Medicii romani sunt fumatori impatimiti

Incidenta acestui viciu in randul corpului medidcal se mentine la un nivel foarte ridicat, desi medicii sunt mai constienti decat orice alta categorie profesionala de riscurile pe care le presupune fumatul.

 

O veche zicala nacuta din intelepciunea populara spune „Sa faci ce zice popa, nu ce face popa”. Se potriveste, de minune, si in cazul multor reprezentanti ai corpului medical din Romania. Cei mai multi dintre ei sunt fumatori inraiti, desi cunosc riscurile la care isi expun propria sanatate si le cer pacientilor sa se tina departe sau sa renunte la acest viciu.

Statisticile prezentate recent de cadrele didactice ale UMF Targu Mures, care au desfasurat un proiect pentru reducerea incidentei fumatului in randul propriilor studenti si, implicit, al viitorilor medici, arata ca incidenta fumatului in cadrul corpului medical din Romania se mentine le un nivel ridicat, osciland intre 36 si 50%.

Initiatorii proiectului s-au aratat ingrijorati de aceste cifre, sustinand ca medicii trebuie sa constituie un exemplu de urmat in ceea ce priveste sanatatea comunitatii, dand dovada de o mare preocupare atat pentru sanatatea pacientilor pe care ii au in grija, cat si pentru propria sanatate.

Incidenta acestui viciu in randul corpului medical se afla la aceleasi valori ridicate si in urma cu cinci ani (1 iulie 2012), atunci cand UMF Targu Mures a demarat un proiect, in colaborare cu universitatile Davidson College si Wake Forest din Statele Unite. In proiectul care se va incheia pe 30 iunie 2017, finantat de Institutele Nationale de Sanatate, SUA au fost implicati, pe langa cercetatorii romani, specialisti din Ungaria si Statele Unite.

 

Prof. dr. Kikeli Pal Istvan

Proiectul „Universitatea libera de fumat” a avut ca principal scop reducerea fumatului pasiv si constientizarea atitudinii fata de fumat pe care trebuie sa o aiba studentii universitatii, in conditiile in care acestia sunt viitori medici. Primul obiectiv a fost indeplinit cu brio, pe parcursul celor cinci ani, cat s-a desfasurat proiectul, fumatul pasiv fiind redus simtitor, urmand ca intr-o viitoare etapa, universitatea sa ofere sprijin studentilor si chiar medicilor care vor sa renunte la fumat, data fiind incidenta mare a acestui viciu in randul acestei categorii profesionale. „In acesti cinci ani, am reusit sa avem niste evidente foarte clare privind perceptia asupra obiceiului fumatului. Conducand proiectul, pot spune ca avem prima referinta din tara privind obiceiul de fumat al studentului la medicina. Studentul la medicina de astazi este medicul de maine si, din nefericire, in momentul de fata, prevalenta fumatului la corpul medical este cuprinsa intre 36 si 50%. Este o responsabilitate enorma fata de sanatatea comunitatii, unde medicul este un exemplu de urmat, respectiv pentru sanatatea proprie. In afara evidentelor, noi am realizat o strategie foarte clara in privinta evaluarii obiceiului la aceasta categorie si am reusit sa aducem contributii de interventie. In acest context, elementul crucial este realizarea a Coalitiei Universitatii medicale libere de fumat, care cuprinde mediul academic, mediul studentesc si mediul administrativ”, a declarat prof. dr. Kikeli Pál István, unul dintre liderii grupului de cercetare.

 

Conferinta de presa UMF Tg. Mures

Initiatorii proiectului derulat la UMF Targu Mures intentioneaza extinderea programului si la nivelul universitatilor non-medicale. Totodata, dr. Kikeli Pál István spune ca Legea antifumat, intrata in vigoare anul trecut, a ajutat foarte mult la atingerea obiectivelor propuse, iar efectele au fost demonstrate. „Ne-am dat seama ca legislatia intrata in vigoare anul trecut a avut efecte foarte importante. Avem recomandarea si metodologia monitorizarii aerului si ne dorim sa continue atat in camine, cat si in cladirea centrala a UMF. Dupa intrarea in vigoare a legii si a masurilor luate de universitate, calitatea aerului respirabil din universitate si din campus s-a imbunatatit in mod semnificativ. (…) ”, a mai declarat medicul, mentionand ca la nivel national, in universitati sunt peste 900.000 de studenti, din care peste 100.000 sunt numai la universitatile de medicina.

Coordonatorul proiectului, prof. dr. Ábrám Zoltán, a subliniat ca in cadrul proiectului a fost elaborat si un raport, in limbile romana si engleza, intitulat „Aspectele economice ale utilizarii, productiei si taxarii produselor din tutun in Romania”, care a fost lansat in luna noiembrie a anului trecut, la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, in fata reprezentantilor guvernamentali si neguvernamentali, impreuna cu prezentarea unor cercetari efectuate pe aceasta tema.

O alta componenta a programului a fost introducerea, in programa universitatii, a unui curs optional de tabacologie, la care in anul universitar 2014-2015 au participat 51 de studenti, in anul urmator 81 de studenti, iar in anul universitar 2016-2017, numarul cursantilor a crescut la 135.

 

Prof. dr. Leonard Azamfirei

La conferinta de presa prilejuita de inchiderea proiectului, rectorul UMF Targu Mures, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a declarat ca „dincolo de componenta stiintifica, proiectul a avut o componenta sociala extrem de importanta, pentru ca Universitatea ramane fidela misiunii de a trece dincolo de prima misiune a unei universitati – invatamantul – sa ne implicam in ceea ce inseamna binele societatii. Acest proiect a aratat ca profesionistii dintr-o universitate trebuie sa-si asume raspunderea sociala si civica prin care sa transmita mesaje, sa ofere informatii coerente, corecte si bine argumentate stiintific, care sa contribuie la schimbarea unei opinii. Printre altele, proiectul a avut si scopul de a evalua situatia initiala si situatia din prezent. In al doilea rand, proiectul a aratat cum se poate lucra interdisciplinar si international. Au fost implicati specialisti din mai multe tari si din diverse zone de activitate care au creat un model de buna practica in ceea ce priveste modul de lucru in echipe multidisciplinare. Proiectul a avut in componenta sa mai multe subproiecte, fiecare cu un target bine definit si, din aceste motive, cred ca a fost un mare succes pentru universitate. Si de aceasta data, UMF Targu Mures a fost pionier intr-o directie neexplorata la nivel national, a devenit prima universitate libera de fumat in termeni, in primul rand, enuntiativi, inclusiv ca mesaj pe care am vrut sa-l transmitem societatii”.

Proiectul de cercetare al UMF Targu Mures a abordat sapte domenii, intre care fumatul in gimnazii si licee, fumatul la copii si tinerii institutionalizati, fumatul la femeile insarcinate, fumatul la studentii medicinisti, analiza aspectelor economico-financiare ale consumului de tutun si monitorizarea poluarii cauzate de fumul de tigara in unele universitati si institutii publice.

(Sursa foto Conferinta de presa : UMF Tg. Mures)

 


Adaugati un comentariu


 

*