Spitalul Militar Central face plângere penală împotriva unui vicepreședinte al Colegiului Fizicienilor Medicali

14 februarie 2019 | 0 comentarii |

Demersul vine ca urmare a unor acuzații lansate de acesta în spațiul public cu privire la mai mulți fizicieni medicali care ar profesa în spitalele din țară fără a avea acest drept, printre aceștia numărându-se și un angajat al Spitalului Militar Central.

 

Pe fondul dezvăluirilor apărute în spațiul public cu privire la falșii medici depistați atât în sistemul privat cât și cel public, vicepreședintele pe zona Moldova al Colegiului Fizicienilor Medicali din România, Marin Bodale a declarat ieri, că situații similare există și în cazul fizicienilor medicali. Acesta a afirmat că opt persoane au practicat și unele din ele încă mai practică această profesie în spitale publice, fără a avea studiile necesare. Cei mai mulți dintre aceștia ar profesa fără drept în spitale din București, însă Marin Bodale susține că există cazuri similare și în județele Bacău, Alba, Teleorman și Arad.

O parte dintre ei, avem cunoştinţă că profesează în continuare. Din cunoştinţele noastre, o persoană este plecată în străinătate şi s-a angajat la o firmă privată de aparatură medicală. Dumnealor calculau doza. Medicul prescrie o doză în fişă şi doreşte ca acel plan de tratament să fie realizat. Doza este administrată – calculată corect de către fizicianul medical. Această doză nu avem certitudinea că a fost calculată atât timp cât dumnealor nu deţin cunoştinţele minime de studii. Ministerul Sănătăţii nu a răspuns niciodată solicitărilor noastre. Avem şi sesizări scrise la ministerde-a lungul anilor. Nu este vorba despre actualul ministru al Sănătăţii în funcţie, ci de toţi miniştrii anteriori” a declarat ieri vicepreședintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România.

Totodată, acesta i-a și nominalizat pe cei 8 fizicieni medicali despre care pretinde că au profesat sau profesează fără drept, unii dintre ei în unități de prestigiu, cum ar fi Institutul Regional de Oncologie din Iași sau Spitalul Militar Central din București.

 

Marin Bodale

Declarațiile vicepreședintelui Colegiului Fizicienilor Medicali au fost urmate, la scurt timp, de reacții atât din partea Ministerului Sănătății, cât și a reprezentanților unora dintre spitalele în care acesta susține că ar fi profesat fără drept cei incriminați.

Atât reprezentanții autorităților, cât și cei ai spitalelor susțin că acuzațiile sunt nefondate și conțin o serie de inexactități cum ar fi cele referitoare la faptul că niciunul dintre cei opt fizicieni nu obținuseră nici măcar codul de parafă, când, în realitate, codul de parafă nu este necesar pentru cei care au această profesie, autorizarea acestora fiind făcută de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN).

În plus, Ministerul Sănătății a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că nu a identificat nicio sesizare din partea Colegiului Fizicienilor Medicali din România cu privire la nereguli privind persoane care profesează în unităţile sanitare fără drept, în domeniul oncologiei şi radiologiei medicale, constatându-se în schimb că declarațiile vicepreședintelui colegiului fizicienilor medicali conțin o serie de inexactități și neadevăruri care au avut un puternic impact asupra pacienților care au aflat că, după ce că sunt „bătuți de soartă” și se luptă cu o boală de multe ori incurabilă, mai sunt expuși și unor riscuri suplimentare din partea celor care ar trebui să-i ajute să învingă boala.

Ba chiar, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România, și-a manifestat revolta și a afirmat că așa s-ar explica faptul că „avem pacienți care ies arși de la radioterapie” și a anunțat că va da în judecată Ministerul Sănătății, pentru că a permis ca spitalele să fie conduse de persoane incompetente, numite pe criterii politice, care admit ca în unitățile medicale să profeseze „tot felul de escroci”, care „pun în pericol viețile pacienților”.

 

Ca urmare a sesizării făcute de acesta, ministerul a verificat situația celor opt persoane incriminate și „nu au fost identificate nici un fel de nereguli în ceea ce privește pregătirea și activitatea acestora, majoritatea având permisele eliberate de CNCAN, cu diferite nivele de exercitare a profesiei”.

Acuzațiile reprezentantului CFM conțin, de asemenea, inexactități cu privire la unul dintre inginerii menționați, despre care s-a afirmat că ar lucra cu pacienții, când, în realitate, acesta are atribuții doar pe partea tehnică și asigură raportările în relația cu CNCAN, susține Ministerul Sănătății.

