UMF Târgu Mureș desfășoară primul curs în calitate de centru european de instruire în chirurgia artroscopică

Recunoașterea vine din partea Societății Europene de Sport, Traumatologie, Genunchi şi Artroscopie (ESSKA), care intențíonează să includă cursul de la Târgu Mureș în programul său internațional de pregătire.

 

Ieri a debutat cea de-a patra ediție a Cursului Internaţional de Chirurgie Artroscopică, organizat de UMF Târgu Mureș, manifestare la care participă lectori din ţară şi din străinătate, personalităţi recunoscute la nivel internaţional în domeniul chirurgiei artroscopice, precum și medici rezidenţi, specialişti şi medici primari ortopezi. De asemenea, la Târgu Mureș este prezentă zilele acestea și o comisie a ESSKA, ce are misiunea de a evalua manifestarea științifică, în scopul de a o introduce în programul internațional de pregătire al societății.

Este prima ediție a cursului pe care UMF Târgu Mureș o desfășoară în calitate de centru european de instruire acreditat in chirurgia artroscopică, această recunoaștere venitnd din partea ESSKA, în urma solicitării adresate de reprezentanții instituției universitare.

Profesorul universitar Tiberiu Bățagă, co-președinte al comitetului de organizare a cursului internațional, a declarat că în cel mult doi ani, în campusul UMF Târgu Mureş se va înfiinţa şi un centru interdisciplinar de simulare şi cercetare pentru diferite specialităţi chirurgicale.

 

Prof. Tiberiu Bataga

Potrivit acestuia, noul centru ar urma să fie inființat cu fonduri europene, incluzând sisteme de simulare pentru toate specialitățile chirurgicale.

„Un astfel de centru ne-ar da şi posibilitatea de a face training permanent 24 de ore din 24 de ore, 7 zile pe săptămână, iar toate cursurile ar trebui organizate, indiferent de specialităţile medicale, şi ar putea fi găzduite de acest centru. Centrul european de instruire a cadrelor medicale din cadrul UMF Târgu Mureş a fost omologat în acest an, în 2 martie, iar aici vor fi găzduiţi rezidenţi şi specialişti din străinătate ce vor beneficia de burse ESSKA pe o perioadă de 2-6 săptămâni”, a mai precizat prof. Tiberiu Bățagă.

Încă din prima zi, cursul de la UMF Târgu Mureș a consemnat și o premieră națională, constând în prezentarea unui sistem de realitate virtuală pentru artroplastiile de genunchi.

 

Sistemul constituie la acest moment una dintre cele mai moderne metode de pregătire a specialiștilor în domeniul artroplastiilor la genunchi, fiind pentru prima dată prezentat anul trecut în cadrul unui eveniment științific ce a avut loc la Viena, iar zilele acestea ajungând pentru prima dată și în România.

În contextul primirii acreditării europene ca centru de instruire în chirurgia artroscopică, reprezentanții UMF Târgu Mureș spun că intenționează să achiziționeze în viitorul apropiat un astfel de dispozitiv care va intra în dotarea viitorului centru interdisciplinar de simulare și cercetare.

„Avem deosebita plăcere de a prezenta sistemul de virtual reality pentru artroplastiile de genunchi, una dintre cele mai moderne metode de training în domeniul acestei tehnici chirurgicale. Există intenţia achiziţionării de către UMF Târgu Mureș a unui sistem virtual pentru artroplastiile de genunchi care să intre în dotarea Centrului interdisciplinar de simulare şi cercetare, fiind necesar pentru pregătirea medicilor rezidenţi, specialişti şi primari”, a mai declarat profesorul Tiberiu Bățagă.


Adaugati un comentariu


 

*