Românii nu renunță să se creadă „medici personali”

Autodiagnosticarea și automedicația sunt obiceiuri frecvente întâlnite la foarte multe persoane neavizate, iar vizitele la medic se fac foarte rar în scop preventiv.

 

Un nou studiu confirmă tentință îngrijorătoare a românilor de a-și pune singuri diagnostice și de a se trata „după ureche”, acordând încredere multor surse neavizate de informare, între care internetul ocupă primul loc în top. Studiul a fost efectuat de Docbook, o aplicație on-line de programări medicale, iar rezultatele date publicității indică faptul că 23% dintre români asociază durerile în piept cu un atac de cord, iar 60% dintre ei iau analgezice și antibiotice atunci când au dureri dentare.

Totodată, deși 90% dintre respondenți au declarat că figurează pe listele unui medic de familie, o treime dinte ei au precizat că au trecut pragul cabinetului acestuia doar când au avut o problemă de sănătate sau în urmă cu mai mult de un an.

Pe lângă faptul că aspectul preventiv este ignorat de multi dintre respondenți, sondajul relevă și faptul că mulţi români preferă să se trateze aşa cum consideră de cuviinţă pentru afecţiuni considerate uşoare, cum ar fi durerile de cap, durerile dentare sau stările generale de rău.

De altfel, 73% au declarat că iau un analgezic dacă îi doare capul, chiar dacă durerea este acută şi durează de câteva zile, însă specialiștii avertizează că, deşi comune, aceste dureri nu trebuie tratate cu superficialitate, mai ales în cazul asocierii cu alte simptome sau în cazul permanentizării lor.

 

Totodată, 36% dintre participanții la studiu au asociat stările febrile, tusea şi vărsăturile cu gripa, în timp ce 17% au asociat aceste simptome cu răceala, 12% le-au asociat cu intoxicația, iar 3% consideră că este vorba de simptome specifice insolației.

Deși 23% dintre români asociază durerile în piept cu un atac de cord, iar 17% le asociază cu stresul, 50% consideră că, în cazul în care au astfel de dureri, este mai bine să nu facă interpretări personale şi să apeleze la un medic, însă aceasta numai în cazul în care durerile în piept nu sunt trecătoare.

Deși chinuitoare, și durerile dentare se numără printre problemele ignorate de o mare parte dintre români, mai mult de jumătate preferând să se trateze singuri cu analgezice și antibiotice decât să mearga la medicul stomatolog, tratând astfel efectul și nu cauza problemelor dentare.

 

Dr. Marinela Stanculete

Medicul generalist Marinela Stănculete a declarat, cu ocazia prezentării rezultatelor studiului, că datele sunt îngrijorătoare, subliniind o dată în plus riscurile automedicației și autodiagnosticării.

Dacă omul este în vârstă, se ştie cardiac, diabetic, cu insuficienţă renală, după o boală cronică progresivă, este o greşeală să amâne să meargă la medic, chiar dacă a mai avut febră şi altădată. Orice fel de simptom pe care nu l-am avut nu trebuie să ne îndemne să căutăm pe Google, trebuie să ne îndemne mai degrabă să mergem la medic. Dacă este o răceală şi o putem diagnostica singuri, ne automedicăm timp de una – două zile. Dacă evoluţia este favorabilă, nu facem nimic altceva, dacă nu este favorabilă mergem la medic. Există bolile care au un debut brusc, spectaculos – este preferabil să mergem la medic. Dacă un simptom se instalează lent, progresiv, se asociază unul după altul, nu înseamnă că avem ceva uşor, dar un simptom care persistă sau care revine, cu atât mai mult dacă revine în circumstanţe reproductive, de exemplu ne doare în piept la efort, doar la efort, asta trebuie să ne ducă la medic. Există şi foarte multe simptome care nu au în spatele lor o boală sau începutul unei boli. În același timp, riscurile automedicaţiei sunt în primul rând de întârziere a diagnosticului corect şi apoi de lăsare deschisă a porţii pentru instalarea complicaţiilor unei boli care nu este diagnosticată la timp şi care este influenţată de efectele adverse ale medicaţiei impropriu administrate sau în interacţiune cu alte medicamente pe care le are un pacient în tratamentul bolilor sale cronice”, a explicat dr. Stănculete.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*