Profesia de dietetician, promovata la Conferinta Nationala de Nutritie Sportiva

3 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Aproximativ 400 de specialisti participa zilele acestea la evenimentul organizat la Targu Mures, necesitatea diteticienilor in sistemul de Sanatate fiind una dintre temele principale de discutie.

 

conferintaIn aceasta perioada sunt in plina desfasurare lucrarile celei de-a doua editii a Conferintei Nationale de Nutritie Sportiva, eveniment organizat la Targu Mures de Asociatia Romana de Nutritie si Dietetica, in colaborare cu Universitatea de Medicina si Farmacie din municipiu.

La lucrari participa, pana sambata, aproximativ 400 de specialisti, printre care se numara medici de familie si de alte specialitati, dieteticieni, antrenori de sport, profesori, biologi, chimisti, studenti ai UMF Targu Mures de la specializarile Educatie fizica si sport, Balneofiziokinetoterapie si Nutritie si dietetica.

Evenimentul imbina, cu aceasta ocazie, domeniul medical cu cel sportiv, in cadrul acestei editii punandu-se accentul pe o specializare noua pe piata muncii din Romania, aceea de dietetician. Organizatorii spun ca specializarea Nutritie si Dietetica a lipsit mult timp din peisajul academic romanesc si din sistemul medical, desi este esentiala pentru dezvoltarea sanatatii si a preformantei sportive.

In acest context, una dintre principalele teme de dezbatere a Conferintei este necesitatea includerii profesiei de Dietetician in sistemul national de Sanatate.

 

conferintaTotodata, participantii analizeaza rolul dieteticienilor in terapia clinica si necesitatea promovarii terapiei dietetice alternative, avand in vedere actualitatile din domeniul nutritiei sanatoase si a terapiei nutritionale in diverse patologii.

Cu acest prilej, specialistii isi vor prezenta propriile opinii referitoare la sustinerea randamentului sportiv prin nutritie, precum si la dietele si suplimentele alimentare recomandate pentru diferite ramuri sportive.

Sunt abortate totodata si teme legislative, pe marginea Legii dieteticianului si a modelelor internationale de definire a rolului dieteticianului intr-un sistem de sanatate, modele ce ar trebui preluate si in Romania.

Din partea UMF Targu Mures, in organizarea evenimentului s-au implicat specialistii Catedrei de Nutritie Comunitara si Igiena Alimentelor, care au constatat ca, „actiunile sportive de performanta, in Romania, sunt la un mod cu totul general, pe un trend descendent, din cauza ca activitatile multidisciplinare se desfasoarala momentul de fata in foarte putine institutii, organizatii sau cluburi sportive”.

 

conferinta sportReprezentantii institutiei de invatamant superior mai spun ca performanta sportiva trebuie sustinuta de un colectiv tehnic din care trebuie sa faca parte neaparat si un nutritionist, fiecare membru avand rolul sau bine definit.

Activitatea de performanta internationala a atins un nou prag, care impune an de an, noi parametrii, noi rezultate extraordinare, care depasesc capacitatea fiziologica normala, a individului. In fond, intreg sistemul de pregatire se pliaza pe datele de efort care sunt disponibile. Acestea, la randul lor sunt prelucrate si furnizate personalului in cauza, spre adaptarea activitatii astfel incat, la sfarsit, toti factorii cumulati sa aduca un plus din punct de vedere sportiv individului” se mai arata intr-un comunicat al organizatorilor, care sustin si necesitatea imbunatatirilor cunostintelor despre nutritie in randul sportivilor de performanta.

 


Adaugati un comentariu


 

*