Guvernul a „rezolvat” problema hranei bolnavilor de la Tichilești

2 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Cei 10 amărâți cu lepră, care în septembrie apelau la „mila publică” pentru a nu muri de foame, vor primi 20 de lei pe zi pentru mâncare. Ceilalți bolnavi din spitale rămân cu ce-au avut.

 

Guvernul a aprobat Hotărârea de modificare a anexei la Hotărârea Guvernului nr. 429/2008 privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice, prin care crește alocația de hrană pentru bolnavii din Spitalul Tichilești de la 11 lei la 20 lei, anunță Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

 „Pacienții de la Tichilești au nevoie de atenție specială și este de datoria noastră să le asigurăm un trai decent. Am mai spus și cu altă ocazie că unitatea nu trebuie  să fie supusă regulilor care se aplică într-un spital care primește pacienți pe o perioadă limitată de timp şi care se întorc acasă după rezolvarea problemei medicale. Din acest motiv am solicitat Guvernului aprobarea pentru majorarea alocației de hrană a pacienților din Spitalul Tichilești”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, menționând că suma destinată majorării alocației de hrană urmează să fie suportată din bugetul aprobat al Ministerului Sănătății.

Spitalul Tichilești este un spital monospecialitate, singurul din România care tratează și îngrijește bolnavii de lepră, având o secție unică de 15 paturi. Spitalul este subordonat direct Ministerului Sănătății și este finanțat integral de la bugetul de stat. „În prezent mai sunt în îngrijire în acest spital un număr de 10 pacienți cu vârste cuprinse între 50 și 90 de ani a căror stare de sănătate este relativ bună”, se menționează în comunicatul MS . Majoritatea pacienților s-au născut la Tichilești din părinți cu lepră și aici au trăit toată viața.

 

Decizia de a majora alocația de hrană pentru cei zece bolnavi de lepră din România vine după ce, pe 27 septembrie, un angajat al Spitalului Tichilești a făcut apel pe Facebook la cei care doresc să-i ajute cu o donație. „Aș vrea să îi rog să doneze, sau să dăruiască, sau să facă pomană cu câteva legume care le prisosesc. Eu lucrez la singurul spital din România care îngrijește bolnavi de lepra – Spitalul Tichilesti (Isaccea, județul Tulcea). În prezent mai avem zece pacienți internați. Problema e că statul alocă doar 11 lei/zi/om pentru hrană. Suma este foarte mică pentru a putea asigura trei mese pe zi, și prețurile la alimente sunt așa cum știm cu toții. Dacă e cineva dispus să doneze, să știți că nu avem nevoie de cantități mari, ci doar cât să punem pentru iarnă niște castraveți la murați, un bidon de varză, câteva (20-30) de borcane de compoturi și gem. Orice e bine-venit. Totul pentru zece persoane. Putem veni noi (angajații) să culegem, oriunde în Tulcea, Constanța, Brăila, Galați. Sau, dacă doriți să ne vizitați, să ne cunoașteți, va așteptăm cu drag”, scria angajatul pe Facebook.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a promis încă de atunci, după ce informația a fost distribuită în mass-media, că problema va fi rezlvată.

 

În afara cuantumului alocat bolnavilor din leprozerii, Guvernul nu modifică însă nimic altceva din anexa cu sumele pentru hrana bolnavilor din spitale, deși ultima actualizare a a acestpr sume s-a făcut la 1 octombrie 2016, iar de atunci, prețurile alimentelor au crescut semnificativ.

Astfel, alocațiile de hrană (lei/bolnav/zi), cu mențiunea că „nivelul alocațiilor de hrană stabilite în Anexă este maximal având în vedere necesitatea încadrării în sumele aprobate prin bugetele de venituri şi cheltuieli pentru unităţile sanitare”, sunt următoarele: 19,4 lei pentru bolnavii internaţi la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie; 17,5 lei -bolnavi diabet copii; 16,4 lei -bolnavi  hepatită  neoplazici copii; 16 lei -bolnavi TBC şi HIV/ SIDA adulţi; 15 lei -bolnavi TBC şi HIV/ SIDA copii, bolnavi hepatită – neoplazici adulţi, bolnavii de diabet adulți, bolnavii arși și lăuze; 12 lei -copii 3-16 ani și bolnavi psihici și bolnavi psihici cu internare obligatorie; 10 lei -copii nou-născuţi prematuri în maternităţi sau compartimente, alimentaţi artificial, copii 0-3 ani și alți bolnavi adulți; 9 lei –regim de dializă; 7 lei –bolnavi internaţi în staţionare de zi și însoțitori ai bolnavilor internați în unități sanitare; 5 lei -copii nou-născuti prematuri în maternităţi/compartimente, alimentaţi natural; 3 lei -alocație pentru o raţie de 0,500 l lapte distribuit prin unităţile sanitare.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*