„În data de 18 decembrie 2018, Ministerul Sănătăţii a primit din partea vicepreşedintelui CFMR, Marin Bodale o solicitare prin care cere informaţii despre modul de desfăşurare a unui concurs pentru ocuparea unor funcţii contractuale într-un departament din Ministerul Sănătăţii. De altfel, Ministerul Sănătăţii i-a solicitat vicepreşedintelui CFMR să retransmită sesizarea pe care pretinde că a trimis-o către minister la începutul anului 2017 sau 2018, conform declaraţiilor domniei sale, dar până la această ora nu s-a primit nimic. În ceea ce priveşte cazurile de falşi fizicieni care profesează fără drept în domeniul oncologiei şi radiologiei, Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că astfel de informaţii transmise în spaţiul public fără o verificare temeinică aduc mari deservicii sistemului medical, precum şi pacienţilor care se află în prezent sub tratament medical”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

 

Spitalul Militar Central

O reacție mult mai vehementă a venit din partea Spitalului Militar Central, acuzele vicepreședintelui colegiului fizicienilor medicali făcând referire și la Mihai Teodor Dumitrache, angajat al unității medicale și membru în Comisia de Oncologie a Ministerului Sănătăţii.

Reprezentanții spitalului arată, într-un comunicat, că  Mihai Teodor Dumitrache a fost angajat prin concurs în cadrul Centrului de Boli Oncologice – Secţia Radioterapie, începând cu anul 2015, iar acesta deține în prezent titlul de doctor în fizică, este expert în fizică medicală și este și coordonator grup fizicieni medicali. „Mihai Teodor Dumitrache deţine, de asemenea, permis nivel 3 emis de CNCAN pentru expert fizică medicală – domeniul radioterapie, permis nivel 2 emis de CNCAN pentru desfășurarea de activități în domeniul nuclear, precum și autorizație de liberă practică emisă de Ministerul Sănătății. Domnul Dumitrache a îndeplinit toate criteriile pentru participarea la concurs și a depus la dosarul de concurs toate documentele cerute” se mai arată în document.

La scurt timp după transmiterea acestui comunicat, spitalul militar a revenit cu o completare, adăugând că acuzațiile nefondate aduse de Marin Bodale au adus grave prejudicii de imagine atât unităţii medicale, în ansamblul său, dar şi cadrelor medicale care îşi desfăşoară activitatea în acest sistem. În consecință, Spitalul Militar Central se va adresa instituțiilor abilitate pentru a solicita tragerea la răspundere a acestuia, pentru comiterea mai multor infracțiuni precum nerespectarea prevederilor legale cu referire la protecția persoanelor și protejarea datelor cu caracter personal precum și la dreptul la imagine. Totodată, împotriva acestuia va fi făcută plângere și pentru comiterea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

 

Comunicatul integral al Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății nu a identificat nicio sesizare din partea Colegiului Fizicienilor Medicali din România cu privire la nereguli privind persoane care profesează în unitățile sanitare fără drept în domeniul oncologiei și radiologiei medicale.

În data de 18 decembrie 2018, Ministerul Sănătății a primit doar din partea domnului Marin Bodale o solicitare prin care cere informații despre modul de desfășurare a unui concurs pentru ocuparea unor funcții contractuale într-un departament din Ministerul Sănătății.

De altfel, Ministerul Sănătății i-a solicitat domnului Bodale să retransmită sesizarea pe care pretinde că a trimis-o către MS la începutul anului 2017 sau 2018, conform declarațiilor domniei sale, dar până la această ora nu s-a primit nimic.

În ceea ce privește cazurile de falși fizicieni care profesează fără drept în domeniul oncologiei și radiologiei, Ministerul Sănătății atrage atenția că astfel de informații transmise în spațiul public fără o verificare temeinică aduc mari deservicii sistemului medical, precum și pacienților care se află în prezent sub tratament medical.

 

Din primele verificări, comunicarea Colegiului Fizicienilor Medicali conține o serie de inexactități și neadevăruri.

Astfel, conform legislației în vigoare, respectiv Ordinului 1272/2006 pentru aprobarea Normelor privind expertul în fizică medicală,

„Art. 7 – Educaţia şi pregătirea profesională a fizicianului medical cuprinde trei nivele:

– Primul nivel. Fizicianul medical debutant trebuie să aibă cel puţin licenţa în fizică sau echivalent (matematică, informatică, chimie fizică, inginerie electronică, electrică sau mecanică etc.).

– Al doilea nivel. Fizicianul medical are pregătire în fizica medicală pe care o dobândeşte prin cursuri teoretice, seminarii, lucru sub supravegherea unui expert în fizica medicală şi practică clinică. Pentru acest nivel este necesar un minimum de 2 ani de lucru ca fizician medical debutant. 

– Al treilea nivel. Pentru a deveni expert în fizică medicală, fizicianul medical trebuie să aibă pregătirea clinică sub supravegherea unui expert în fizica medicală minimum 3 ani în plus faţă de cei 2 ani ca fizician medical debutant, să aibă un grad universitar sau echivalent superior, masterat sau doctorat, în domeniu, să aibă absolvit un curs de radioprotecţie postuniversitar avizat de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, denumită în continuare CNCAN, de nivel 3, potrivit unuia sau mai multor domenii, şi să fie posesor al unui permis de exercitare nivel 3, emis de CNCAN pentru expert în fizică medicală pentru domeniul corespunzător. ”

 

Ministerul Sănătății a verificat situația persoanelor prezentate și nu  a identificat nereguli în ceea ce privește pregătirea și activitatea acestora.

