Peste 800 de medici neurologi implicati in realizarea Registrului national al bolii Parkinson
Acesta ar urma sa fie finalizat si implementat in maxim doi ani, conform estimarilor presedintelui Societatii Romane de Neurologie, medicul Ovidiu Bajenaru.
De mai bine de un an de zile, una dintre preocuparile de baza ale membrilor Societatii Romane de Neurologie este cea legata de implementarea unui Registru national al bolii Parkinson, prin intermediul caruia se va putea face o mai buna evaluare a persoanelor ce sufera de aceasta maladie care se instaleaza de la varste din ce in ce mai mici, precum si un studiu mult mai exact al incidentei acestei boli in Romania. Anuntul a venit la finele saptamanii trecute din partea medicului Ovidiu Bajenaru, presedintele societatii, care a mai precizat ca realizarea respectivului registru ar mai dura un an, maxim doi, fiind vorba de un volum mare de munca, depus atat de la nivelul structurii centralizate, cat si de cei peste 800 de medici neurologi din teritoriu, care au sarcina de a aduna datele necesare, a le inregistra si a le transmite apoi la „Centru” . In acest sens a fost pus la punct un program electronic, aflat in faza de implementare, de la care se asteapta sa usureze mult munca medicilor care lucreaza la realizarea registrului. „In momentul in care Registrul national o sa fie completat peste 50 la suta, deja statistic o sa avem o idee mult mai corecta a situaţiei acestei boli in Romania”, a declarat Ovidiu Bajenaru.
Acesta a precizat ca impresia specilistilor, in conditiile in care nu au inca la dispozitie date concrete, este aceea ca incidenta bolii Parkinson in Romania este aproximativ la acelasi nivel cu cea din celelalte tari ale Europei. E drept ca in ultima perioada s-a inregistrat o crestere a numarului de diagnostice, insa acest fapt este considerat de medicii neurologi un efect al cresterii gradului de educatie si informare medicala, nefiind vorba de o crestere a incidentei bolii, ci de o mai buna diagnosticare a cazurilor deja existente. La ora actuala, potrivit datelor centralizate de Societatea Romana de Neurologie, in Romania sunt diagnosticati circa 70.000 de pacienti cu Parkinson, insa specialistii spun ca numarul bolnavilor este mult mai mare, existand multi care nu au fost inca diagnosticati. Boala Parkinson este a doua afecţiune neurodegenerativa dupa boala Alzheimer si afecteaza in special persoane cu varste peste 65 de ani, insa in ultima perioada s-a constatat ca tot mai multi pacienti sunt afectati de la 40-50 de ani. Unele estimari arata chiar ca in circa 20 de ani, numarul pacientilor care sufera de Parkinson l-ar putea depasi pe cel al bolnavilor de cancer.
Inca nu se cunosc in detaliu cauzele care duc la aparitia acestei boli si ca atare nu exista la acest moment soluţii terapeutice care sa modifice initial sau sa incetineasca si in cele din urma sa opreasca evolutia bolii. S-au facut insa progrese semnificative de-a lungul timpului, astfel ca speranta de viata a unui pacient cu Parkinson a fost prelungita la 20-30 de ani, fata de 5-6 ani, atat cat era in anii 50. „Lucrurile au avansat foarte mult in ultimii ani, iar tratamentele disponibile in prezent sunt rezultatele cercetarilor stiintifice aprofundate din ultimii ani. In prezent, peste 30 de medicamente destinate bolii Parkinson si peste 600 de medicamente destinate bolilor neurologice se afla in cercetare si dezvoltare. La mijlocul anilor ’50, cand au inceput sa apara primele tratamente ale bolii Parkinson, primele tratamente eficiente practic, din momentul cand un pacient era diagnosticat cu aceasta boala, speranta medie de supravietuire era de 5-6 ani. Acum, un astfel de pacient poate trai 20 si chiar pana la 30 de ani. Din momentul in care noi punem diagnosticul clinic, boala are in spate o evolutie cam de 20 de ani. Debutul lezionar real al bolii este mult mai tanar”, a mai declarat in acest sens medicul Ovidiu Bajenaru.