Proiectul „Universitatea liberă de fumat”, la bilanț

Deși s-a reușit reducerea fumatului pasiv în rândul studenților mediciniști și al medicilor, viciul fumatului ramâne destul de raspândit în rândul personalului medical.

 

Prof. Abram Zoltan

Saptămâna aceasta au fost prezentate rezultatele finale ale unui studiu internațional desfășurat în premieră în România, la UMF Târgu Mureș. Studiul s-a derulat în cadrul unui proiect mai amplu, denumit „Universitatea liberă de fumat”.  UMF Târgu Mureș a fost prima universitate medicală din țară care s-a alăturat eforturilor de combatere a fumatului. Proiectul a fost demarat încă din 2012, când încă nu exista o legislație clară împotriva fumatului. Parteneri în cadrul programului au fost universităţile Davidson College şi Wake Forest din Statele Unite ale Americii, împreună cu un grup de experţi din Ungaria, iar coordonatorul întregului proiect a fost profesorul Ábrám Zoltán.

În cadrul unei conferințe de presă, acesta a anunțat că rezultatele studiilor efectuate în ultimii șase ani în cadrul proiectului vor fi publicate într-o lucrare de specialitate care se va numi „Dezvoltarea capacităţii de cercetare în domeniul fumatului în România”. „Am elaborat şi o carte care cuprinde două părţi: partea ştiinţifică şi partea cronologică. Dacă noi am considerat că proiectul a fost un fel de model, considerăm că şi această carte este o carte de vizită a proiectului nostru, mai ales că proiectul a avut şi interes public şi în societate, fiindcă fumatul este o temă de interes”, a declarat prof. Zoltán.

 

Obiectivul principal urmărit la demararea proiectului a fost reducerea incidenței fumatului în rândul studenților din cadrul universității și al cadrelor didactice, precum și în rândul personalului medical. În condițiile în care, la acel moment nu exista încă legea care interzice fumatul în spațiile publice închise, inițiatorii au urmărit astfel și reducerea fumatului pasiv. Modelul a fost preluat ulterior și de alte univerități din țară, pe măsură ce subiectul a început să fie tot mai des în atenția publică, pe fondul dezbaterilor legate de Legea antifumat.

În cadrul aceluiași proiect, începând cu anul universitar 2014-2015, la UMF Târgu Mureș a fost inițiat și un curs de tabacologie, decizia fiind luată în urma unui sondaj efectuat în rândul studenților, care s-au arătat în mare măsură interesați de acest subiect. În primul an, la curs s-au înscris 51 de studenți, pentru ca numărul acestora să crească la 81 în anul universitar 2015-2106, iar în 2016-2017, numărul cursanților a ajuns la 135 de studenți.

 

Profesorul Ábrám Zoltán spune că în cei șase ani scurși de la demararea proiectului s-a reușit reducerea fumatului pasiv în rândul studenților universității și al cadrelor medicale, însă rezultatele au fost mai puțin satisfăcătoare în ceea ce privește convingerea medicilor să renunțe la fumat.

Din pacate, medicii ramân fumători împătimiți, chiar dacă ei constituie categoria de populație cea mai bine informată și cea mai conștientă de riscurile pentru sănătate pe care le presupune acest viciu”, a subliniat coordonatorul proiectului. Astfel, incidența fumatului în rândul corpului medical se menține la un nivel ridicat, oscilând între 36% și 50%, aceleași valori existând și în urmă cu șase ani, în momentul demarării proiectului.

Proiectul de cercetare al UMF Târgu Mureș a abordat șapte domenii: fumatul în gimnazii și licee, fumatul la copii și tinerii instituționalizați, fumatul la femeile însărcinate, fumatul la studenții mediciniști, analiza aspectelor economico-financiare ale consumului de tutun și monitorizarea poluarii cauzate de fumul de tigară în unele universitați și instituții publice.

 


Adaugati un comentariu


 

*