Majoritatea persoanelor sunt posesoare de premise CNCAN cu diferite nivele de exercitare.

Mai mult, unele dintre aceste persoane nu mai lucrează din diferite motive  în unitățile sanitare, așa cum fals s-a prezentat (ex concediu de maternitate, contracte pe perioade determinate).

Unul dintre inginerii menționați, care lucrează într-unul din spitalele bucureștene nu este angajat pe post de fizician medical, și nu lucrează cu pacienții, așa cum fals s-a prezentat. Este inginer specializat pe parte tehnică și asigură raportările în relația cu CNCAN.

Subliniem încă o dată și solicităm verificarea temeinică a oricăror informații apărute în spațiul public pentru a nu induce nesiguranța și neîncrederea pacienților în sistemul de sănătate și profesionalismul celor care practică”.

 

Precizările Spitalului Militar Central:

Urmare la unor reprezentanţi mass media privind acuzaţia lansată în spaţiul public, de către un reprezentat al unei asociaţii, legată de probitatea morală şi profesională a unui angajat al unităţii noastre, pentru o bună şi corectă informare a opiniei publice, vă comunicăm următoarele:

Mihai Teodor Dumitrache a fost angajat prin concurs la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” în cadrul Centrului de Boli Oncologice/ Secţia Radioterapie, începând cu anul 2015. Acesta deține titlul de doctor în Fizică, este expert în fizică medicală și este și coordonator grup fizicieni medicali.

Mihai Teodor Dumitrache deţine de asemenea, permis nivel 3 emis de CNCAN pentru expert fizică medicală (domeniul radioterapie), permis nivel 2 emis de CNCAN pentru desfășurarea de activități în domeniul nuclear (AP, SI), precum și autorizație de liberă practică emisă de Ministerul Sănătății.

Domnul Dumitrache a îndeplinit toate criteriile pentru participarea la concurs ( fisier pdf NORME PRIVIND EXPERTUL IN FIZICA MEDICALA APROBATE PRIN ORDINUL COMUN NR. 1272 din 17.10.2006 AL MINISTRULUI SANATATII PUBLICE SI NR. 266 din 09.10.2006 AL PRESEDINTELUI COMISIEI NATIONALE PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE (NSR-38), PUBLICAT IN MONITORUL OFICIAL PARTEA I NR. 906 din 07.11.2006) și a depus la dosarul de concurs toate documentele cerute. Condițiile stabilite, prin procedura de concurs pentru ocuparea funcției de expert în fizică medicală fizician medical au fost următoarele:

 

CONDIŢII SPECIFICE PENTRU FUNCTIA DE EXPERT ÎN FIZICĂ MEDICALĂ:

Condţii specifice obligatorii:

Diploma de licenţă în fizică medicală/fizică sau echivalent (matematica, informatica, chimie fizica, inginerie electronica, electrica sau mecanică);

Diploma de master în fizică medicală (biofizica medicala) sau adeverinta care sa ateste absolvirea unui program de master in fizica medicala (biofizica medicala) – examen de dizertaţie susţinut şi promovat;

Autorizatie de liberă practică emisă de Ministerul Sanatatii/Directia de Sanatate Publica (DSP) – valabilă;

Permis de exercitare nivel 3 – emis de CNCAN,valabil, pentru domeniul radioterapie;

Curs de radioprotectie postuniversitar, nivel 3, domeniul – fizica de radioterapie, avizat CNCAN;

minim 3 ani vechime ca fizician medical.

Condiţii specifice suplimentare (optionale):

Diplome/certificate de participare cursuri de profil pentru radioterapie (ESTRO, IAEA, EFOMP etc), in concordanta cu dotarea din laboratorul de terapie cu energii inalte al Sectiei de Radioterapie.

 

De asemenea, Mihai Teodor Dumitrache este membru al:

AAPM (The American Association of Physicists in Medicine, din 2017)
Comisia de Oncologie a Ministerului Sanatatii OMS nr. 127/29.01.2018 (2017-prezent)

Membru in Grup Tehnic de Lucru al Ministerului Sanatatii pentru Radioterapie OMS nr. 395/01.04.2015 (2015-prezent) pentru proiectul „Health Sector Reform – Improving Health System Quality and Efficiency Project” (Ministry of Health – World Bank – IBRD 8363-RO) (2015-prezent)

Societatii Fizicienilor Medicali din Romania (din 2014)

ESTRO  (European Society for Radiotherapy and Oncology, din 2010) 

Societatii Romane de Radioterapie (din 2010).”

 


Adaugati un comentariu


 

*