalul Militar Central, fiind aproape dublu fata de cel inregistrat in anul precedent (43). Aceasta se datoreaza si faptului ca, in 2013, s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de dontatori de cornee, ceea ce a facut posibila cresterea numarului de transplanturi. Interventiile chirurgicale de transplant de cornee au fost efectuate pentru  diferite afectiuni oculare, dintre  care, ponderea majoritara o detin cheratopatia edematoasa, cheratoconusul, distrofia corneeana, arsurile si leucoamele corneene posttraumatice, a explicat dr  Zemba, mentionand ca timpul de asteptare in vederea realizarii interventiei chirurgicale a fost cuprins intre sase luni si doi ani. Transplantul de cornee se efectueaza, in general, sub anestezie locala si in regim ambulator si consta in decuparea circulara a zonei bolnave de cornee si inlocuirea ei cu o cornee sanatoasa, de la donator.

 

Dr. Victor Zota

Dr. Victor Zota

In 2013 s-a constatat o crestere semnificativa a numarului de donatori de organe te toate tipurile, ca si al transplanturilor efectuate, iar in anul acesta va creste finantarea programului de transplant, intrucat exista numeroase semnale ca trendul ascendent se va pastra. Daca se poate vorbi despre un capitol la care sistemul sanitar romanesc nu se afla in coada clasamentelor la nivel european, atunci, cu siguranta acesta ar fi cel al recoltarii si transplantului de organe, Romania fiind chiar pe primul loc in Europa in ceea ce priveste aceste proceduri medicale. Medicul Victor Zota, coordonatorul Centrului National de Transplant, a declarat la finele anului trecut ca in Romania au fost realizate in 2013 peste 500 de transplanturi. Totodata, Agentia Nationala de Transplant a anuntat ca numarul donatorilor de organe aflati in moarte cerebrala a crescut mult in ultima perioada, acesta fiind rezultatul eforturilor sustinute pentru promovarea activitatii de transplant de organe, tesuturi si/sau celule umane, desfasurata de cadrele medicale cu pregatire de specialitate, cat si al unor campanii mediatice.

PUBLICITATE

Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*