S-a semnat „actul de naștere” al Spitalului Regional Brașov

2 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Deși proiectele altor trei spitale similare sunt în fază mai avansată, ministrul Sănătății, care a anunțat că a semnat Ordinul privind structura viitoarei unități medicale, și-a exprimat speranța că spitalul regional de la Brașov ar putea fi primul finalizat, din cele opt promise de Guvern.

 

Sorina Pintea, George Scripcaru

După ce, la începutul acestei săptămâni, anunța că Spitalul Regional Constanța va fi construit în cadrul unui parteneriat public-privat româno-turc, pe modelul unei clinici renumite din Turcia, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a aflat ieri la Brașov pentru a avea o discuție cu autoritățile din județ pe tema viitorului spital regional care urmează a fi construit aici. Ministrul a adus cu sine și ordinul prin care a aprobat structura viitoarei unități medicale, exprimându-și totodată convingerea că autoritățile locale vor conlucra astfel încât spitalul regional de la Brașov să fie primul finalizat, din cele opt care urmează să se construiască în întreaga țară.

Practic, astazi (1 nov. – n.r.) am semnat înființarea spitalului regional din Brașov. Am stabilit numărul de paturi printr- o analiză atentă si cu încadrare în planul național de paturi. Am încredere că autoritatile brașovene vor avea ambiția ca aici să avem primul spital regional construit în România”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea într-o conferință de presă susținută la Prefectura Brașov.

Unitatea medicală va fi construită pe o suprafață de 11, 45 ha și va avea o structură de 849 de paturi pentru spitalizare continuă și 64 pentru spitalizare de ziPaturile pentru spitalizare continuă se vor organiza pe centre funcţionale, în funcţie de patologie”, a subliniat primarul Brașovului, George Scripcaru.

 

Potrivit Ordinului de ministru privind structura unității medicale, Spitalul Regional Brașov va fi organizat în centre multifuncționale și va avea capacitatea de a trata pacienții în toate specialitățile medicale importante: Neurologie cu compartiment pentru acuți după AVC, Neurochirurgie, ORL, Chirurgie oro-maxilo-facială, Pneumologie, Cardiologie cu unitate de supraveghere şi tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Gastroenterologie, Nefrologie, Urologie cu transplant renal, Chirurgie generală, Ortopedie traumatologie, Chirurgie plastică şi reconstructivă, Arşi, Chirurgie vasculară, Dermato-venerologie, Medicină internă, Endocrinologie, Diabet zaharat şi nutriţie, Alergologie şi imunologie clinică, Hematologie, Psihiatrie acuţi, Terapie Intensivă, Chirurgie pediatrică-Pediatrie, Obstetrică – Ginecologie, Neonatologie, Oncologie medicală şi spitalizare de zi, iar spitalul va va fi dotat cu aparatură de înaltă performanță și va dispune de tehnologii avansate. Prin numărul de specializări acordăm o mare atenţie acestui spital. Având secţia de Urologie – transplant renal, înseamnă că avem mare încredere în Braşov. Eu am încredere că autorităţile vor face astfel încât acest spital să fie primul dintre cele opt regionale la care vor începe lucrările”, a mai spus Pintea, asigurându-i pe brașoveni de întreaga sa susținere.

 

În luna februarie a acestui an, Sorina Pintea s-a deplasat pentru prima dată la Braşov, în calitate de ministru, pentru a participa la inaugurarea Corpului vechi al Maternităţii, iar cu aceeași ocazie a avut primele discuţii cu oficialii locali despre spitalul regional. La momentul respectiv, social-democraţii braşoveni anunţau că în câteva săptămâni va fi emis ordinul de ministru privind aprobarea structurii acestei unităţi sanitare, dar se pare că birocrația a încetinit entuziasmul brașovenilor.

Primul pas în direcția realizării proiectului s-a făcut însă abia în luna mai, când Pintea anunța că a participat la Brașov la o întâlnire cu autoritățile locale şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care s-a arătat dispusă să se implice în proiectul spitalului de la Braşov. Ordinul de ministru a fost semnat la începutul lunii noiembrie, când ministrul Sănătăţii a mers pentru a treia oară la Braşov, pentru a-l prezenta.

La Brașov, Sorina Pintea a prezentat și stadiile implementării proiectelor pentru celelalte spitale regionale care urmează să se construiască în țară, precizând că au fost finalizate studiile de fezabilitate pentru spitalele din Iaşi, Cluj şi Craiova, iar costurile necesare pentru construirea unei singure unități de acest gen sunt de circa 450 de milioane de euro.

 

Ministrul Sănătății a vorbit și despre recenta întâlnire care a avut loc între comisarul european Corina Crețu și premierul Viorica Dăncilă, unul dintre principalele subiecte aflate în discuție fiind și cel legat de finanțarea europeană pentru construirea spitalelor regionale.

„S-a spus că nu am fost la Bruxelles să cerem bani. Am fost o echipă de la Ministerul Sănătăţii în 27 septembrie pentru că am fost chemaţi. Am fost la discuţii să putem completa şi ni s-a spus că avem supraîncărcare pe Programul operațional Regional și nu putem primi finanțare, deci am căutat toate soluţiile. Că nu am spus, este vina noastră. Vreau să vă anunț că România va atrage fonduri europene, va apela la parteneriatul public privat, pentru că aş vrea să mai demontez un lucru. S-a spus că dacă spitalele se vor construi prin parteneriat public privat se vor plăti taxe suplimentare. În niciun caz. Spitalele sunt administrate azi de către angajaţii spitalului. Vor fi administrate de către cei care vor să intre în parteneriat public privat. Spitalele vor fi publice, fără nicio taxă suplimentară”, a declarat ministrul cu ocazia vizitei făcute la Brașov.

Aceasta a mai precizat că după anul 2020 vor fi construite în România și patru centre pentru marii arși, pentru care există o hotărâre de guvern aprobată din 2014, însă investițiile nu s-au demarat pentru că „a fost multă birocraţie, multă delăsare şi ani de zile în care lumea nu s-a interesat”.

 


Adaugati un comentariu


 

*