Sorina Pintea iese la atac

26 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Aceasta i-a dat azi o replică tăioasă președintelui Consiliului Județean Cluj, după ce acesta a solicitat oficial ca instituția pe care o conduce să preia proiectul construirii spitalului regional.

 

Alin Tise

Spitalul regional care ar urma să se construiască la Cluj agită apele între administrația centrală și cea locală, după ce președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe, a anunțat zilele trecute că a solicitat, oficial, Comisiei Europene și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice preluarea, de către instituția pe care o conduce, a proiectului de construire a acestui spital. Acesta a precizat că decizia este motivată de faptul că investiția, care constituie unul dintre principalele puncte ale programului de guvernare al PSD, trenează de câțiva ani, considerând  că administrația locală are expertiza necesară derulării unui proiect de o asemenea anvergură, dar și capacitatea financiară și instituțională pentru a-l administra. Alin Tișe a  adus ca argument în acest sens fondurile europene în valoare de circa 190 milioane de euro pe care Consiliul Județean Cluj le-a accesat în actuala perioadă de programare, pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, educaționale și de sănătate. În cererea adresată Comisiei Europene și Ministerului Dezvoltării, dar și comisarului european Corina Crețu, șeful CJ Cluj a solicitat modificarea Programului Operațional în sensul înlocuirii Ministerului Sănătății, ca și aplicant eligibil, cu unitățile administrativ-teritoriale, respectiv județele pe raza cărora s-a decis amplasarea spitalelor regionale, în calitate de proprietari ai amplasamentelor propuse.

Replica ministrului Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a venit azi, în cadrul unei vizite pe care a efectuat-o la spitalul județean din Bistrița, unde a inaugurat un proiect de investiții privind includerea serviciilor de imagistică în cadrul unității medicale.

 

Referindu-se la solicitarea venită din partea administrației locale clujene cu privire la proiectul spitalului regional, Sorina Pintea a subliniat faptul că acest proiect va fi implementat în continuare și dus la bun sfârșit de către Guvern, cu finanțare din fonduri europene. Ministrul și-a exprimat chiar surprinderea în legătură cu solicitarea reprezentanților CJ Cluj, precizând totodată că  luna viitoare vor fi depuse, la Bruxelles, cererile de finanţare, atât pentru spitalul din Cluj-Napoca, cât şi pentru cele din Iaşi şi Craiova. „Eu am rămas foarte surprinsă de ceea ce au spus cei de la Consiliul Judeţean, pentru că, în momentul în care am preluat portofoliul Sănătăţii, în luna februarie, Clujul nu avea definit un teren, mai era nevoie de încă o bucată de teren, trebuia extins planul urbanistic zonal şi am întâmpinat foarte mari dificultăţi în relaţia cu CJ Cluj. Lucrurile s-au rezolvat între timp, studiul de fezabilitate pentru spital este gata. În decembrie, vor fi depuse la Bruxelles cererile de finanţare pentru cele trei spitale regionale – Iaşi, Cluj şi Craiova, dar să nu uităm că este nevoie de o cofinanţare din partea statului român”, a precizat, în acest sens, Sorina Pintea.

 

Corina Cretu

Mai mult de atât, ministrul le-a sugerat reprezentanților administrației clujene să se preocupe de problemele care sunt în sarcina lor, cum ar fi cea a spitalului de pediatrie, despre care a spus ca are unele referințe „nu tocmai plăcute”.

Spitalul regional Cluj-Napoca se va face de către Guvernul României, cu atragerea de fonduri europene. Am înţeles că sunt nişte discuţii în spaţiul public. Consiliul Judeţean Cluj cred că ar trebui să se ocupe de Spitalul de pediatrie, pentru că am nişte referinţe nu tocmai plăcute despre ceea ce se întâmplă acolo, din punct de vedere al structurii”, a mai precizat aceasta.

Totodată, ministrul a profitat pentru a-i da o replică și comisarului european Corina Crețu, care a vorbit zilele trecute despre posibilitatea suplimentării fondurilor europene pentru spitalele regionale, precizând că România a primit deja un răspuns negativ în acest sens, în luna septembrie. „În ceea ce priveşte declaraţia comisarului european, că, dacă este nevoie de o suplimentare, ni se va acorda, daţi-mi voie să o contrazic. În data de 27 septembrie, o delegaţie a Ministerului Sănătăţii, condusă de Cristian Grasu, secretar de stat, s-a dus la Bruxelles tocmai pentru această chestiune şi i s-a spus că pe această axă de finanţare nu mai sunt disponibile sume suplimentare. Deci noi am făcut aceste demersuri. Prin urmare, s-a luat decizia fazării. Ca să nu pierdem finanţarea, am spus că până în 2020 vom face prima etapă, licitaţiile, iar în etapa a doua, construcţia efectivă. Deci spitalele se vor face”, a mai declarat azi, ministrul Sănătății.

 

În ceea ce privește investiția inaugurată la spitalul din Bistrița, proiectul vizează reamenajarea circuitelor medicale în cadrul spitalului județean, pentru amplasarea echipamentelor de imagistică medicală, CT și RMN. În cadrul acestor lucrări, Unitatea de Primiri Urgențe Pediatrie a fost relocată, pentru a putea fi integrată în Unitatea de Primiri Urgențe Adulți. S-a creat și un Birou Centralizat de Internări, cu două cabinete de consultații, astfel încât pacienții, indiferent de specialitatea medicală la care se adresează, să se prezinte la spital într-un singur loc. În cadrul aceluiași obiectiv de investiții, a fost reamenajat Laboratorul de explorări funcționale. „Sănătatea este un domeniu prioritar pentru Guvernul României. Alături de salarizarea personalului medical, dotarea cu aparatură medicală reprezintă un punct important in programul de guvernare. Un diagnostic corect poate fi realizat mai ușor cu aparatură de înaltă performanță și asta înseamnă pentru pacient un tratament corect și rapid. Ministerul Sănătății a achiziționat un număr de 14 echipamente CT și 24 RMN printr-un contract finanțat cu Banca Mondială, în valoare de 19,8 milioane de euro, iar în perioada martie – noiembrie 2018 au fost livrate și instalate 9 computere tomograf din cele 14 incluse în contract și 16 RMN din cele 24 incluse în contract”, a mai declarat Sorina Pintea cu această ocazie.

 

(Sursă foto: MS)

 


Adaugati un comentariu


 

*