Antibiotice Iasi si-a majorat profitul, in ciuda problemelor de pe piata romaneasca

18 februarie 2015 | 1 comentariu |

Conform datelor comunicate Bursei de Valori Bucuresti, profitul brut al celui mai important producator roman de medicamente generice a crescut cu 7,8 la suta pe parcursul anului trecut.

 

Antibiotice 3.2Anul 2014 a fost unul benefic pentru producatorul roman de medicamente Antibiotice Iasi. Compania a raportat Bursei de Valori Bucuresti un profit brut cu 7,8 la suta mai mare decat cel inregistrat in anul 2013. Se continua astfel trendul ascendent pe care compania ieseana il inregistreaza in ultimii ani, analistii fiind de parere ca aceasta evolutie pozitiva se datoreaza in egala masura investitiilor cat si gestionarii corecte a costurilor de operare, cresterii rentabilitatii produselor, precum si majorarii nivelului de profitabilitate prin monitorizarea si ajustarea cheltuielilor indirecte procesului de productie.

Concret, pe cifre, valoarea profitului brut inregistrat de Antibiotice Iasi la finele anului trecut se ridica la 37.394.376 de lei, veniturile din vanzari realizate in aceasta perioada fiind de 318.945.093 de lei.

 

Ioan Nani, director general Antibiotice Iasi

Ioan Nani, director general Antibiotice Iasi

Performanta companiei iesene este cu atat mai mult de apreciat, daca tinem seama de faptul ca a avut loc intr-un an in care ritmul de crestere al pietei farmaceutice din Romania nu a fost nici pe departe unul spectaculos. Piata farma a avut o crestere de doar 1,41 la suta, cu mult sub asteptarile principalilor jucatori. Acest fapt a fost subliniat si de Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iasi, care considera chiar ca piata farmaceutica a facut un pas inapoi. „In opinia noastra piata a stagnat, inregistrand chiar un recul. Aceast pas inapoi se observa si din faptul ca produsele iesite din depozitele companiei in trimestrul IV au o viteza de rotatie mica, determinand un anumit blocaj in piata, ceea ce ar putea crea premize mai putin favorabile in ceea ce priveste puterea de absorbtie a pietei in perioada urmatoare”, a declarat acesta, explicand ca in aceste conditii, compania a urmarit o expunere echilibrata atat pe piata autohtona, cat si pe pietele internationale.

 

antibiotice-iasiUrmarind activitatea de anul trecut a companiei, analistii spun ca pe o piata autohtona ostila, care nu incurajeaza vanzarile de medicamente generice si in care taxa clawback a crescut in 2014 cu 60 la suta fara de anul anterior, Antibiotice Iasi a adoptat o politica preventiva, avand drept obiectiv consolidarea profitabilitatii. De altfel,  acutizarea problemelor generate de taxa clawback, in conditiile in care piata se contracta, constituie principala preocupare a managerilor din industria farmaceutica.

Pe piata romaneasca, Antibiotice Iasi este principalul producator de medicamente antiinfectioase si singurul producator de substante active obtinute prin biosinteza, la cest capitol fiind chiar lider mondial. In total, compania produce 137 de medicamente care acopera o gama larga de arii terapeutice, strategia de dezvoltare a produselor fiind concentrata in special pe medicamentele din clasele cardiovascular, antiinfectioase si sistem nervos central.

Anul trecut, pe 11 decembrie, Antibiotice Iasi a implinit 59 de ani de existenta.

 Comentarii (1)

  1. Ana Radu spune:

    Romanii sunt mult mai bolnavi!

Adaugati un comentariu


 

*