Peste doua milioane de romani, loviti de depresie

19 septembrie 2014 | 1 comentariu |

Mare parte dintre acestia sunt tineri, iar principalii factori declansatori ai acestei „boli a secolului” sunt somajul, dificultatile economice si conflictele din viata de zi cu zi.

 

depresieDin cauza numarului tot mai mare de oameni pe care ii afecteaza, la nivel mondial, depresia a fost supranumita, pe buna dreptate, boala secolului, specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii calificand drept alarmant ritmul de crestere al numarului de persoane care intra in depresie.

Potrivit statisticilor, la acest moment, peste 350 de milioane de persoane sufera de depresie, dintre acestea peste doua milioane fiind romani. Raportat la numarul total al populatiei Romaniei, care a scazut recent sub pragul de 20 de milioane de locuitori, rezulta ca mai bine de 10 la suta din populatia tarii noastre sufera de aceasta boala. O buna parte dintre cei afectati sunt tineri, fenomen consemnat si la nivel global. Fata de anii precedenti, factorii care duc  la apartitia depresiei s-au mofificat, acestia fiind in prezent cu precadere de natura economico-sociala. In contextul crizei economice, care a inceput sa se resimta de mai bine de cinci ani, somajul, dificultatile economice, stresul provocat de nesiguranta locului de munca, anumite conflicte si catastrofele naturale sunt principalele cauze declansatoare ale depresiei, ceea ce explica de ce majoritatea celor afectati sunt tineri sau persoane de varsta medie.

 

Psiholog Mihaela Sarbu

Psiholog Mihaela Sarbu

Netratata la timp, depresia poate duce la sinucidere, iar anual numarul persoanelor care au ales sa-si puna capat zilelor ajunge la un million, in lume. In acest context, psihologii trag un semnal de alarma si considera ca un tratament aplicat din timp poate opri boala sa escaladeze in forma sa cea mai grava – dorinta de sinucidere sau chiar sinuciderea.

In Romania, semnalul de alarma a fost tras de Centrul de consiliere si educare pentru sanatate, al carui presedinte, psihologul Mihaela Sarbu, spune ca „tinerii de azi se confrunta cu efectul unei rate crescute a divorturilor, cu efectul plecarii parintilor la munca in strainatate, cu incercarea aproape disperata cateodata de a fi la inaltimea cerintelor societatii de consum – haine de firma, telefoane destepte, tot ce acum este apreciat si inainte nici macar nu exista”. Printre factorii declansatori ai depresiei in randul tinerilor, psihologul mai mentioneaza explozia de tehnologie si de conceptii exportate, coroborate cu timpul din ce in ce mai putin pe care parintele il acorda copilului, lipsa de miscare si de activitati sanatoase, monotonia. Toate acestea duc la stres, anorexie, comportamente bizare, consum de droguri si alcool si, in final, la depresie. Numarul de sinucideri in randul tinerilor a crescut alarmant, in timp ce numarul celor care intentioneaza sa intreprinda actiuni pentru combaterea fenomenului nu acopera nevoile reale.

 

psihologia_muncii_si_organizationala6Printre cauzele care ii fac pe romani sa cada in depresie, presedintele Centrului de consiliere si educare pentru sanatate mai mentioneaza lipsa unui mediu stabil si sanatos in familie, lipsa de comunicare directa, inlocuita de mijloacele indirecte de comunicare (Facebook, WhatsApp etc), slaba acoperire a nevoilor de baza – alimentatie sanatoasa, miscare, chiar si micile articole vestimentare care ne ofera mici bucurii, lipsa sau slaba exprimare afectiva – prin gesturi ale apropiatilor. Aceste lipsuri duc la nemultumiri si acumuleaza frustrari care, daca nu sunt manifestate sau constientizate, se transforma in simptome fizice, comportamentale si instabilitate emotionala.

Conform specialistilor, semnele unei depresii sunt vizibile pentru cei din jur, fiind impartite de psihologi pe trei categorii. „Principalele simptome, usor de observat, daca suntem atenti, sunt modificari in dispozitia afectiva – apare tristetea, apatia, iritabilitatea, izolarea sociala, pierderea interesului pentru orice activitate, pierderea interesului pentru activitatea sexuala, nimic nu ne mai bucura si nu ne mai produce placere sau starneste interes. Daca suntem atenti unul la celalalt se vede, se simte”, mai precizeaza Mihaela Sarbu.

 

DepresieePersoana care se apropie de depresie sau are deja una, nu se mai ingrijeste, nu isi mai schimba hainele, nu mai face dus, mananca mai mult decat de obicei sau nu are pofta de mancare, apare insomnia sau hipersomnia. „In majoritatea cazurilor, oamenii neavand informatiile necesare, incep sa mearga pe la toti medicii, crezand ca sunt bolnavi, pentru ca apar simptome fizice. Nu isi dau seama ca au depresie, iar daca intalnesc un medic care sa-i trimita la psiholog au tendinta sa respinga recomandarea, pe motiv ca nu sunt nebuni, desi a merge la psiholog sau chiar la psihiatru nu inseamna neaparat ca ai o problema mintala. Altii  considera ca depresia este un fason”, mai spune psihologul, inceracnd sa atraga atentia asupra consecintelor care pot urma in cazul depresiei, in lipsa ajutorului unui specialist.

 

Psiholog Taisia TRICA

Psiholog Taisia TRICA

Pentru a ajuta o persoana intrata in depresie, trebuie sa i se ofere asigurari ca nu este singura, ca este acceptata fara a fi criticata si i se ofera afectiune si atentie. „Este nevoie si de ajutorul unui specialist, cateodata chiar de tratament medicamentos. Este foarte important sa ii motivam, sa fim suportivi, pozitivi, prezenti, disponibili si deschisi. Este foarte important sa stie ca depresia se vindeca, se amelioreaza, se trateaza”,  explica si psihologul Taisia Trica.

Desi este considerata boala secolului, iar ritmul de crestere a numarului de persoane afectate este alarmant, inclusiv la noi, in Romania nu exista in acest moment un program national care sa se preocupe de prevenirea si combaterea acestei afectiuni. In opinia specialistilor, proiectele nationale menite sa lupte impotriva depresiei trebuie sa porneasca cat mai urgent, prin ample campanii de informare in mass-media, in scoli si in licee, accesibile sau chiar gratuite.

 Comentarii (1)

  1. Zarnescu Valentin spune:

    Putin…!?? Speta, efectul, semnalul de alarma s-a tras si-n anii trecuti, dar pana nu eliminam cauzele (sociale, economice, politice, chiar si culturale, morale, intelectuale), nicio sansa sa scada cifra alarmanta, ba dimpotriva (Doamne fereste-ne’n veci!)!??
    Daca incep sa insir cauzele, risc sa irit pe multi. Oricum, tot politicile dezastruoase, de 25 de ani au generat somajul, pauperitatea, premeditat (din afara, cu complicitate indigena). Si daca cele 3 milioane nu-si luau occidentul in cap, riscau si ele speta dramatica!
    Ma rog, sa ne rugam cu totii, Doamne ajuta-ne sa intram si noi in lumea I, urgent!

Adaugati un comentariu


 

*