Un ordin semnat de Sorina Pintea a pus presa pe jar

24 mai 2018 | 0 comentarii |

Documentul impune instituțiilor din subordinea Ministerului Sănătății restricții în comunicare, dar purtătorul de cuvânt al instituției spune că „este un document prin care, de fapt, ministrul cere să fie informat în problemele de interes național, pentru o bună comunicare cu mass-media”.

 

Sorina Pintea

Un ordin semnat de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, prin care direcțiile de sănătate publică și unitățile din subordinea Ministerului Sănătății (MS) sunt obligate să soliciteîn orice situație care presupune o comunicare cu mass-media (presa scrisă, radioul, televiziunea și internetul)”, avizul Ministerului, pentru a se evita „apariția unor situații de natură a aduce prejudicii imaginii instituției”, a fost distribuit pe rețelele de socializare și a pus mass-media pe jar.

Documentul, intitulat „Instrucțiune”, conține un text destul de confuz, așa că a generat o adevărată reacție în lanț, înțelegându-se că Sorina Pintea vrea astfel să pună „botniță” presei. De altfel, în document nu se specifică dacă dispoziția se referă și la spitale sau dacă cel puțin cu purtătorii de cuvânt ai instituțiilor din subordinea MS, presa poate comunica direct, mai ales în cazul unor evenimente, sau dacă trebuie să aștepte aprobarea ministrului pentru a afla un punct de vedere referitor la un subiect dat. Se menționează însă că dispozițiile trebuie duse la îndeplinire de conducerea fiecărei unități aflate în subordinea, autoritatea și coordonarea Ministerului Sănătății”. 

Ce-i drept, în primul paragraf al „Instrucțiunii” se precizează că „activitatea de informare publică și relații publice constă în stabilirea și dezvoltarea unei comunicări permanente cu cetățenii, prin intermediul mass-mediei sau în mod direct, în scopul cunoașterii activității unităților aflate în subordinea, autoritatea și coordonarea Ministerului Sănătății, dar această precizare a sporit și mai mult confuzia.

 

Oana Grigore

Contactată telefonic de reporterii SănătateaBuzoiană.ro, Oana Grigore, directorul Departamentului de Comunicare al Ministerului Sănătății, a precizat că „nici vorbă despre o restriționare a comunicării cu mass-media. Este un document intern, de reglementare a comunicării ministerului cu instituțiile din subordine. A fost emis pentru ca la nivelul ministerului să nu ne mai aflăm în situația neplăcută de a fi informați de jurnaliști că există o situație deosebită sau un incident de interes național despre care nu știam. Tocmai în scopul unei bune comunicări cu mass-media, a unei informări prompte și corecte a fost dată această dispoziție. Nu este normal să nu știm despre ce este vorba atunci când suntem întrebați, să cerem răgaz pentru a ne informa, când se poate să fim la curent cu evenimentele chiar de la sursă, astfel încât să răspundem imediat solicitărilor presei. Nu s-a pus niciodată problema ca cineva din MS sau din instituțiile din subordine să nu comunice cu jurnaliștii. După cum știți, doamna ministru, este deschisă, răspunde la toate apelurile telefonice și chiar la mesaje, dar pentru a putea răspunde în cunoștință de cauză trebuie să fie informată atunci când sunt probleme de interes național”, a explicat Oana Grigore.

Documentul a fost emis în data de 15 mai și transmis către Direcțiile de sănătate publică din teritoriu, Serviciile de ambulanță, Institutul Național de Sănătate Publică, Agenția Națională de Transplant, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Compania Națională Unifarm, Antibiotice Iași și către celelalte instituții din subordinea MS, pe 21 mai.

 

Sorina Pintea la Suceava

UPDATE: Întrebată de jurnaliști despre ordinul cu pricina, Sorina Pintea, aflată în județul Suceava, a declarat că va retrage dispoziția cu pricina, dar a subliniat că nu a interzis informarea opiniei publice în legătură cu activitatea Direcţiilor de Sănătate Publică şi Serviciilor de Ambulanţă, dar că subiectele sensibile „trebuie abordate unitar la nivel național”, fiind necesar un punct de vedere al Ministerului Sănătății. Ministrul Sănătății a menționat că aceste instituții pot organiza în continuare conferințe de presă și că „întreaga tevatură a fost creată în mod artificial”.

Sorina Pintea s-a aflat astăzi la Suceava pentru a inspecta stadiul lucrărilor spitalului din Fălticeni, după care a vizitat Spitalul Județean Suceava, pentru a inspecta lucrările la extinderea secției de Cardiologie și la alte investiții derulate de unitatea medicală. La finalul vizitei a fost organizată o conferință de presă în cadrul căreia ministrul a anunțat că Serviciul de Ambulanță Judeţean (SAJ) Suceava ar putea primi, la rectificarea bugetară, bani pentru renovarea viitorului sediu al subunității din Vatra Dornei.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*