Farmaciile independente, inghitite de lanturi?

16 februarie 2015 | 2 comentarii |

Potrivit unui studiu recent, valoarea retailului farmaceutic va creste in urmatorii patru ani, iar farmaciile independente vor face din ce in ce mai greu fata concurentei marilor lanturi care domina piata medicamentelor din Romania.

 

farmacieUn  studiu recent efectuat de compania de cercetare de piata PMR arata ca la ora actuala functioneaza in Romania peste 8.200 de farmacii, valoarea retailului farmaceutic crescand usor in ultimul an, cu 1,7 la suta fata de anul 2013. Astfel, potrivit estimarilor companiei care a efectuat studiul pe piata, valoarea retailului farmaceutic ajunsese in 2014 la 10,5 miliarde de lei, iar trendul ascendent va continua, anul acesta fiind estimata o noua crestere, cu 4,3 la suta.

In ceea ce priveste numarul total de farmacii, acesta a ramas relativ constant, Bucurestiul fiind orasul cu cele mai multe farmacii, numarul lor trecand de 1.000. In Constanta functionau la finele anului trecut circa 430 de farmacii, iar in Iasi, aproximativ 415, acestea fiind primele trei orase din tara in topul localitatilor cu cele mai multe farmacii. La polul opus, cele mai putine farmacii functioneaza in Covasna, unde exista circa 60 de farmacii, Caras-Severin cu 74 de farmacii si Salaj, cu 75. Aproximativ 17 la suta din numarul total de farmacii apartin celor mai mari cinci lanturi de farmacii, fara a lua in considerare asociatiile de farmacii independente.

 

farmacie-cancerPotrivit semnalelor din piata, lanturile de farmacii vor continua sa se extinda in Romania, in viitor. In plus, pe langa lanturile cu acoperire nationala, apar retele mai mici, cu pozitie regionala puternica, precum Ecofarmacia, care este activa in regiunea centrala a Transilvaniei, si Farmacia Vlad, activa in zona Timisoarei. Primele cinci retele de farmacii sunt Catena, detinuta de Anca Vlad, cu peste 500 de unitati, Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma, cu peste 400 de unitati, Dona, cu 275 de unitati, retea controlata de omul de afaceri Eugen Banciu, Help Net cu 175 de unitati, parte a distribuitorului Farmexim, si Ropharma, cu  125 de unitati, lant detinut de  omul de afaceri Mihai Miron.

Alte retele importante de farmacii sunt grupul farmaciilor independente Ethica cu circa 250 de unitati in 10 judete, Farmacia Richter, detinuta de grupul farmaceutic ungar Gedeon Richter, Belladona, Farmaceutica Remedia, controlata de omul de afaceri Valentin Norbert Tarus, si Reteta, detinuta de familia Vonica din Sibiu.

 

FarmaciePe piata autohtona, lanturile farmaceutice sunt in competitie in principal intre ele si nu cu farmaciile independente care se lupta pentru supravietuire pe o piaţa cu marje reduse. „In prezent, situatia de pe piata farmaceutica romaneasca este oarecum dificila. Marjele sunt reduse, iar unii operatori vor considera ca este mai bine sa-si inchida afacerea decat sa lupte pentru profitabilitate. Taxa claw-back nu afecteaza numai producatorii, dar si alte parti ale lantului de distributie. Producatorii pun presiune pe distribuitori, iar acestia, la randul lor, pe farmacii. Discounturile sunt acum mult mai putin substantiale, iar marjele sunt mici”, se arata in raportul intocmit de specialistii PMR, la finalul studiului.

Acestia mai arata ca valoarea retailului farmaceutic este estimata se creasca cu 4,3 la suta in acest an, cu 7,5 la suta in 2016, cu 7,2 la suta in 2017 si cu 7,3 la suta in 2018 si in 2019.

Compania de cercetare mentioneaza ca actualizarea listei de medicamente compensate va duce la cresterea pietei de medicamente inovatoare, care se va dezvolta intr-un ritm mai rapid decat cel al pietei generice in urmatorii ani. Totusi, o situatie neplacuta este ca multe produse nu sunt disponibile pentru pacientii romani, in masura in care acestea sunt prezente in alte tari ale ale UE, fiind atat cazul medicamentelor inovatoare, cat si al celor de generice.

 

Prisada-Lupuliasa_3084Farmacistii independenti se plang de ani buni ca lanturile farmaceutice le fac concurenta de multe ori neloiala, printr-o practica publicitara agresiva care de multe ori s-a dovedit inselatoare, dar nu au alte mijloace de a rezista pe piata decat corectitudinea, profesionalismul si adaosurile comerciale foarte mici.

Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, prof. univ. dr. Dumitru Lupuleasa a declarat intr-o intalnire cu farmacistii buzoieni, ca nu au motive sa se teama ca vor disparea de pe piata, chiar daca lanturile farmaceutice se extind continuu si au crescut vanzarile online de medicamente.

Speranta trebuie sa ne fie alaturi intotdeauna si vrednicia este ceea ce caracterizeaza farmacistul profesionist, fie ca profeseaza in mediul academic, fie ca isi exercita profesia intr-o mica farmacie si nu intr-un mare lant sau chiar in conditii mai grele, in mediul rural. Veti iesi la pensie din aceasta profesei, nu trebuie sa va temeti, asa cum s-a intamplat si cu sotia mea, care acum isi creste nepotii si se bucura de aceasta noua preocupare. Trebuie sa avem insa rabdare, numai rabdarea ne va face sa fim mai puternici si sa ne asiguram ca vom ramane profesionistii de care pacientii nostri au nevoie”, a precizat profesorul Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

 

 Comentarii (2)

  1. Magda Mavrescu spune:

    Trist dar adevarat, iar legislatia romaneasca nu ajuta din acest pct de vedere Farmacia independenta

  2. Mocanu Georgeta spune:

    Din pacate se spune speranta moare ultima… Dar nu mai este nici macar speranta. Dnul farmacist a murit demult… Stiu ce spun, ca am fost nevoita sa renunt cand vis a vis de Farmacia mea a venit Catena cu reclame tv si mincinoase!!!

Adaugati un comentariu


 

*