Buzaul – locul 31 pe tara in topul municipiilor privind facilitatile medicale

In acelasi clasament in care Buzaul este aproape la coada listei, Capitala se afla abia pe locul 9, in timp ce primul loc este detinut de Oradea, orasul actualului ministru la Sanatatii.

 

spital buzauLa inceputul saptamanii, Storia.ro, un site specializat pe tranzactii imobiliare, a dat publicitatii primele rezultate ale unui studiu complex pe care il desfasoara la nivel national, bazat pe evaluarea facuta de locuitorii cartierelor din localitatile resedinta de judet, cu privire la conditiile din zonele in care locuiesc. Printre criteriile de evaluare prezente in studiu se numara costul general al vietii, accesul la institutiile de sanatate publica, spatiile verzi, calitatea mediului inconjurator, curatenia si zgomotul din mediul urban, situatia transportului public sau accesul la institutiile educationale, iar pe baza acestor criterii a fost intocmit un clasament national al oraselor care ofera cele mai bune conditii de trai, dar si al celor mai sigure cartiere din aceste zone.

Pe baza rezultatelor de pana acum, a fost facut public un clasament al oraselor resedinta de judet, in care s-a tinut cont de trei criterii principale, mai precis gradul de siguranta, costul genreral al vietii si facilitatile medicale. In acest clasament, buzaul ocupa locul 27 la general, din 41 de orase, insa dintre cele trei criterii evaluate, cel referitor la facilitatile medicale are cea mai slaba notare.

 

BuzauAstfel, dintr-un total de 100 de puncte, Buzaul a fost notat cu o medie de 56,29 de puncte, pe baza raspunsurilor date de catre locuitorii sai, cu privire la cele trei criterii enumerate mai sus. Cele mai multe evaluari au fost facute asupra criteriului referitor la accesul la facilitatile medicale, insa acest criteriu a obtinut cea mai slaba notare, de 51,32 de puncte, in timp ce la capitolul „siguranta”, punctajul a fost de 64,70 iar la „costul general al viatii”, de 52,85 puncte.

Tinand cont de aceste rezultate, Buzaul se claseaza pe locul 31 pe tara in topul judetelor cu cele mai bune facilitati medicale, in timp ce din punctul de vedere al sigurantei cartierelor se situeaza pe locul 24, iar la costul general al vieti, pe locul 23.

Facnd o medie, Buzaul se claseaza astfel pe locul 27 in acest top, insa perceptia respondentilor asupra facilitatilor medicale din oras lasa de dorit, la acest capitol, municipiul fiind aproape de coada clasamentului.

 

Cartierul Orizont

Cartierul Orizont

Printre zonele in care locuitori se declara multumiti de accesul la facilitatile medicale se numara zona Crang, cartierul Nicolae Titulescu, zona Marghiloman, bulevardul Nicolae Balcescu, cartierul Micro 14, bulevardul Unirii. La polul opus, cei mai nemultumiti de accesul la facilitatile medicale sunt locuitorii cartierului rezidential Orizont, aflat intr-o zona marginasa a orasului, in care aceste facilitati nu au reusit inca se se extinda. Zona Orizont a fost evaluata cu doar 23,53 de puncte, insa trebuie tinut cont si de numarul total al locuitorilor care au facut evaluarea, in acest caz fiind vorba de 26 de pesoane. Evaluari slabe pentru acest indicator au primit si Zona Industriala, cartierele Posta si Mihai Viteazu sau zona Dorobanti.

In clasamentul general pe tara, orasul cu cele mai bune facilitati medicale este considerat municipiul Oradea, care detine 16 spitale de stat si private, carora li se adauga peste 90 de farmacii si cabinete private. Orasul din care provine actualul ministru al Sanatatii este urmat in clasament de Timisoara, Targu Mures, Baia Mare, Pitesti si Cluj-Napoca, in timp ce orasele cele mai dezavantajate din acest punct de vedere sunt Giurgiu, Focsani, Tulcea, Calarasi, Constanta, Bacau si Vaslui.

Mai trebuie mentionat ca in acest top, Capitala se situeaza abia pe locul 9 in privinta accesului la facilitatile medicale, in ciuda faptului ca este cel mai important centru medical din tara.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*