Centru specializat in terapia melanomului malign si cancerelor cutanate, la Spitalul Militar Central

5 februarie 2016 | 0 comentarii |

Unitatea medicala a primit aviz favorabil pentru infiintarea acestei noi structuri, unde vor fi tratati si monitorizati atat pacientii retelei medicale a Ministerului Apararii cat si civilii.

 

spitalum militar centru melanom (1)Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Cancerului, conducerea Spitalului Militar Central din Capitala a anuntat, ieri, ca Ministerul Sanatatii a emis avizul favorabil pentru infiintarea, in aceasta unitate medicala, a unui Centru pentru melanomul malign si cancerele cutanate.

Infiintarea unei astfel de structuri in cadrul sectiei Dermato-venerice era avuta in  vedere de mai mult timp, astfel ca se demarasera demersurile necesare, fiind nevoie de aprobarile prealabile de la minister. Acestea au venit zilele trecute, astfel ca in urmatoarea perioada pot fi parcursi pasii urmatori pentru infiintarea noii structuri, de care vor beneficia atat pacientii din reteaua sanitara a Ministerului Apararii, cat si cei civili.

Centrul pentru melanomul malign si cancere cutanate va fi o structura specializata, cu o plaja larga din punct de vedere al adresabilitatii, urmand sa se demareze in viitorul apropiat o colaborare cu sectiile de profil de la spitalul Colentina, dar si cu alte sectii sau compartimente ale altor spitale.

 

Dr. Florentina Ionita Radu

Dr. Florentina Ionita Radu

Despre oportunitatea infiintarii unei astfel de structuri, managerul spitalului, general medic Florentina Ionita Radu spune ca infiintarea centrului se impunea, avand in vedere gravitatea, evolutia imprevizibila si rapida a afectiunilor oncologice cu localizare cutanata.

„Recomandarea Ministerului Sanatatii este ca viitorul centru  sa dezvolte colaborarea cu Societatea si Comisia de profil, in vederea imbunititirii depistarii si diagnosticarii precoce a acestor afectiuni, elaborarii si implementarii celor mai noi protocoale chirurgicale si terapeutice in domeniu, precum si pentru asigurarea monitorizarii, pe termen lung, a cazurilor rezolvate, astfel incat sa se reduca semnificativ incidenta complicatiilor care pot surveni”, a precizat managerul Spitalului Militar Central, intr-un comunicat remis presei.

 

spitalum militar centru melanom (2)Melanomul este o forma de cancer cu punct de plecare in melanocite, celule care produc pigmentul pielii,  localizate adanc in epiderm sau in alunitele de suprafata. Desi reprezinta mai putin de 5 la suta din toate cazurile de cancer de cutanat, melanomul este responsbil de majoritatea deceselor datorate cancerului de piele. Daca nu este depistat precoce si tratat, melanomul se poate intinde la ganglionii limfatici si la organele interne, plamanii si ficatul fiind tinte predilecte.

Numarul cazurilor de melanom este in crestere de cel putin trei decenii, iar statisticile arata ca acest tip de cancer este de 20 de ori mai frecvent la oamenii albi, comparativ cu afro-americanii.

Specialistii dermatologi atrag atentia ca persoana la care se ridica suspiciunea de melanom trebuie sa se opereze de urgenta, interventia chirurgicala fiind salvatoare daca este facuta in stadiile precoce de boala. Prognosticul poate fi evaluat doar dupa examinarea histopatologica a tumorii operate. In cazul melanomului malign nu se recomanda alte tratamente, precum radioterapia sau chimioterapia, intrucat acestea nu s-au dovedit eficiente. Excizia cutanata a leziunii, cat mai aproape de debutul tumorii, este interventia cea mai importanta, care poate salva viata pacientului.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*