Romanii, din ce in ce mai deprimati

Criza economica a contribuit decisiv la acest fenomen, cei mai afectati fiind cei aflati in pragul somajului si cei care si-au pierdut locul de munca dupa mai mult de 20 de ani de activitate.

 

depresieStatisticile intocmite la nivel european arata ca depresia este o afectiune din ce in ce mai raspandita pe continent in ultimii ani, in prezent afectand unul din 15 europeni, ceea ce inseamna ca 6,66 la suta din populatia europeana sufera de o forma de depresie majora. Daca sunt luate in calcul si anxietatea si alte forme ale depresiei, procentul creste la 26,6 la suta, indicand ca patru din 15 europenei sufera de o forma de depresie. Din pacate, intr-un top intocmit de European Health for All Databases, Romania ocupa locul al doilea in Europa din punct de vedere al incidentei bolilor mintale, fiind inregistrate peste 1.400 de cazuri la suta de mii de locuitori, anual fiind raportate circa 30.000 de cazuri noi. Cea mai raspandita afectiune in randul romanilor este depresia,  numarul romanilor afectati dublandu-se in ultimii ani, odata cu declansarea crizei economice si cresterea ratei somajului.

 

locuri-de-munca-somajOdata cu declansarea crizei, numarul pacientilor care au apelat la serviciile medicilor psihiatri a crescut de la o zi la alta, marea majoritate avand stari depresive de diferite intensitati, cauzate de iminenta pierderii locului de munca sau de intrarea in somaj. Potrivit specialistilor, cei mai afectati sunt cei care si-au pierdut locul de munca dupa mai mult de 20 de ani de activitate, in cazul lor, sansele de a-si gasi un nou servici fiind mai reduse. Astfel, in conditiile in care rata somajului la nivel national a fost in crestere continua, ajungand in ianuarie 2014 la 7,3 la suta, tot mai multi pacienti cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani, care reprezinta 39 la suta din numarul somerilor, au fost diagnosticati cu diferite forme de depresie, cauzate de pierderea locului de munca. Specialistii spun ca primele manifestari nu apar imediat, ci la aproximativ sase luni de la pierderea locului de munca, aceasta fiind perioada dupa care pacientii se adreseaza medicilor psihiatri. In aceste conditii, economia nedand semne evidente de redresare, exista posibilitatea ca depresia sa devina cea mai raspandita afectiune, cu simptome ce ating toate domeniile de functionare a organismului, specialistii precizand ca nu este vorba de o boala ce afecteaza doar psihicul.

 

psihologia_muncii_si_organizationala6Iminenta pierderii locului de munca sau disponibilizarea are puternice conotatii asupra psihicului, tinand cont si de conditiile economice, foarte important in aceste situatii fiind suportul social. Din pacate, acesta se diminueaza treptat, stigmatul social contribuie si mai mult la instalarea si acutizarea depresiei, scazand astfel si sansele gasirii unui nou loc de munca, pacientii nemaiavand dispozitia si motivatia necesare.

O alta categorie vulnerabila la depresie in aceasta perioada o constituie tinerii absolventi care au terminat cu rezultate bune institutii de invatamant de prestigiu, ajungand apoi in situatia de a nu-si putea gasi un loc de munca. Pentru multi dintre ei, solutia spontana este emigrarea, la dezamagirea data de negasirea unui loc de munca, adaugandu-se in aceste conditii stresul, drama dezradacinarii, fenomenul schimbarii de sine, factori ce pot determina la randul lor o depresie puternica.

Depresia trebuie tratata eficient inca de la primul episod deoarece consecinta unui tratament inadecvat este remisiunea incompleta, ceea ce poate duce la modificari structurale cerebrale, rezistenta terapeutica secundara si la consecinte somatice. De aceea este foarte important sa fie consultat un medic specialist inca de la primele simptome ale depresiei.


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*