Spitalul Regional din Constanța, construit în parteneriat public-privat cu Turcia

30 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Parteneriatul va fi încheiat în baza acordului pe care miniștrii sănătății din cele două țări l-au semnat la jumătatea acestei luni.

 

În timp ce fondurile europene pe sănătate rămân nefolosite, adică lăsăm să se piardă banii pe care i-am putea primi gratis, preferăm să facem spitale cu finanțare privată turcească. România și Turcia au mai făcut un pas în cadrul acordului de colaborare pe care ministrul Sorina Pintea și omologul său turc, Fahrettin Koca, l-au semnat la jumătatea acestei luni, anunță Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Sorina Pintea a efectuat o nouă vizită în Turcia, în perioada 26-27 octombrie, pentru a continua discuțiile cu omologul său, pentru a se demara un proiect în parteneriat public-privat, având ca scop construirea spitalului regional de la Constanța. Acesta ar urma să fie construit în colaborare cu parteneri turci, după modelul uneia din cele mai mari clinici din această țară, după cum a precizat ministrul Sănătății la finalul vizitei . „Mişcăm lucrurile în ceea ce priveşte construcţia spitalelor regionale, aşa cum ne-am asumat în programul de guvernare. Pentru construirea viitorului spital regional Constanţa am început la mijlocul lunii discuţiile pentru încheierea unui parteneriat public-privat cu Turcia. Spitalul se va construi după modelul unuia din marile unităţi sanitare din Turcia. Va fi un spital cu o capacitate de până la 1.000 paturi, care va cuprinde toate specialităţile medicale”, a menționat Sorina Pintea într-un comunicat.

 

În document se mai arată că procedurile de pregătire a proiectelor pentru spitalele regionale din Cluj, Craiova și Iași sunt în stadiul cel mai avansat,  Ministerul Sănătăţii beneficiind de asistenţă tehnică de la Banca Europeană de Investiții pentru elaborarea documentaţiei pentru studiile de fezabilitate, depunerea aplicaţiilor de finanţare şi lansarea procedurilor de licitaţie pentru finalizarea investiţiilor.

În urma discuțiilor purtate cu omologul său în cursul acestei ultime vizite în Turcia, Sorina Pintea mai spune că a fost fixat un termen de două luni pentru definitivarea unei înțelegeri privind demararea parteneriatului public-privat în vederea construirii spitalului regional de la Constanța.

Totodată, în baza acordului încheiat pe 15 octombrie, Ministerul Sănătăţii din România a desemnat reprezentanţii care vor face parte din grupul de lucru mixt, urmând ca nominalizările să fie trimise părţii turce în cel mai scurt timp.

 

Sorina Pintea

Referindu-se la acest acord, Sorina Pintea a mai precizat căpacientul român se află în centrul politicilor promovate de Ministerul Sănătăţii și dorim ca viitoarea noastră colaborare să vizeze în special pacienţii români cu vârsta cuprinsă între 0 și18 ani, care vor beneficia de tratament în Turcia pentru anumite patologii”.

Acordul semnat în urmă cu două săptămâni prevede că cele două state vor promova, pe baza principiilor egalității şi reciprocității, cooperarea în domenii precum întărirea sistemelor de sănătate, încurajarea reciprocă a investiţiilor în sectorul sanitar, medicamente, produse farmaceutice şi aparatură medicală, management spitalicesc, sănătate publică şi sistemul de medicină de familie, geriatrie şi gerontologie, organizarea serviciilor de medicină de urgenţă. Cooperarea între cele două state se va face și prin schimb de informaţii, schimb de delegaţii şi specialişti în sănătate, precum și prin încurajarea participării specialiştilor la conferințe şi întâlniri ştiinţifice organizate.

 

Rovana Plumb, Corina Crețu

Acordul a fost semnat de ministrul Sorina Pintea și omulogul său turc Fahrettin Koca pe fondul criticilor adresate Guvernului de comisarul european Corina Crețu, potrivit căreia România a pierdut deja fonduri europene în valoare de aproape 2 miliarde de euro pe care le putea folosi în infrastructura de transport și pentru construirea spitalelor regionale.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, i-a replicat însă că banii europeni sunt insuficienți, dar a dat însă asigurări că spitalele regionale din Iaşi, Craiova şi Cluj vor fi finanţate din fonduri europene, menționând totodată că o parte dintre proiecte ar putea fi realizate prin parteneriat public-privat. „Suma alocată spitalelor regionale din fondurile europene este de 150 de milioane de euro. Aceasta este suma dinspre UE prevăzută, la care se adaugă contribuţia naţională. Ce a făcut Guvernul? Pentru a putea finanta, ai nevoie de documentatii tehnice, studii de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de executie. S-a recurs la suportul şi sprijinul tehnic al echipei Băncii Europene de Investiţii. Costul designului acestor spitale, atât din punct de vedere al proiectului tehnic, al studiului de fezabilitate şi al celui de execuţie, se ridică la suma de 120 de milioane de euro”, a afirmat, astăzi, Rovana Plumb, într-o conferinţă de presă comună cu Corina Creţu.

 


Adaugati un comentariu


 

*